Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΝΔ: Η «Απογραφή», o Αλογοσκούφης και η άτολμη ρήξη με το παρελθόν!

Σε δυο βάρκες μοιάζει να πατά ο Αντώνης Σαμαράς,18 μήνες μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ και την ανάδειξή του στον 7ο πρόεδρο στην ιστορία του κόμματος. 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να συνεχίζει την προσπάθεια ισορρόπησης μεταξύ του παρελθόντος της παράταξης αλλά και του οράματος και της ελπίδας που ο ίδιος επιθυμεί να δημιουργήσει.

Ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει να καταλαβαίνει καλά πως μια οριστική ρήξη με τον τέως πρωθυπουργό κάθε άλλο παρά καλό θα μπορούσε να κάνει στη ...
συνολική εικόνα και πορεία του κόμματος, πολλώ δε μάλλον σε μια χρονική συγκυρία οπότε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη δύσκολα μπορεί να αποκλειστεί, όπως εκτιμούν επιτελικά στελέχη της «Συγγρού». Για αυτό, με κάθε τρόπο, επιχειρείται να δίνεται η εντύπωση πως οι σχέσεις νυν και τέως βρίσκονται σε άριστο επίπεδο. Χαρακτηριστική η πρόσφατη, δεκάλεπτη, συνομιλία Σαμαρά-Καραμανλή στο περιθώριο του ετήσιου μνημοσύνου του Εθνάρχη, Κωνσταντίνου Καραμανλή, στη Φιλοθέη.

Ο ψυχρός πόλεμος ωστόσο δείχνει να μην έχει λήξει. Συνέχεια στην φημολογούμενη «κόντρα» και παράταση στην καχυποψία, έδωσε η τελευταία τοποθέτηση Μιχελάκη για την απογραφή. Παρά το γεγονός ότι η απογραφή αποτέλεσε κεντρική πολιτική επιλογή για τη ΝΔ επί των ημερών του Κώστα Καραμανλή, ο ‘γαλάζιος’ εκπρόσωπος δε δίστασε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη να ταράξει τα νερά, χαρακτηρίζοντάς την εις διπλούν, «εγκληματικό λάθος».

Σκοπός της ηγεσίας της ΝΔ, δεν είναι ωστόσο να τεντώσει το σκοινί αποδίδοντας ευθύνες στον ίδιο τον τέως πρωθυπουργό. Αντιθέτως, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως επιλέγουν να χρεώνουν τα «λάθη» της διακυβέρνησης Καραμανλή στους υπόλοιπους «πρωταγωνιστές» εκείνης της περιόδου. Αυτή η τακτική προτιμήθηκε και στην περίπτωση της απογραφής με κύκλους της «Συγγρού» να διαμηνύουν πως η τοποθέτηση Μιχελάκη αφορούσε τον τότε «τσάρο» της οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη.

Σε κάθε περίπτωση, η επιθυμία Σαμαρά να κρατήσει αποστάσεις από τις μαύρες σελίδες της περιόδου 2004-2009, χωρίς ταυτόχρονα να θίξει προσωπικά τον άλλοτε αρχηγό του κόμματος και πρωθυπουργό της χώρας, Κώστα Καραμανλή, μοιάζει να είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Η «αφωνία» μάλιστα Καραμανλή, περιπλέκει περισσότερο το ζήτημα καθώς, πέραν των άλλων, είναι άγνωστο πως θα σχολιάσει ο ίδιος την «υπεράσπιση» της πολιτικής του από τη νέα ηγεσία.

Με ενδιαφέρον αναμένεται πάντως η κριτική που αναμένεται να ασκήσει στην επίμαχη περίοδο, στις 9 Μαΐου, στο Ζάππειο 2, ο Αντώνης Σαμαράς.

Του Κώστα Λασκαράτου απο newscode