Αναθεωρείται και το έλλειμμα μετά το Πάσχα
Σε θολά νερά, χωρίς στόχο και κατεύθυνση φαίνεται ότι κινείται πλέον η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Μετά τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών στους πρώτους 18 μήνες της θητείας της, χάνει πλέον και τις όποιες καλές εντυπώσεις δημιούργησε στο εξωτερικό τους τελευταίους δώδεκα.
Μόλις εχθές ο υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν απέφυγε να πέσει στην παγίδα της «κακοφωνίας» -όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε εννοώντας τις ...
πρόσφατες δηλώσεις του Κώστα Σημίτη, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Όλι Ρεν και όσων ανοίγουν συζήτηση περί αναδιάρθρωσης.Η "γκάφα" Παπακωνσταντίνου
Παραβλέποντας μάλιστα ότι ανάμεσα στους 'Ελληνες δημοσιογράφους στους οποίους μιλούσε υπήρχαν και ανταποκριτές των ξένων μέσων δικτύων ενημέρωσης που έχουν «λυσσάξει» για το χρέος της και την τύχη της Ελλάδας, όχι μόνο δεν επανέλαβε προηγούμενες εκτιμήσεις του πως η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές για δανεικά το 2011, όχι μόνο δεν περιορίστηκε στα όσα προβλέπει το Μνημόνιο περί εκδόσεως κρατικών ομολόγων το 2012, αλλά μπήκε και σε θεωρητική συζήτηση για το υποθετικό ερώτημα περί του τι θα συμβεί τελικά εάν η χώρα δεν τα καταφέρει ούτε ως τότε να βρει λογικά επιτόκια για να δανειστεί!
Συνέβαλε έτσι και ο ίδιος σε μια συζήτηση που προκαλεί ανησυχίες στους επενδυτές και δανειστές, προκαλώντας απορίες και σχόλια που μένουν αναπάντητα. Όπως λ.χ. τι μορφή θα έχει τελικά η (τυχόν) βοήθεια από EFSF το 2013 και μετά, με ποιους όρους και ποια ανταλλάγματα αυτή θα δοθεί, τι θα συμβεί αν αρνηθούν να παράσχουν βοήθεια κυβερνήσεις χωρών όπως της Σλοβακίας ή της Φιλανδίας -που έχει τώρα εκλογές αλλά ενδέχεται να πει «όχι» ακόμα και στην Πορτογαλία αν ζητήσει στήριξη...
Δεν ακολούθησε το παράδειγμα ούτε του Στρος Καν (το Σάββατο), ούτε της εκπροσώπου της Κομισιόν Σαντάλ Χιουζ (την Τρίτη) οι οποίοι στη βροχή επίμονων και ιταμών ερωτήσεων από δημοσιογράφων για την Ελλάδα, έβαλαν επιδεικτικά μπροστά «την κασέτα» (σε ρυθμό υπαγορεύσεως μάλιστα) και κατέληξαν και οι δύο με τη φράση «τελεία και παύλα».
Έρχονται Εurostat και Τρόικα
Στις τόσες αβεβαιότητες, έρχεται να προστεθεί όμως και η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 την ερχόμενη Τρίτη από τη Eurostat. Αν συμβεί αυτό, άλλα 2,5-3 δισ. ευρώ έλλειμμα, στα σχεδόν 2 δισ. της "μαύρης τρύπας" που άνοιξε από την αρχή του χρόνου.
Αμέσως μετά η κυβέρνηση θα υποδεχτεί και το κλιμάκιο της Τρόικα για τον τελικό έλεγχο στις αρχές Μαϊου, για την έκτη δόση των δανείων, με την οποία θα κάνει τον τελικό απολογισμό όλων των αρνητικών εξελίξεων, καθώς και ένα πλάνο για την αντιστροφή τους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου