Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ψήφο για όλα ζητά ο Παπανδρέου

Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις θέτει κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αύριο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Ζητά ψήφο για όλα. Καθιστά σαφές το πρόγραμμα για τη σωτηρία της χώρας. Καλεί τους πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων

Ψήφο από όλους και για όλα θα ζητήσει στις διαδοχικές συνεδριάσεις των κυβερνητικών και κομματικών οργάνων την Παρασκευή ο πρωθυπουργός. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου θα ενημερωθούν από τον ίδιο για ...
τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις του προγράμματος των 23 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, τις αποκρατικοποιήσεις και τις διορθωτικές κινήσεις για το 2010 και το 2011.

Αύριο ο Γ. Παπανδρέου θα διακηρύξει την απόλυτη αφοσίωσή του στη σωτηρία της χώρας και θα καλέσει τους πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Τους υπουργούς, τους βουλευτές του, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από όλους να σκεφτούν τον διπλανό τους και τη ζωή τους αν η Ελλάδα προχωρούσε σε στάση πληρωμών.

Θα χαρακτηρίσει την απόφαση της ΕΕ «παράθυρο ευκαιρίας» το οποίο δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο για να βαδίσουν η οικονομία και η κοινωνία προς την έξοδο από την κρίση. Θα επισημάνει την ανάγκη όλοι να κλείσουν τα αυτιά τους στις «Σειρήνες». Των εκλογών, του ανασχηματισμού, της αναδιάρθρωσης, των υποσχέσεων που ανακυκλώνουν το πρόβλημα του υπερδανεισμού και των αδιέξοδων πρακτικών τύπου «δεν πληρώνω».

Αποκαλυπτική των διαθέσεων του Γ. Παπανδρέου ήταν η απάντησή του στο πολωνικό περιοδικό «Polityka», όταν ρωτήθηκε για το τι θα έλεγαν ο παππούς και ο πατέρας του βλέποντάς τον να κόβει κοινωνικές δαπάνες: «Μάλλον, θα έλεγαν πάνω-κάτω αυτό που λέω εγώ στον εαυτό μου: Πρέπει να σώσεις αυτή τη χώρα». Στο πλαίσιο αυτής της θεώρησης θα ανακοινώσει:

-- «Καλλικράτη» στο κράτος με νέα δομή υπουργείων και νέο μισθολόγιο. Θα ορίσει το άμεσο οικονομικό όφελος στο 1 δισ. ευρώ.
-- Την έξοδο του κράτους από τομείς δραστηριότητας, όπως οι μεταφορές, που μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα αν αφεθούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητεί σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις.
-- Αναδιοργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών, με την ιδέα για κατάργηση των εφοριών να έχει επανέλθει στο προσκήνιο.
-- Συγκεκριμένα ποσά από τις περικοπές δαπανών που θα επιβληθούν στα υπουργεία για την τριετία 2012- 2015.

Τις μορφές αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και τις ΔΕΚΟ που θα αποκρατικοποιηθούν ή στις οποίες το Δημόσιο θα προχωρήσει σε μείωση της συμμετοχής του. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσδιορίσει και την εμπλοκή του κράτους στον τραπεζικό τομέα.

Στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου θα υπάρχει ειδική αναφορά στη ΝΔ: «Δυστυχώς, η ΝΔ φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται ούτε τις ευθύνες που έχει για το παρελθόν, αλλά δεν αντιλαμβάνεται και το πού βρίσκεται σήμερα». «Αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με έναν πολύ ωραίο και εύληπτο και εύπεπτο ρητορικό λόγο περί μνημονίου, περί ΔΝΤ, περί καθημερινής συζήτησης κινδυνολογίας, προσπαθούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους. Καθένας είναι υπεύθυνος και άξιος της εμπιστοσύνης ή της μη εμπιστοσύνης που δείχνει ο ελληνικός λαός» θα προσθέσει. Θα ζητήσει, έτσι:

-- Να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι αυτοί που αρνούνται να θέσουν τη χώρα υπό έναν σχεδιασμό, εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, για να μπορέσουμε να μιλάμε για μία άλλη Ελλάδα.
-- Οποιος έχει διαφορετική άποψη, ας έρθει να την πει. Και θα ξεκαθαρίσει πως «εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε, δεν πρόκειται να σκαλώσουμε πουθενά».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ από το ΕΘΝΟΣ