Τις συνέπειες που θα είχε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα τόνισε σε συνέντευξή του στην βελγική «Ντε Ταϊντ» ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην τρόικα, Σ. Ντερούζ ενώ παράλληλα εκθείασε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος.
«Αν οι Έλληνες δε διασωθούν, τα πράγματα θα είναι χειρότερα για όλους», ανέφερε ο Ντερούζ, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η θεωρία του ντόμινο δεν ισχύει για την Ισπανία και την ...
Ιταλία καθώς οι αγορές έχουν ξεχωρίσει αυτές τις χώρες από την ομάδα Ελλάδα – Ιρλανδία – Πορτογαλία.Σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους τονίζει ότι δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα αρκετά, καθώς πολλά ομόλογα είναι στην κατοχή της ίδιας της χώρας (ταμείων, τραπεζών) και επίσης διότι το ζητούμενο είναι να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό.
Το μέγεθος του χρέους, και η ταχύτητα που θα μειωθεί, εξαρτώνται κατά τον ίδιο από την τήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 5,5%, τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις και την οικονομική ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Επισημαίνει παράλληλα ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει αναδιάρθρωσηστο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης και παραδείγματα τύπου Εκουαδόρ ή Ουρουγουάης είναι μεμονωμένες περιπτώσεις που δε μπορούν να συγκριθούν με την Ελλάδα.
Τέλος κάνει λόγο για «τρομερές προσπάθειες» που έχουν γίνει από τις ελληνικές αρχές και ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν πλέον «απαιτούν χρόνο και συναντούν μεγαλύτερη πολιτική αντίσταση». Στον έλεγχο της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρει πως θα εξεταστούν τα μέτρα για την περίοδο 2012-2014 αλλά και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου