Tην ώρα που η οικονομία της χώρας τρέχει με ρυθμούς κατάρρευσης, που τα ελληνικά θέματα της επιμήκυνσης και του χαμηλού επιτοκίου δεν έχουν επικυρωθεί (παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης), που οι υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης διαδέχονται η μία την άλλη, στην κυβέρνηση οι υπουργοί έχουν αφήσει κατά μέρος τη διαχείριση της χώρας και επιδίδονται στο σπορ των αλληλομαχαιρωμάτων και της ρουφιανιάς, με μότο «ο θάνατός σου, η ζωή μου».
Η φανερή αδυναμία του ίδιου του πρωθυπουργού να ελέγξει τα του οίκου του αποτυπώνεται πλέον και στις εκτιμήσεις όλων των αναλυτών και των ξένων μέσων ενημέρωσης, που βεβαίως... «θέλουν το κακό μας»
Και ενώ ακόμη συνεχίζεται το σίριαλ του ανασχηματισμού, οι υπουργοί τρέχουν να διασφαλίσουν εκ νέου την καρέκλα τους, απόλυτα πεπεισμένοι «ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, γιατί μας προστατεύουν οι διεθνείς παράγοντες», όπως ακούστηκε να λέει ...
χαρακτηριστικά υπουργός μεγάλου χαρτοφυλακίου, που θεωρεί τον εαυτό του πυλώνα του ΠΑΣΟΚ!Προφανώς γι’ αυτό επιδίδονται στο σπορ άσκησης της πολιτικής μόνο μέσω τηλεπαραθύρων, διαρροών και βεβαίως ελέγχου της συντριπτικής πλειονότητας των ΜΜΕ, αδιαφορώντας για τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας.
Στριμωγμένος
Όπως μαθαίνει το «Π», ο υπουργός Οικονομικών νιώθει αρκετά στριμωγμένος για τους εξής λόγους:
♦ Το έλλειμμα του 2010 τείνει να αγγίξει πάλι διψήφιο αριθμό, περί το 10%, λόγω δυστοκίας στους στόχους του μνημονίου. Αυτό σημαίνει επιπρόσθετα μέτρα.
♦ Τα έσοδα του 2011 έχουν ήδη μαύρη τρύπα κοντά στα 1,2 δισ. ευρώ, που επίσης σημαίνουν επιπρόσθετα μέτρα.
♦ Η υποβάθμιση της S&P ήταν μόνο η αρχή και έπονται κι άλλες, τις οποίες γνωρίζει ήδη.
♦ Οι αστοχίες στην οικονομική πολιτική και οι παλινωδίες στον επικοινωνιακό χειρισμό των αποκρατικοποιήσεων έχουν προκαλέσει συμπαγές μέτωπο εναντίον του στην κυβέρνηση και το κόμμα.
♦ Τόσο οι ομόλογοί του στην Ε.Ε. όσο και τα στελέχη της τρόικας τον αμφισβητούν πλέον ανοικτά και ποικιλοτρόπως.
♦ Ενώ άνοιξε επικοινωνιακό «πόλεμο» με τις τράπεζες, παρασκηνιακά ζητά την υποστήριξή τους.
Έτσι, φοβούμενος ότι η έκτακτη έλευση της τρόικας, η οποία, όπως σας έχουμε πει, επαναφέρει τους ανά μήνα ελέγχους, θα βγάλει και άλλα «άπλυτα» στη φόρα, επιχειρεί να «καρφώσει» συναδέλφους του με τη δικαιολογία ότι αυτοί είναι που καθυστερούν την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου. Μόνο που το ποιους «καρφώνει» και ποιους όχι, ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως το επέλεξε όχι βάσει απόδοσης, αλλά βάσει των ενδοκυβερνητικών συμμαχιών και συσχετισμών, που θα κρίνουν εν πολλοίς το μέλλον του.
Ποιους καίει
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», προσφάτως ο Παπακωνσταντίνου έστειλε στην τρόικα μια επιστολή, βάσει της οποίας «παρατηρεί» καθυστερήσεις σε διάφορα υπουργεία, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, τον εμποδίζουν να πραγματοποιήσει το δικό του έργο.
♦ Στην επιστολή ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομίας (Κατσέλη), Εργασίας - Υγείας (Λοβέρδος), Παιδείας (Διαμαντοπούλου), Υποδομών (Ρέππας), Αγροτικής Ανάπτυξης (Σκανδαλίδης) και Θαλασσίων Υποθέσεων (Διαμαντίδης) δεν παρουσίασαν ρεαλιστικά σχέδια περικοπής δαπανών και κινούνται εκτός στόχου.
♦ Αντιθέτως, όπως αναγράφεται στην επιστολή, τα υπουργεία Εσωτερικών (Ραγκούσης), Εξωτερικών (Δρούτσας), Περιβάλλοντος (Μπιρμπίλη) κινούνται εντός πλαισίου.
Καμιά αναφορά δεν γίνεται - άγνωστο γιατί – στα υπουργεία Άμυνας (Βενιζέλος) και Ανάπτυξης (Χρυσοχοΐδης).
Προφανώς ο Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε να «παίξει» με τους Βενιζέλο και Χρυσοχοΐδη, καθώς ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι συσχετισμοί δυνάμεων εντός της κυβέρνησης. Αυτά... γραπτώς, διότι, προφορικά, στους αξιωματούχος της τρόικας λέει ουκ ολίγα...
Στην... αρχή
Η τρόικα όμως δεν φαίνεται να ξανατσιμπά, όπως έκανε στο παρελθόν. Τα υψηλά κλιμάκια που αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας περί τα μέσα Απριλίου (πρώτα έρχονται οι... χαμηλόβαθμοι) καταλογίζουν ευθύνες στον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών για την οπισθοδρόμηση του μνημονίου, που έναν χρόνο μετά βρίσκεται ακόμα στην... αρχή. Κυρίως επειδή, όπως ισχυρίζονται στις Βρυξέλλες, ο υπουργός δεν πήρε στα σοβαρά τις εκθέσεις προόδου που από την αρχή προειδοποιούσαν για διψήφιο έλλειμμα το 2010 λόγω κρυφών χρεών αλλά και για εξανέμιση του μαξιλαριού των 4 δισ. ευρώ που εξασφαλίστηκε από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
«Από την πρώτη έκθεση αξιολόγησης του Ιουνίου 2010 καταγράψαμε ξεκάθαρα ότι το μαξιλάρι δεν είναι διατηρήσιμο και ότι θα εξανεμιστεί εάν δεν υπάρξει πρόγραμμα και συνέπεια στην περικοπή δαπανών» ανέφερε χαρακτηριστικά κοινοτικός παράγοντας. Η υστέρηση των εσόδων είναι ένα θέμα, η αύξηση των δαπανών όμως είναι ένα άλλο και εξαιρετικά σοβαρό, καθώς η τρόικα αλλά και ο ελληνικός λαός βλέπουν το κοντέρ να μηδενίζεται, παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί. Κοινώς, οι θυσίες, όπως τις αποκαλεί ο πρωθυπουργός, έχουν πάει στον βρόντο!
Παιχνίδι με το έλλειμμα...
Και ενώ τα καμπανάκια χτυπούν πανταχόθεν, το οικονομικό επιτελείο έχει κηρύξει «πόλεμο» με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη θα υποκύψει σε πιέσεις! Η ΕΛΣΤΑΤ είναι υποχρεωμένη να στείλει σήμερα στις Βρυξέλλες τα πρώτα στοιχεία για τις μαύρες τρύπες του ελλείμματος για το 2010. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι οφειλές του Δημοσίου και τα κρυφά χρέη εκτοξεύουν το έλλειμμα πάνω από το 10%. Και ακόμα η συλλογή των στοιχείων δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να υπάρξει και δεύτερη αναθεώρηση προς τα πάνω τον Σεπτέμβριο!
Το υπουργείο Οικονομικών, προσπαθεί, με λογιστικά τρικ, να περιορίσει την αναπροσαρμογή του ελλείμματος κοντά στο 9,9%. Θέλει να «μοιράσει» μέρος των ήδη καταγραφέντων οφειλών, περίπου 2,5 δισ., σε προηγούμενα έτη (2007-2009), ώστε να βαρύνουν την κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και για να γραφούν κατευθείαν στο χρέος και όχι στο έλλειμμα. Με αυτό τον τρόπο η αναπροσαρμογή στο 2010 θα είναι μικρή, συνεπώς και τα επιπλέον μέτρα λιγότερα.
Εάν η Eurostat δεν εγκρίνει το... αίτημα, τότε τα μέτρα θα ξεπεράσουν τα 1,7 δισ. ευρώ και, μαζί με τις επιπρόσθετες τρύπες του 2010, θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων.
Από το "Ποντίκι"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.