Μία ημέρα πριν από την παρουσιάση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής από τον Γιώργο Παπανδρέου, προέκυψε νέο 'αντάρτικο' στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ,. Αφορμή για τις νέες ενστάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στάθηκε αυτή την φορά το νομοσχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ιδιαιτέρως η διάταξή του για τη διαχείριση των καθημερινών διαθεσίμων του κράτους που μεταφέρεται από το Γενικό Λογιστήριο στον ΟΔΔΗΧ.
Η συγκεκριμένη διάταξη, προκάλεσε τη δεύτερη κατά σειρά αντίδραση του ...
πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη, που ναι μεν υπερψήφισε τη διάταξη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, διατηρώντας ωστόσο πολιτικές -όπως είπε- επιφυλάξεις. Στην πραγματικότητα, ο κ.Φλωρίδης ζητά -κατά πληροφορίες της iefimerida.gr- να μάθει γιατί επιλέγεται αυτή η μεταφορά της διαχείρισης των διαθεσίμων του κράτους στον ΟΔΔΗΧ, τη στιγμή που με το παρόν καθεστώς, η λειτουργία δεν έχει προβλήματα και γίνεται αξιοκρατικά.Σημειώνεται, πως ο Γιώργος Φλωρίδης (που προ εβδομάδος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης της διάταξης) είναι αυτός που είχε 'περάσει' ως υπουργός τη διαφανή διαδικασία, όπως υποστηρίζει, και αδυνατεί τώρα να κατανοήσει γιατί πρέπει να αλλάξει αυτή, χωρίς ούτε κατά διάνοια να πείθεται από τις απαντήσεις του οικονομικού επιτελείου περί 'ευρωπαϊκής πρακτικής'.
Επιφυλακτική πάντως, εμφανίστηκε και η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Βάσω Παπανδρέου, εκφράζοντας την 'ελπίδα' της η πολιτική ηγεσία να δώσει απαντήσεις στα θέματα που έχουν τεθεί, όταν το νομοσχέδιο φτάσει στην Ολομέλεια. "Οι αντιρρήσεις που τέθηκαν αφορούν το άρθρο 5, που θεσπίζει έναν φορέα που δεν πρέπει να λειτουργεί σαν 'Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει'", είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπανδρέου.Την ίδια ώρα, 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, επανήλθαν στο θέμα της φτώχειας στην κοινωνία, καταθέτοντας μάλιστα πρόταση για τη διοργάνωση ημερίδας στη Βουλή με θέμα "Νέα Φτώχεια και Καθιέρωση ενός Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος". Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Κουρουμπλής έχει πολλές φορές στο παρελθόν τοποθετηθεί υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, καταθέτοντας πλήθος ερωτήσεων υπέρ της καθιέρωσης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και υπέρ της διατήρησης των επιδομάτων τους.
Στο σημερινό κείμενο των βουλευτών, αφού επισημαίνονται οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία, εκτιμάται πως "ακόμα και από το υστέρημα μίας κοινωνίας μπορούν να βρεθούν πόροι ώστε η κοινωνία να βγει ακέραιη από την δίνη αυτής της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης". Αναφερόμενοι δε, στην 'κοινωνική δικαιοσύνη', οι βουλευτές θέτουν ζήτημα αμφισβήτησης του αξιόπιστου της δίκαιης κατανομής βαρών από την πλευρά της Πολιτείας.
Από iefimerida
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου