«Επιχειρησιακό σχέδιο δράσης» κατά της φοροδιαφυγής με στόχο την είσπραξη 3,5 δισ. ευρώ
Ανοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για όσους πλούτισαν χωρίς να «ενημερώσουν» την Εφορία και κατασχέσεις ακινήτων
Mπροστά στο δίλημμα να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή ή να προχωρήσει σε ισόποσες περικοπές δαπανών του κράτους βρίσκεται η κυβέρνηση.
Υπό την πίεση της τρόικας, η οποία ζητεί πλέον «άμεση δράση», ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου αναμένεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα 2 Μαΐου «επιχειρησιακό σχέδιο δράσης» κατά της φοροδιαφυγής με στόχο την είσπραξη περίπου 3,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Θα είναι περίπου 180 σελίδες και θα έχει τη δομή του μνημονίου, δηλαδή θα προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις, σαφείς στόχους, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και θα προσδιορίζει με σαφήνεια τον ρόλο του ΣΔΟΕ, της νέας οικονομικής αστυνομίας που ...
υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών και των δικαστικών αρχών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μάλιστα, όπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο ρόλος της Δικαιοσύνης αναμένεται να είναι καθοριστικός στην επίτευξη του στόχου και αυτό διότι υπάρχει η δέσμευση να δίνεται προτεραιότητα σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και να μην περιμένει το Δημόσιο πέντε ή ακόμη και 10 χρόνια για να μάθει αν τελικά θα εισπράξει τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.
Το μέτρο όμως που αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω σε φοροφυγάδες και σε όσους πλούτισαν τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να «ενημερώσουν» την Εφορία είναι το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων και ταυτόχρονα ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» για όλους. Μάλιστα, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αυτοί που θα βρεθούν πρώτοι στο μάτι του φοροελεγκτικού κυκλώνα είναι όσοι έβγαλαν το προηγούμενο διάστημα χρήματα στο εξωτερικό τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα πραγματικά-δηλωθέντα εισοδήματα. Αυτό διότι ακόμη και αν κάποιος προχωρήσει σε ανάληψη μετρητών, η κίνηση του λογαριασμού δεν διαγράφεται και μπορούν οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ να εντοπίσουν όλες τις αναλήψεις και καταθέσεις μετρητών, όπου και όταν αυτές πραγματοποιήθηκαν. Ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων θα καλύπτει τόσο την κινητή όσο και την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. «Δεν είναι δυνατόν κάποιος να έχει καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, βίλα στη Φιλοθέη και στη Μύκονο και την ίδια στιγμή να δηλώνει στην Εφορία εισοδήματα που θα δικαιολογούσαν, αν ήταν συνταξιούχος,ακόμη και τη χορήγηση ΕΚΑΣ» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο ίδιος παράγοντας.
Η αύξηση των εσόδων δεν θα περιοριστεί μόνο στον έλεγχο του «πόθεν έσχες» αλλά και στην αναγκαστική είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών από οφειλέτες με ακίνητη περιουσία σε «ακριβές» περιοχές της επικράτειας όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, το Κολωνάκι, τα βόρεια προάστια, το Πανόραμα και η Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.
Την ίδια στιγμή στα «δίχτυα» του ΣΔΟΕ έχουν πιαστεί 1.700 φυσικά πρόσωπα καθώς και επιχειρηματίες που είναι πλούσιοι αλλά οι εταιρείες τους πτωχεύουν. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε τις προηγούμενες ημέρες απόφαση στην οποία αναφέρονται αναλυτικά τα ονόματα των ελεγχόμενων προσώπων και οι αρμόδιες αρχές θα ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για να επιβάλουν πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ!
Επίσης στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών θα βρεθούν καλλιτέχνες, τραγουδιστές, παράγοντες του ποδοσφαίρου, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, γιατροί, προμηθευτές ηλεκτρονικών ειδών και πολυκαταστημάτων, τεχνικές εταιρείες και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής. Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν 26 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που βρίσκονται ήδη στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών, ενώ στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ θα βρεθούν και οι 1.000 μεγαλύτερες από πλευράς τζίρου επιχειρήσεις και όλες οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Παράλληλα έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και την ίδια στιγμή οφείλουν φόρους ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες», σε όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν από τα εισοδήματά τους στην Ελλάδα και σε εκείνους που κατά σύστημα δεν αποδίδουν ΦΠΑ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα αναζητήσουν αδήλωτα εισοδήματα σε όλη την Ελλάδα και θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν φορολογουμένους που ως σήμερα βρίσκονται στο απυρόβλητο.
Τελευταία ευκαιρία για περαίωση ΦΠΑ
Τ ελευταία ευκαιρία δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 16.765 επιτηδευματίες που δεν κατέβαλαν τον ΦΠΑ Φεβρουαρίου προκειμένου να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους ως την Τετάρτη 4 Μαΐου.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε 18.000 ηλεκτρονικά μηνύματα σε φορολογουμένους με βιβλία Γ΄ κατηγορίας που δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ για τη φορολογική περίοδο Φεβρουαρίου 2011, εκ των οποίων συμμορφώθηκαν 1.235 φορολογούμενοι.
Αν δεν προσέλθουν η διαδικασία προβλέπει «τον στατιστικό προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης» γι΄ αυτούς που θα αγνοήσουν και την τελευταία προειδοποίηση, με όλες τις νόμιμες συνέπειες. Δηλαδή η Εφορία θα υπολογίζει με τεκμαρτό τρόπο τον ΦΠΑ χρησιμοποιώντας ως βάση τις τρεις τελευταίες δηλώσεις ΦΠΑ που υποβλήθηκαν στην Εφορία.
Τεκμαρτός ΦΠΑ
Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, για όσους επιχειρηματίες και επιτηδευματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, οι ελεγκτές της Εφορίας θα προσδιορίζουν από τα γραφεία τους το ύψος της φορολογητέας ύλης και τον μη αποδοθέντα ΦΠΑ με βάση τον μέσο όρο των ποσών που δηλώθηκαν για τις τρεις προηγούμενες φορολογικές περιόδους, δηλαδή: * για τα τρία προηγούμενα τρίμηνα στις περιπτώσεις επιτηδευματιών που τηρούν βιβλία β΄ κατηγορίας και * για τους τρεις προηγούμενους μήνες στις περιπτώσεις επιχειρήσεων με βιβλία γ΄ κατηγορίας.
Οι εφοριακοί θα προσδιορίζουν τα ποσά του ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλουν οι παραβάτες χωρίς κανέναν επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων που δεν υπέβαλαν δηλώσεις, αλλά εξ αποστάσεως, από τα γραφεία τους. Στους φορολογουμένους θα αποστέλλουν προσωρινές πράξεις προσδιορισμού του ΦΠΑ καλώντας τους να πληρώσουν τα ποσά που θα έχουν προκύψει με την παραπάνω μέθοδο τεκμαρτού υπολογισμού.
Οι εφοριακοί θα προσδιορίζουν τα ποσά του ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλουν οι παραβάτες χωρίς κανέναν επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων που δεν υπέβαλαν δηλώσεις, αλλά εξ αποστάσεως, από τα γραφεία τους. Στους φορολογουμένους θα αποστέλλουν προσωρινές πράξεις προσδιορισμού του ΦΠΑ καλώντας τους να πληρώσουν τα ποσά που θα έχουν προκύψει με την παραπάνω μέθοδο τεκμαρτού υπολογισμού.
Από το ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.