Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Οι εφιάλτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Τα μετράει, τα ξαναμετράει και δεν του βγαίνουν... Ο λόγος για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο οποίος τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται ιδιαίτερα αγχωμένος από τα μεγέθη που έχει να διαχειριστεί. Οι αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό είναι μεγάλες. Το έλλειμμα του 2010 μειώθηκε στο 10,5% αντί για 9,4% που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών. 
Η «μαύρη τρύπα» των 3 δις για το 2011 είναι μόνο ένα ακόμη από τα προβλήματα του «τσάρου», ο οποίος γνωρίζει πως τον Μάιο οι επιχειρήσεις υποβάλλουν τον ΦΠΑ. Και σε συνθήκες τέτοιας ύφεσης αναμένεται να πέσουν και άλλο τα νούμερα και μαζί τα έσοδα του κράτους. 

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου βλέπει επίσης την «πράσινη Τίνα» Μπιρμπίλη, την υπουργό Περιβάλλοντος – την οποία δε χάνει ευκαιρία να στηρίζει ο Πρωθυπουργός – να δηλώνει για ...
μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί τακτοποίηση των αυθαιρέτων για εισπρακτικούς λόγους. Το κακό για τον υπουργό Οικονομικών είναι ότι τα ποσά που ήλπιζε να εισπράξει από τα πρόστιμα όσων έσπευδαν να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετο τους (από 1,5 – 2,5 εκατομμύρια ευρώ) τα είχε... προϋπολογίσει στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Μ' αυτά και με άλλα είχε κάνει τον υπολογισμό των 26 δις την επόμενη τριετία. Ένα πλάνο που οι περισσότεροι χαρακτήρισαν επιεικώς ως «φιλόδοξο». Ένας ακόμη «πονοκέφαλος» για τον «τσάρο της οικονομίας» είναι οι αντιδράσεις του... μισού υπουργικού συμβουλίου στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ΔΕΚΟ που παρουσίασε πρόσφατα.

Υπενθυμίζεται ότι από τρο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένει 50 δις ευρώ στην επόμενη τριετία... Εάν και αυτά δεν περπατήσουν είναι προφανές ότι το πρόγραμμα 2012-2015 «δεν βγαίνει». Κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 12 δις από την τρόικα. Και οι ελεγκτές– όπως λένε όλες οι πληροφορίες – αυτή τη φορά δεν θα αστειεύονται. Ενδεχομένως δε, να έχει άμεση επίπτωση και στο μέλλον του κ. Παπακωνσταντίνου στον θώκο του υπουργού Οικονομίας. 

Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν – και δε διαψεύστηκαν – σχετικά με την έντονη ενόχληση του Ντομινίκ Στρος Καν έναντι του Έλληνα υπουργού Οικονομικών τον οποίο επέπληξε για τις «διαρροές» σε ξένα ΜΜΕ περί αναδιάρθρωσης, δείχνουν ότι κάτι άρχισε να «στραβώνει» μεταξύ των πιστωτών μας και του «χαϊδεμένου παιδιού» της Ουάσιγκτον.
Από iefimerida