Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Τσερνομπίλ ανατέλλοντος ηλίου

ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ «ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ» ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΤΑΝ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ «ΕΠΙΠΕΔΟ 7»
Σύγχυση και αμφιβολίες αφήνει πίσω του το τσουνάμι των μπερδεμένων εξελίξεων στην Ιαπωνία, καθώς οι αρμόδιες αρχές αναβάθμισαν στο ανώτατο «επίπεδο 7» τη σοβαρότητα της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα, την ώρα που ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι η κατάσταση «σταθεροποιείται βήμα βήμα», απολογούνταν στους πληγέντες και ζητούσε επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς. Ταυτόχρονα, η διαχειρίστρια εταιρεία ανησυχούσε για διαρροή ραδιενέργειας μεγαλύτερη από την καταστροφή στο Τσερνομπίλ και εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ επέμενε στη διάκριση... άλλο Φουκουσίμα κι άλλο Τσερνομπίλ.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας ανέβασε από 5 σε 7, δηλαδή στην τελευταία βαθμίδα της διεθνούς κλίμακας, τη σοβαρότητα της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα, τοποθετώντας τη σε επίπεδο ανάλογο με την καταστροφή στο ...
Τσερνομπίλ. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το επίπεδο ραδιενεργών εκπομπών που έχει καταγραφεί από την αρχή της κρίσης στη Φουκουσίμα δεν αναλογεί παρά σε ποσοστό χαμηλότερο του 10% των εκπομπών που μετρήθηκαν το 1986, μετά την καταστροφή στο Τσερνομπίλ, και τόνισε ότι υπάρχει διαφορά στην έκταση και τη φύση της ακτινοβολίας.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, όμως, η διαχειρίστρια εταιρεία του πληγέντος πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα εξέφρασε την ανησυχία της μήπως η έκλυση ραδιενέργειας ξεπεράσει εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στον ουκρανικό σταθμό.

Η απόφαση της Ιαπωνίας να αυξήσει το επίπεδο σοβαρότητας της κρίσης στη Φουκουσίμα δεν σημαίνει ότι αυτή είναι συγκρίσιμη με το δυστύχημα του Τσερνομπίλ, δήλωνε στη συνέχεια ανώτερος αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Επιπλέον, το γεγονός πως η απόφαση ελήφθη τώρα, δεν σημαίνει ούτε ότι οι αρχές επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι δεν προκύπτει πως ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μεγαλύτερος μετά την αναβάθμιση της σοβαρότητας της κρίσης. Οπως τόνισε εκπρόσωπος της ΠΟΥ, ενώ ο κίνδυνος για την ώρα είναι πολύ μικρός, εκτός βεβαίως της ζώνης εκκένωσης, η σύγχυση προκύπτει από το γεγονός ότι συνδυάστηκαν τα ποσοστά διαρροής από τους τρεις αντιδραστήρες και αντιμετωπίστηκαν ως ενιαίο περιστατικό.

Ετσι ή αλλιώς, ειδικοί εκτιμούν ότι για τον καθαρισμό της περιοχής που μολύνθηκε από τα ραδιενεργά υλικά μπορεί να απαιτηθεί ακόμη και ένας αιώνας.

Δύο ισχυροί μετασεισμοί, 6,4 και 6,3 Ρίχτερ χθες, οδήγησαν σε νέο συναγερμό στη Φουκουσίμα και οι εγκαταστάσεις του σταθμού εκκενώθηκαν.

Η διαχειρίστρια εταιρεία ανακοίνωσε πως οι αντλίες που διοχετεύουν το νερό στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3 λειτουργούσαν κανονικά, αλλά τηρήθηκε η οδηγία απομάκρυνσης των τεχνικών ώστε να διεξαχθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Επίσης κατασβέστηκε γρήγορα φωτιά που εκδηλώθηκε στον αντιδραστήρα 4, χθες τα ξημερώματα.

Εκτός λειτουργίας ετέθη προσωρινά το αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο, μετά το δεύτερο ισχυρό μετασεισμό.

Παράλληλα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, διαβεβαίωνε ότι η κατάσταση στη Φουκουσίμα «σταθεροποιείται βήμα βήμα», με την υπόσχεση να μοιραστεί η Ιαπωνία την εμπειρία της με τον υπόλοιπο κόσμο, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες κρίσεις. Ζητώντας συγγνώμη από τους πληγέντες αγρότες και ψαράδες για τη μη διάθεση των προϊόντων τους, κάλεσε όλους τους πολίτες να επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς και να βοηθήσουν τους πληγέντες κάνοντας παραλληλισμό με την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
(Πηγές: Ασ. Πρες - Reuters - Γαλλικό - ΑΠΕ - BBC - www.nytimes.com)