Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Οριστικά τέλος οι εκλογές - τα τρία σενάρια ανασχηματισμού

Τέλος στην προοπτική της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες έδωσε ο πρωθυπουργός σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ή τηλεφωνικά που είχε το σαββατοκύριακο με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης του. 
Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η κυβέρνηση, αν οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, θα έχει μόνο απώλειες αφού και τη μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει θα χάσει και η διακυβέρνησή του θα κριθεί με βάση ένα ανολοκλήρωτο πρόγραμμα. 
Αν γινόντουσαν σήμερα εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα έχανε την ευρύτατη πλειοψηφία των 167 βουλευτών που διαθέτει, δεν θα είχε κατά πάσα πιθανότητα καν την πλειοψηφία των βουλευτών και θα ...
αναγκαζόταν να συρθεί στις εξελίξεις που δεν θα καθόριζε το ίδιο. Με δύο λόγια, ο πρωθυπουργός κινδύνευε, αν πήγαινε σε εκλογές, να είχε ένα τέλος χειρότερο κι από αυτό του Καραμανλή το 2009.

Στα σενάρια αυτά, ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος και τώρα ετοιμάζει τις αντιδράσεις του ώστε να καταφέρει να ανακάμψει η κυβέρνηση και η πλειοψηφία. Η πρώτη κίνηση που θα κάνει είναι ο ανασχηματισμός ο οποίος ενδέχεται να έχει ανακοινωθεί ακόμα και πριν το Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση, θα έχει ολοκληρωθεί τέλη Απριλίου, το αργότερο αρχές Μαίου. Τα σενάρια του ανασχηματισμού είναι τρία:

1. Ένας συμβατικός ανασχηματισμός χωρίς να αγγίξει τους «βαρώνους» ή να αλλάξει κορυφαίους υπουργούς, κάνοντας ορισμένες προσθήκες στελεχών που βρίσκονται εκτός κυβέρνησης αλλά θεωρούνται ικανοί και έχουν εμπειρία (όπως ο Γ. Φλωρίδης). Σε αυτούς θα προστεθούν κάποιοι νέοι που έχουν αποδείξει ότι έχουν τσαγανό και ικανότητες. Το βάρος σε αυτήν την περίπτωση θα δοθεί στα ίδια τα προβλήματα και οι υπουργοί θα κληθούν να είναι πιο αποφασιστικοί και να εντατικοποιήσουν τις συμφωνίες του μνημονίου.

2. Το σενάριο του δομικού ανασχηματισμού συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις μεγαλύτερες πιθανότητες και επί της ουσίας θα σηματοδοτήσει το τέλος της εσωκομματικής διένεξης του 2007. Και αυτό διότι, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ορίζεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ενδεχομένως υπουργός Οικονομικών. Η προοπτική αυτή θα φέρει νέες ισορροπίες στην κυβέρνηση συμφιλιώνοντας οριστικά τους δύο αντιπάλους και βάζοντας ξανά το Βενιζέλο σε διαδρομή μελλοντικής διαδοχής. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παραμείνει στην κυβέρνηση και σε ισχυρή θέση που θα του επιτρέψει να διατηρήσει την προνομιακή σχέση του με την ΕΕ και την Κομισσιόν αφού ο Παπανδρέου δεν θέλει σε καμμία περίπτωση να τον «κάψει». Ο δομικός ανασχηματισμός προβλέπει και άλλες μετακινήσεις υπουργών που θα δημιουργήσουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση «αποκτά φτερά».

3. Το τρίτο και το πιο ρηξικέλευθο σενάριο, που έχει όμως και τις λιγότερες πιθανότητες, είναι να προχωρήσει ο Παπανδρέου σε έναν ανασχηματισμό που θα έχει κυρίως τα στοιχεία συγκρότησης μιας κυβέρνησης ευρύτερης απήχησης, συμπεριλαμβάνοντας την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη, και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, αλλά και εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες απ' όλον τον χώρο του δημόσιου βίου που θεωρούνται άριστοι ο καθένας στον τομέα του. Η λογική αυτής της κυβέρνησης θα συνδυάζει τα χαρακτηριστικά μιας κυβέρνησης συνεργασίας και μιας κυβέρνησης αρίστων.

Τις επόμενες μέρες θα ξέρουμε ποια από τις τρεις λύσεις θα επιλέξει ο πρωθυπουργός.
Από iefimerida