6 ΤΟΜΕΙΣ-ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟ 7,4% ΤΟΥ ΑΕΠ ΓΙΑ ΤΟ 2011 * ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 10 ΜΑΪΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Πέφτει βαρύς ο πέλεκυς σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, πλέον της πάταξης της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, προκειμένου να ρίξουν το έλλειμμα κατά 7,36 δισ. ευρώ ή στο 7,4% του ΑΕΠ φέτος.
Οι 6 τομείς-στόχοι του οικονομικού επιτελείου κατά το τρέχον έτος αποσκοπούν στη μείωση του ελλείμματος στο 7,4% ή 16.833 εκατ. ευρώ (με ΑΕΠ 228.408 εκατ. ευρώ).
Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω στα 7,36 δισ. ευρώ, δεδομένου του ελλείμματος 10,5% (προσωρινά στοιχεία) για το 2010 έναντι των 5,07 δισ. ευρώ που ...
είχε αρχικώς προϋπολογιστεί όταν μιλούσαν για έλλειμμα 9,4% (σ.σ. δεν λαμβάνουμε υπόψη τον υπερφιλόδοξο στόχο του 8,1% βάσει του Μνημονίου). Κατ' ουσίαν έχουμε μια επιπλέον προσαρμογή 2,29 δισ. ευρώ, που για την ώρα φέρνει -σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της κυβέρνησης- πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ.Η απόκλιση του 1,1%, από το 9,4% μέχρι το τελικό 10,5%, οφείλεται σε πέντε παράγοντες: τη μεγαλύτερη ύφεση, τα μειωμένα φορολογικά έσοδα, τις υποχρεώσεις από παλαιά δάνεια των ΟΤΑ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών λόγω αυξημένης ανεργίας των ΟΚΑ, καθώς και την επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών των νοσοκομείων.
Το συνολικό πακέτο για το τρέχον έτος, που προς το παρόν υπολογίζεται στα 11,2 δισ. ευρώ (8,2 δισ. ευρώ ήταν αρχικά), αναμένεται να κλείσει στις 10 Μαΐου με τους επικεφαλής της τρόικας, που φτάνουν στην Αθήνα για να εγκρίνουν τα συμπληρωματικά μέτρα του τρέχοντος έτους και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Μόνο που η υπάρχουσα ύφεση -που δεν αναμένεται να αναστραφεί παρά προς τα τέλη του έτους- επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, καθώς, όπως παραδέχεται το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν «πραγματικές δυσκολίες» για τη μείωση του ελλείμματος σε 6 τομείς όπου «χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες». Με άλλα λόγια, ειδικά για φέτος, λόγω ύφεσης, απαιτούνται ακόμα πιο «σκληρά» μέτρα σε:
1. Νοσοκομεία. Λιγότερα νοσοκομεία, μείωση κόστους ανά περιστατικό, νέα τιμολόγηση προς τα κάτω των ιατρικών πράξεων, επέκταση της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων και γενικώς υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης στο όνομα της εξοικονόμησης όσο το δυνατόν περισσότερων δαπανών.
2. Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης. Κόψιμο κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, με καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, καθώς και μείωση επικουρικών συντάξεων, προκειμένου τα ασφαλιστικά ταμεία να στοιχίζουν λιγότερο στον κρατικό προϋπολογισμό. Μπορεί οι ΟΚΑ να εμφανίζουν φέτος πλεόνασμα 3,1 δισ. ευρώ, αλλά κατά τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου υπάρχουν κι άλλα περιθώρια, δηλαδή να στοιχίζουν λιγότερο στον προϋπολογισμό.
3. Αυτοδιοίκηση. Ταχύτατη υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου «Καλλικράτης» που εμφανίζει σοβαρές αδυναμίες, καθώς έχουν γίνει ελάχιστα βήματα μέχρι σήμερα, δεδομένων των υψηλών στόχων, σε συνδυασμό με την αύξηση των τελών και των δικαιωμάτων από τους δήμους. Το πρόβλημα εδώ είναι υπαρκτό και αφορά τις υποχρεώσεις των δήμων, που από έλλειμμα 131 εκατ. ευρώ το 2009 έφτασαν στα 565 εκατ. το 2010 με ανοδική τροχιά για φέτος.
4. ΔΕΚΟ. Μαχαίρι στους μισθούς, κόψιμο των επιχορηγήσεων και αύξηση τιμολογίων είναι η τριπλή συνταγή στην περίπτωση των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που κατά το οικονομικό επιτελείο απαιτείται πολλή δουλειά ακόμα μέχρι να πιάσουν τους επιθυμητούς στόχους.
5. Φοροδιαφυγή. Η πάταξη της φοροδιαφυγής, που υπολογίζεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ ετησίως, είναι και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, καθώς προσδοκά 1,6 δισ. ευρώ φέτος ή 3,5 δισ. μέχρι το 2015. Το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
6. Εισφοροδιαφυγή. Η καταπολέμησή της αναμένεται να φέρει άλλα 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Τα μέτρα που θα ληφθούν στον τομέα αυτό αφορούν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τη δραστηριοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων προκειμένου να παταχθεί η ανασφάλιστη εργασία.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ από enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.