ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΕΠ
«Εισιτήριο» 40 ευρώ για να έχουν οι άνεργοι νέοι τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και την ελπίδα του διορισμού θεσπίζεται με διάταξη που «συμπληρώθηκε» στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οδεύει ήδη για ψήφιση στη Βουλή.
Το παράβολο των 40 ευρώ θα είναι η προϋπόθεση για συμμετοχή στο τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ που μέχρι τώρα γινόταν δωρεάν για τους υποψηφίους, συγκεντρώνοντας τουλάχιστον 100.000 νέους που έψαχναν για μια θέση στον ήλιο του... ελληνικού δημοσίου.
Το τεστ δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2008 και συγκέντρωσε τη ...
συμμετοχή 100.000 άνεργων νέων διότι, αν και ήταν προαιρετικό, πρακτικά λειτούργησε ως μπόνους υπέρ των υποψηφίων αφού τα μόρια που συγκέντρωνε κανείς σε αυτόν τον διαγωνισμό προσετίθεντο στη συνολική του βαθμολογία. Η ισχύς της βαθμολογίας είναι τριετής.
Η ειδοποιός διαφορά βεβαίως είναι ότι για πρώτη φορά απαιτείται το ποσόν των 40 ευρώ για συμμετοχή στο τεστ, καθώς μέχρι τώρα οι υποψήφιοι, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι άνεργοι, είχαν την ευκαιρία να παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό δωρεάν αφού τα επιτυχή αποτελέσματα δεν σήμαιναν κατά κανέναν τρόπο «διορισμό», απλώς αποτελούσαν μια δεξαμενή μορίων την οποία ο υποψήφιος είχε την ευκαιρία να ανασύρει και να προσθέτει σε οποιαδήποτε προκήρυξη επιθυμούσε.
Για παράδειγμα, αν ένας υποψήφιος συγκέντρωνε 1.000 μόρια από τα αντικειμενικά κριτήρια (βαθμός απολυτηρίου ή πτυχίου, γνώση ξένης γλώσσας, μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών και προϋπηρεσία) και είχε 200 μόρια από το γραπτό τεστ δεξιοτήτων και γνώσεων, η συνολική βαθμολογία του διαμορφωνόταν στα 1.200 μόρια. Η συμμετοχή στο τεστ ήταν προαιρετική και η βαθμολογία δημιουργούσε μια «τράπεζα μορίων», την οποία αξιοποιούσαν κατά το δοκούν οι υποψήφιοι και ορισμένες φορές ήταν καθοριστική, καθώς μόλις λίγα μόρια έβγαζαν έξω από τους πίνακες επιτυχόντων πολλούς υποψηφιους.
Το τεστ δεξιοτήτων συμπεριελήφθη στους διαγωνισμούς πρόσληψης προσωπικού και επέφερε σημαντικές αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο, όμως δεν εφαρμόστηκε το 2010 λόγω παγώματος των προσλήψεων.
Το γραπτό τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων αφορά τους διαγωνισμούς που διενεργούνται από το ΑΣΕΠ (μόρια). Βασίζεται σε ερωτηματολόγιο το οποίο συμπληρώνεται από τους υποψηφίους με τη μέθοδο των πολλαπλών επιλογών.
Οπως υποστηρίζει το ΑΣΕΠ, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο για την πρόσληψη προσωπικού, καθώς με αυτό μπορεί να γνωρίζει ο φορέας που κάνει ένα διαγωνισμό τη γενική κουλτούρα του υποψηφίου (γενική μόρφωση, βασικές γνώσεις οικονομίας, περιβάλλοντος, κοινωνικών θεμάτων, κ.ά)
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου