Αντεπίθεση σε δύο μέτωπα ετοιμάζει η ΓΕΝΟΠ, για να αποτρέψει τα σχέδια νέας μετοχοποίησης της ΔΕΗ και παράλληλα να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τα 600 εκατ. ευρώ που υποστηρίζει ότι χρωστά στον ασφαλιστικό φορέα της ΔΕΗ.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου το 2008, όταν υποστήριζε τον αγώνα της ΓΕΝΟΠ. Τη φωτογραφία τη μοίρασαν στη συνέντευξη Τύπου οι συνδικαλιστές
Την πώληση επιπλέον 17% της ΔΕΗ, που θα περιορίσει την κρατική συμμετοχή στο 34%, η ΓΕΝΟΠ θα επιχειρήσει να την αποτρέψει με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι οποίες θα ... ξεκινήσουν τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Στην πράξη, η ΓΕΝΟΠ αφού εξασφαλίσει την υποστήριξη των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΤΕΕ, Επιμελητήρια κ.ά.), θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τη δύναμη που της δίνει ο «έλεγχος του διακόπτη» για να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, υποστήριξε πως αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ τα τιμολόγια θα αυξηθούν κατά 2-3 φορές, καθώς μέλημα των ιδιωτών είναι το κέρδος και όχι η κοινωνική πολιτική.
Πρότεινε δε να παράσχει η ΓΕΝΟΠ δάνειο 400 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, ώστε να αποτραπεί η πώληση του 17% της ΔΕΗ.
Στο δεύτερο μέτωπο που ανοίγει η ΓΕΝΟΠ, αυτό της διεκδίκησης των οφειλών του Δημοσίου προς τον ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό φορέα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Φωτόπουλος προανήγγειλε χθες την υποβολή μαζικών και ομαδικών αγωγών από εργαζόμενους και συνταξιούχους, σε συνεργασία με έγκριτους νομικούς.
Σε πρώτη φάση, οι αγωγές θα έχουν στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του νόμου 2773/1999, σύμφωνα με τον οποίο το ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε να υποκαταστήσει τη ΔΕΗ στις υποχρεώσεις της να αποδίδει μέσω του προϋπολογισμού τις εισφορές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης προσωπικού της ΔΕΗ.
Το 2010 και το 2011 το Δημόσιο δεν απέδωσε εξ ολοκλήρου τα οφειλόμενα και η διαφορά ανέρχεται σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η καταβολή των εφάπαξ και να υποβαθμίζεται το επίπεδο περίθαλψης.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί, η ΓΕΝΟΠ θα διεκδικήσει την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς «ασφάλισης στον εργοδότη», δηλαδή η ίδια η ΔΕΗ να αναλάβει ξανά την ασφαλιστική τους κάλυψη, όπως συνέβαινε πριν από το 1999.
Αν δεν γίνει αποδεκτή και αυτή η πρόταση, τότε θα ζητήσει να επιστραφεί στους εργαζόμενους το ποσό των 11,9 δισ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με αναγνωρισμένες αναλογιστικές μελέτες είναι «ενσωματωμένο» στην πάγια περιουσία της ΔΕΗ, λόγω της παρακράτησης των εισφορών τους μέχρι και το 1999.
«Αναξιόπιστος ο Ρακιντζής»
Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε χθες το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, ο Νίκος Φωτόπουλος χαρακτήρισε εκ νέου ως «αναξιόπιστο» τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, αμφισβητώντας ως «συκοφαντικά» τα ευρήματα του πορίσματός του για τις χρηματοδοτήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των καταβολών προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ, λέγοντας ότι «τα χρήματα αυτά δίνονται στη ΓΕΝΟΠ εδώ και 27 χρόνια και είναι χρήματα που προέρχονται από τις αυξήσεις των εργαζομένων». Κατηγόρησε δε τον Λ. Ρακιντζή ότι ουδέποτε ζήτησε διευκρινιστικά στοιχεία από τη ΓΕΝΟΠ, ενώ προχώρησε και σε αυτοκριτική λέγοντας ότι «έγιναν λάθη που πρέπει να διορθωθούν».
Από τα πυρά του προέδρου της ΓΕΝΟΠ δεν γλίτωσε ούτε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, και ιδιαίτερα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος «ως αντιπολίτευση ήταν στο πλευρό μας, τώρα κάνει ότι δεν μας ξέρει». Η ΓΕΝΟΠ παρουσίασε μάλιστα και φωτογραφικό υλικό, σύμφωνα με το οποίο ο σημερινός υπουργός Οικονομικών ήταν παρών στις... «μπούκες» της ΓΕΝΟΠ στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ το 2008. Αιχμές άφησε ο επικεφαλής της ΔΕΗ και για «μουγκούς συνδικαλιστές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.