ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ 100.000 ευρώ ΑΥΞΗΣΗ ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΚΑΤΑ 0,25%
Νέα αφαίμαξη, η οποία θα ξεκινήσει από τα 168 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τα 540 ευρώ ετησίως, θα υποστούν τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία συνολικά οφείλουν στις τράπεζες περίπου 115 δισ. ευρώ.
Οι απώλειες που έχουν υποστεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες, εξαιτίας της άγριας περικοπής των μισθών και της λαίλαπας των έμμεσων φόρων που τους επιφύλαξε ...
η κυβέρνηση, γίνονται ακόμη μεγαλύτερες μετά τη διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Αποφασίζουν την Πέμπτη
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης θα αποφασίσουν την Πέμπτη την πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου, το οποίο είχε παραμείνει παγωμένο στο 1% από τον Μάιο του 2009.
Ηδη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ έχει προετοιμάσει την αγορά, η οποία προεξοφλεί ότι η πρώτη αύξηση θα είναι της τάξης τού 0,25%. Ωστόσο οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του έτους η ΕΚΤ θα κλιμακώσει τις αυξήσεις της, με αποτέλεσμα το βασικό της επιτόκιο να φτάσει το 1,75%.
Η σπουδή αυτή της ΕΚΤ να μεταβάλει τη νομισματική πολιτική της έχει επικριθεί εντόνως, καθώς σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων η αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Αλλωστε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) αναγκάστηκε να μειώσει περισσότερο τα επιτόκιά της και να προχωρήσει σε ακόμη πιο ρηξικέλευθες παρεμβάσεις προκειμένου να αποσοβήσει κατ'αρχάς την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε πρώτη φάση, αλλά και να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Στην Ευρώπη, παρ' όλο που η κατάσταση παραμένει έκρυθμη με τρία ανοιχτά μέτωπα -Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία- τα οποία απειλούν να «μολύνουν» ολόκληρη την ευρωζώνη, η ΕΚΤ θεωρεί ως προτεραιότητά της να διαφυλάξει τη σταθερότητα των τιμών.
Ετσι, μετά την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, η Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι είναι αποφασιμένη να ασκήσει μια πιο περιοριστική πολιτική, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ, εξανεμίζοντας ταυτοχρόνως τα όποια οφέλη είχαν επιφέρει τα σταθεροποιητικά προγράμματα στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας.
Φρένο στην ανάκαμψη
Η πολιτική αυτή είναι πιθανόν να φρενάρει την ανάκαμψη της οικονομίας. Για τα νοικοκυριά τα υψηλότερα επιτόκια θα σηματοδοτήσουν μια αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους τους προς τις τράπεζες.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 40% των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ. Τούτο συνεπάγεται αύξηση του τελικού επιτοκίου που βαρύνει το δανειολήπτη, η οποία αρχικά δεν θα είναι μάλλον ανεπαίσθητη, καθώς η αύξηση του επιτοκίου θα περιοριστεί στο 0,25%.
Προοδευτικά όμως, αν συνεχιστεί η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, τότε η πίεση στους μηνιαίους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών θα γίνει αισθητή.
Ενδεικτικά για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με τελικό επιτόκιο σήμερα 4% (ΕΚΤ + περιθώριο 3%) η μηνιαία δόση αποπληρωμής ανέρχεται σε 605 ευρώ (με 20ετή αποπληρωμή περίοδο αποπληρωμής).
Η δόση θα γίνει ακριβότερη μόλις κατά 14 ευρώ στα 619 ευρώ, όταν το επιτόκιο της ΕΚΤ αυξηθεί κατά 0,25%. Θα γίνει όμως πολύ πιο «τσουχτερή» αγγίζοντας τα 750 ευρώ (+45 ευρώ το μήνα ή 540 ευρώ το χρόνο), όταν το επιτόκιο της ΕΚΤ φτάσει το 1,75%
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου