Περικοπές σε προσωπικό και κτήρια, αύξηση μαθητών στις τάξεις, καμία πρόβλεψη για μετακινήσεις - Απεργίες καθηγητών, συνελεύσεις πολιτών
Ξεσηκώνονται μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί κατά των κυβερνητικών σχεδίων για κατάργηση ή συγχώνευση σχολείων, μόλις μία ημέρα μετά τη σχετική αναγγελία. Τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια, γονείς και εκπαιδευτικοί ανεβάζουν μαύρες σημαίες στις ταράτσες των σχολείων που συγχωνεύονται ή καταργούνται συγκαλούν λαϊκές συνελεύσεις, ενώ σε μερικές περιπτώσεις σημειώθηκαν μαζικές εισβολές στα Γραφεία Εκπαίδευσης.
Ορισμένα σχολεία τελούν ήδη υπό κατάληψη, σε άλλα μαθητές κάνουν αποχή από τα μαθήματά τους, έχουν εξαγγελθεί ακόμη και καταλήψεις διοδίων, ενώ οι ομοσπονδίες καθηγητών και δασκάλων συντονίζονται για κοινές κινητοποιήσεις. Η ΟΛΜΕ εξήγγειλε ...
τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 18 Μαρτίου αλλά και 24ωρη απεργία την Τετάρτη 30 Μαρτίου. Δύο δίωρες στάσεις εργασίας αποφάσισε να πραγματοποιήσει την προσεχή Παρασκευή και η ΔΟΕ.
Το νέο καθεστώς, εκτός των άλλων, θα έχει συνέπεια την αύξηση των μαθητών στις τάξεις, τη στιγμή που το ίδιο το υπουργείο Παιδείας παραδέχεται ότι ο πληθυσμός των μαθητών έχει αυξηθεί την τελευταία πενταετία και ότι στις αίθουσες δεν μπορούν να κάνουν μάθημα παραπάνω από 18 μαθητές! Με τα νέα μέτρα αναμένεται επίσης να μειωθούν οι θέσεις εργασίας και να περικοπούν δαπάνες για τη συντήρηση, τον εξοπλισμό και την αναβάθμιση της λειτουργίας των σχολείων.
Στις αποφάσεις της υπουργού έχουν ήδη αντιταχθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η Ν.Δ. δια του γραμματέα της Α. Λυκουρέντζου, έκανε λόγο για «ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην ελληνική περιφέρεια» και ζήτησε την «άμεση αναθεώρηση των επιζήμιων αποφάσεων» της κ. Διαμαντοπούλου.
Το ΚΚΕ επισήμανε ότι αυτό είναι το «νέο σχολείο της αγοράς, όπου χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετούνε με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα» και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα συνδικάτα, να κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια αυτά.
Ο ΣΥΝ τόνισε ότι ο «εξορθολογισμός που επικαλείται το υπουργείο Παιδείας δεν είναι παρά το φύλλο συκής που συγκαλύπτει μια στενά λογιστική αντίληψη: να εξοικονομηθούν πόροι, να περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες, με τη μείωση των οργανικών και λειτουργικών θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών» και εκτίμησε ότι μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα περικοπούν 3000 θέσεις εργασίας.
Η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, σε σημερινή της συνέντευξη, εμφανίστηκε αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές και προειδοποίησε τους εκπαιδευτικούς «να είναι προσεκτικοί» στις αντιδράσεις τους.
Επιμένει στις αλλαγές για τα σχολεία η Άννα Διαμαντοπούλου
Αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές στον σχολικό χάρτη της χώρας εμφανίστηκε η Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Η υπουργός Παιδείας παραδέχτηκε εμμέσως ότι από τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων θα επέλθει περικοπή στον αριθμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ενώ σχετικά με τις αντιδράσεις και τις καταλήψεις που ξεκίνησαν σε πολλά σχολεία της χώρας, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Η Άννα Διαμαντοπούλου άφησε ένα μικρό "παράθυρο" για τροποποιήσεις σχετικά με τις περιοχές που οι μαθητές θα είναι αναγκασμένοι να διανύουν απόσταση μεγαλύτερη των 20-25 λεπτών προκειμένου να μεταβούν στο σχολείο τους. Πρόσθεσε δε ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε την Κυριακή ήταν μόνο η αρχή και ότι αναμένει τις προτάσεις των δήμων ώστε να δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος σχολικός χάρτης της χώρας.
Όσον αφορά στο πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό που προκύπτει από την κατάργηση σχολικών μονάδων σε αρκετούς νομούς, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι όταν καταργείται το σχολείο ο εκπαιδευτικός είναι στη διάθεση του διευθυντή και θα τον μεταφέρει στον ίδιο νομό, σε αντίστοιχη θέση και μάλιστα κατά προτεραιότητα.
Η υπουργός ανέφερε ότι μέχρι σήμερα υπήρχαν 92 "κλειστά" νηπιαγωγεία, που παρέμεναν ανοιχτά για να διατηρηθούν οι οργανικές θέσεις. "Δεν γίνεται να προχωράει η εκπαίδευση με αναπληρωτές", τόνισε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση και αξιοποίηση των εκπαιδευτικών.
Σχετικά με τα κτίρια των σχολικών μονάδων που καταργούνται ανέφερε ότι θα περάσουν στους δήμους και θα μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των προγραμμάτων για τη Δια Βίου Μάθηση μέχρι και για τους δημότες, αλλά και για τις δραστηριότητες των σχολείων, που τόνισε ότι θα γίνονται σε όλα τα χωριά.
Η Άννα Διαμαντοπουλου αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει και αναμένονται να διογκωθούν. Κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί για τις καταλήψεις, ενώ επισήμανε ότι σε περίπτωση που χάνονται μαθήματα θα γίνονται αναπληρώσεις ακόμη και τα Σάββατα και τις αργίες.
Τέλος, όσον αφορά στις Πανελλήνιες εξετάσεις, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει φέτος και ότι το νέο σύστημα εξετάσεων θα εφαρμοστεί το 2014.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου