Εμειναν έκπληκτοι λέει οι υπουργοί ακούγοντας τον "τσάρο της οικονομίας" Γιώργο Παπακωνσταντίνου έτοιμο να δώσει στις Τράπεζες ακόμα 30 δις ευρώ εγγυήσεις ώστε συνολικά η υποστήριξη να φτάσει τα 100 δις ευρώ. Στην απλή αριθμητική αυτό σημαίνει οτι απο τα 110 δις ευρώ που πήραμε από την τρόικα (και για τα οποία ξεβρακονόμαστε) τα 100 θα πάνε υπερ Τραπεζών. Και για να μην ανησυχείτε, η στήριξη των Τραπεζων με 100 δις ευρω προβλέπεται στο Μνημόνιο και είχε ανακοινωνθεί απο τους εκπροσώπους της τρόικα τον Φεβρουάριο. Παραδόξως όμως αρκετοί υπουργοί αντέδρασαν. Ισως απο τον φόβο των ...γιαουρτιών.
Αρκετοί από τους παριστάμενους υπουργούς αντέδρασαν, ενώ ταυτόχρονα έστειλα σήμα προς τις τράπεζες να ενισχύσουν την ρευστότητα στην αγορά που “έχει στερέψει” όπως παρατήρησαν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Ο Πρωθυπουργός συμφώνησε ότι πρόκειται για ...
ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και ζήτησε από τον κ. Παπακωνσταντίνου να διασφαλίσει την ύπαρξη προϋποθέσεων για να δοθούν οι εγγυήσεις αυτές. Αρκετοί υπουργοί άσκησαν κριτική προς την πρακτική των τραπεζών εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία τους για το «κλείσιμο της στρόφιγγας» προς την ασφυκτιούσα αγορά. Στο υπουργικό συμφωνήθηκε εξάλλου να οριστούν επίτροποι στις τράπεζες καθώς όπως τονίστηκε “το προηγούμενο καθεστώς που είχε οριστεί επί Αλογοσκούφη δε λειτούργησε”.
Επί της ουσίας οι επίτροποι θα είναι ο κρατικός έλεγχος στα εγχώριο πιστωτικό σύστημα. “Οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν μπορούν να παίρνουν χωρίς να δίνουν. Λειτουργούν σαν να είναι τα αφεντικά” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής προσθέτοντας πως οι συγχωνεύσεις είναι αναγκαιότητα αλλά πρέπει να οριστεί και η κατεύθυνση. “Στην πραγματικότητα οι ελληνικές τράπεζες είναι κρατικοδίαιτες αλλά ταυτόχρονα δείχνουν αδυναμία να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις. Τους δίνουμε λεφτά και δεν δίνουν τίποτα στην οικονομία” είπε κατά πληροφορίες. Ο κ. Παπουτσής παρατήρησε επίσης πως η οικονομία μας είναι “τραπεζοκεντρική” και πως “όταν μιλάμε για το μέλλον της οικονομίας έχουμε πολιτική ευθύνη να μιλήσουμε και για το μέλλον των τραπεζών. Να μη δείχνουμε ότι οι τράπεζες προτείνουν και η κυβέρνηση εκτελεί γιατί η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος”.
Την αναγκαιότητα να στρέψουν οι τράπεζες την προσοχή τους στην πραγματική οικονομία, στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων” επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης σημειώνοντας πως “κάθε φορά που κλείνει μια υγιής επιχείρηση είναι μια μεγάλη ήττα”. Ζήτησε επίσης να υπάρξουν “δεσμευτικοί όροι και θεσμική ασφάλεια” προκειμένου να υπάρξει νέα εγγυοδοσία.
“Πρόκειται για σοβαρό πολιτικό θέμα. Δεν μπορεί να ανακοινώνουμε μέτρα ύψους 1,8 δις για τον κόσμο και την επόμενη μέρα να βγαίνει κάτι τέτοιο για τις τράπεζες χωρίς προϋποθέσεις και όρους” παρατήρησε η αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε να ζητήσει το Δημόσιο να συναφθούν προγραμματικές συμβάσεις ανάμεσα σε αυτό και κάθε μία τράπεζα χωριστά, προκειμένου να εναρμονιστούν οι ανάγκες στήριξης του τραπεζικού συστήματος με τους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής και με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας (παροχή ρευστότητας, στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, κ.ο.κ.).
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, «το τραπεζικό σύστημα είναι το σημείο επαφής ανάμεσα στη δημοσιονομική και τη χρηματο-οικονομική σφαίρα και τη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας».Επεσημανε δε πως προφανώς, τα 100 δισ. δεν εγγράφονται, σύμφωνα με τον σχετικό κοινοτικό κανονισμό, ούτε στο χρέος, ούτε στο έλλειμμα, «είναι όμως ένα βάρος το οποίο πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας».
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε επίσης πως «αναμφίβολα, η δημοσιονομική ανασυγκρότηση της χώρας θα λειτουργήσει ευεργετικά και για το τραπεζικό σύστημα», αλλά παρατήρησε πως και αντίστροφα «το τραπεζικό σύστημα ενισχύοντας την πραγματική οικονομία, άρα συμβάλλοντας στον περιορισμό της ύφεσης και την στήριξη της ανάπτυξης, μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά στη δημοσιονομική ανασυγκρότηση, βοηθώντας έτσι και την οικονομία και τον εαυτό του».Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Τηλ. Χυτήρης σχολίασε καυστικά: “Μονά-ζυγά δικά τους τα θέλουν οι τραπεζίτες” και ζήτησε από τις τράπεζες “να πάψουν να είναι αλαζονικές, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά”.
Η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε πως “εφόσον το κράτος δίνει τόσα χρήματα θα πρέπει να έχει και οφέλη απ τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών”.
“Καλά είναι όλα αυτά αλλά έχουμε μπροστά μας το θέμα της βιωσιμότητας των τραπεζών” αντέτεινε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Παπανδρέου να κλείνει τη συζήτηση λέγοντας πως θα γίνει ευρείτα συζήτηση όταν κατατεθεί η ρύθμιση.
Από το Διαδίχτυ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.