Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ο Καντάφι στον δρόμο του Μιλόσεβιτς

Το είχαμε γράψει απο την πρώτη μέρα. Ο Μουαμάρ Καντάφι διάλεξε τον δρόμο προς την κρεμάλα από την ώρα που σκότωσε συμπατριώτες του. Έγινε επικίνδυνος ακόμα και για τις ηγεσίες των άλλων αραβικών χωρών. Η Δύση διάλεξε γι αυτόν τον δρόμο του…Μιλόσεβιτς. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει την τακτική του 1999 για την ...Σερβία και τον Μιλόσεβιτς.

Η στάση που ακολουθεί η Ελλάδα σε ότι αφορά τα στρατιωτικά μέτρα κατά της Λιβύης θυμίζει την στάση που κράτησε στην περίπτωση της Σερβίας. Οι σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας ήταν πολύ καλές όπως και Ελλάδας-Λιβύης, όπως και οι σχέσεις με Μιλόσεβιτς και Καντάφι. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε όμως το ελληνικό έδαφος το 1999, όπως κάνει και ... 
σήμερα στην περίπτωση της Λιβύης. Η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί την στάση των ισχυρών και αναλόγως πράττει.
Υπάρχει μια διαφορά. Ο Καντάφι φρόντισε να γίνει μισητός στον ίδιο του το λαό μετά την πρώτη διαδήλωση.

Οι δυτικοί «κράτησαν» τον Καντάφι στην Λιβύη, ανακοινώνοντας ότι θα φύγει για την Βενεζουέλα, αναγκάζοντας τον να πολεμήσει. Παρακολούθησαν για αρκετές μέρες την αιματοχυσία, αφήνοντας τον Καντάφι να βάψει τα χέρια με μπόλικο αίμα. Παρά τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία κα) για το ποιος θα ελέγξει την επόμενη ηγεσία, συμφώνησαν τώρα να επέμβουν. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και συνομιλίες με τον Καντάφι πριν συνυπογράψουν το τέλος του. Ο Καντάφι δεν είναι πλέον χρήσιμος σε κανέναν.
Από το "Διαδίχτυ"