Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Έναρξη των βομβαρδισμών στη Λιβύη με απόφαση της Γαλλίας

Μετά το πράσινο φως που έδωσε η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι άρχισαν οι επιχειρήσεις από γαλλικά αεροσκάφη σε εδάφη της Λιβύης, το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ λίγο πριν τις 10:00 το βράδυ πραγματοποίησαν την πρώτη επίθεση τους κατά της αεράμυνας της Λιβύης με πυραύλους Τομαχοκ και οι ΗΠΑ.

Οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν ήδη καταστρέψει αρκετά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα των κυβερνητικών δυνάμεων στη Βεγγάζη κατά τη σημερινή επέμβασή τους. «Ναι, έχουμε καταστρέψει έναν αριθμό τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων» δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, που ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό προς το παρόν.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας ανέφερε από την πλευρά του ότι στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρουν σε ....
μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

Ουσιαστικά οι γαλλικές δυνάμεις από το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκίνησαν το πρώτο κύμα της επίθεσης. Αναγνώρισαν στόχους στο έδαφος και με συνεχείς πτήσεις πάνω από τις περιοχές που ήταν συγκεντρωμένες οι δυνάμεις του Καντάφι έκαναν επίδειξη ισχύος.

Σχεδόν αμέσως μετά το πρώτο κύμα, οι γαλλικές δυνάμεις μονομερώς ξεκίνησαν το δεύτερο κύμα των επιχειρήσεων με βομβαρδισμό στόχων στο έδαφος, ενώ λίγες ώρες αργότερα πραγματοποιήθηκε και η πρώτη επίθεση από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, το οποίο επικαλείται πηγές του Πενταγώνου, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν την πρώτη τους επίθεση κατά της αεράμυνας της Λιβύης με πυραύλους Τομαχοκ, που εκτοξεύτηκαν από τα πολεμικά πλοία που έχει αναπτύξει η Ουάσινγκτον στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.

Η πληροφορία ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν άρματα μάχης δημιούργησε ερωτήματα για τον σκοπό και τις επιδιώξεις των Παρισίων. Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, σε στρατιωτικό επίπεδο το ΝΑΤΟ δεν είχε λάβει απόφαση για έναρξη των βομβαρδισμών, πολύ περισσότερο που τα γαλλικά μαχητικά δεν έπληξαν αντίπαλα αεροσκάφη, ούτε αντιαεροπορικά συστήματα ή το δίκτυο αεράμυνας του Καντάφι, αλλά τεθωρακισμένα –δηλαδή καθαρά χερσαίους στόχους.

Και μπορεί η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να νομιμοποιεί τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να προβούν σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αμάχων από τη δίχως έλεος επιθετικότητα των δυνάμεων του Καντάφι, όμως ο σχεδιασμός προέβλεπε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και την ισχυροποίηση του εμπάργκο όπλων, σε καμία περίπτωση την έναρξη επιχειρήσεων στο έδαφος. Αλλωστε οι πληροφορίες που υπάρχουν στο ΝΑΤΟ είναι ότι οι δυνάμεις του Καντάφι δεν έχουν ιδιαίτερες μαχητικές ικανότητες, η διαθεσιμότητα των λιβυκών μαχητικών αεροσκαφών είναι χαμηλή και συνεπώς η no fly zone θα μπορούσε ίσως να επιβληθεί με ήπια καταστολή των ηλεκτρονικών μέσων που θα αδρανοποιούσαν τη λιβυκή αεροπορία και θα νέκρωναν τους πυραύλους εδάφους αέρος του Καντάφι.

Δηλώσεις ηγετών μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Οπως είπε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έπειτα από ομόφωνο ψήφισμα της έκτακτης συνόδου, ξεκινούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι της Λιβύης. Ο ίδιος είπε ότι συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη ήδη παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.
Ο Σαρκοζί τόνισε ότι ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι «είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό». Πρέπει να δράσουμε- είπε- σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη. Ο Καντάφι-είπε- μπορεί να έχει κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή αφού όμως τερματιστεί η βία.

Μετά τη λήξη της Συνόδου, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες στο ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επιβεβαίωσε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι. Ωστόσο, η Μέρκελ τόνισε ότι η κυβέρνησή της παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.

Από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ο Καντάφι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός και θα αντιμετωπίσει την επείγουσα δράση για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι αμάχων. «Εξακολουθεί τις ωμότητες κατά του ίδιου του λαού του και επομένως ήρθε η ώρα για δράση. Πρέπει να είναι επείγουσα, πρέπει να επιβάλουμε την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η σφαγή των αμάχων».

Οι επιθέσεις και οι απειλές του Καντάφι
Το Σάββατο, ο Καντάφι εξαπέλυσε νέες επιθέσεις στη χώρα του αλλά και νέες απειλές προς τη Δύση, προς την οποία διαμήνυσε ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να επέμβει στη Λιβύη και αν το κάνει θα μετανιώσει. Σύμφωνα με επιστολή του Καντάφι προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ, οιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης θα είναι «πραγματική επίθεση». Σε χωριστή επιστολή του προς τις ΗΠΑ τονίζει ότι «ο ίδιος και ο λαός του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα τους».
Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν το Σάββατο τη Βεγγάζη, η οποία βομβαρδίστηκε, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια ότι βομβαρδίστηκε και η πόλη Ζιντάν της δυτικής Λιβύης από τις δυνάμεις του Καντάφι και ότι πέντε οβίδες έπεσαν στα περίχωρά της. Το πρωί, αεροσκάφος, πιθανότατα MIG, έπεσε φλεγόμενο από τα πυρά των αντικαθεστωτικών.

Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι στο νοσοκομείο Τζάλα στη Βεγγάζη μεταφέρθηκαν 26 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες μετά το βομβαρδισμό της πόλης.

Οι λιβυκές δυνάμεις, πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι, εξαπέλυσαν νωρίς σήμερα επίθεση με βλήματα όλμου και στην πόλη Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και η πόλη εξακολουθεί να μην έχει προμήθειες νερού, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός κατοίκου.

Αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης αρνούνται ότι επιτέθηκαν στους αντικαθεστωτικούς και υποστηρίζουν ότι τηρούν την κατάπαυση του πυρός.