Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Πήρε «έγκριση» από υπουργούς, συναντά σήμερα τους αρχηγούς

ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ * ΤΡΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
Συνολική λύση του προβλήματος του χρέους θα επιδιώξει η Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 25 Μαρτίου, όπως αποφασίστηκε στη βραδινή πολύωρη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό. Αν δεν γίνουν αποδεκτά τα ελληνικά αιτήματα, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.
Της νύχτας τα καμώματα...
Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε «κρίσιμη τη μάχη μέχρι τις 25 Μαρτίου», αλλά πρόσθεσε ότι «η 25η Μαρτίου δεν είναι το τέλος του κόσμου», γεγονός που αποτυπώνει την απαισιοδοξία που επικρατεί στην Αθήνα. Γι' αυτό και ο ίδιος τόνισε με έμφαση ότι οι αποφάσεις της επικείμενης συνόδου κορυφής είναι κρίσιμες όχι μόνο για ...
την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε θέση αδυναμίας, αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης. Και είναι χαρακτηριστικό ότι προσπάθησε να προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, όπως η χθεσινή της Moody's, αφορούν και την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα πάει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής έχοντας στο διεκδικητικό του πλαίσιο τρία αιτήματα, προκειμένου να αποδεχθεί το προτεινόμενο από τη Γερμανία Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Τα αιτήμα τα είναι:

* Η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί λίγες μέρες νωρίτερα, στις 11 Μαρτίου, στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.

* Η μείωση των επιτοκίων του ελληνικού δανείου. Το αίτημα αυτό ευνοείται από τις εξελίξεις στην Ιρλανδία, αλλά μέχρι στιγμής η Γερμανία εμφανίζεται αρνητική.

* Η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων από το Μηχανισμό Στήριξης, ώστε η χώρα να έχει την ευχέρεια να «αγοράσει» -από τώρα και όχι μετά το 2013- μέρος του χρέους της. Το αίτημα προσκρούει στην κατηγορηματική αντίθεση της Γερμανίας.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κ. Μέρκελ δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει ουσιαστική υποχώρηση από τις μέχρι σήμερα εκπεφρασμένες θέσεις της, κυρίως για εσωτερικούς λόγους: οι σύμμαχοί της στην κυβέρνηση αρνούνται και, κυρίως, έχει ν' αντιμετωπίσει κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε γερμανικά κρατίδια. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα εμπόδια για την επίτευξη συνολικής λύσης, όπως είναι η απόφαση της Δανίας να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για οποιαδήποτε λύση.

Η συνεδρίαση διήρκεσε τέσσερις και πλέον ώρες και μίλησαν όλοι όσοι πήραν μέρος. Μετά το τέλος της, υπουργοί έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να έχει πάρει την «έγκριση» όλων των μελών της κυβέρνησης, ώστε να στείλει εγκαίρως στους Ευρωπαίους εταίρους «μήνυμα αποφασιστικότητας» στις διεκδικήσεις του συνολικού πακέτου της λύσης.

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, την παραμονή των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Γ. Παπανδρέου δεν προσδοκά καμία συναίνεση από τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά θα την επιδιώξει από τον Αντ. Σαμαρά, ζητώντας του να ασκήσει όση επιρροή διαθέτει στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ο κ. Παπανδρέου αποδέχτηκε την πρόταση του Ευ. Βενιζέλου και θα συναντηθεί το απόγευμα, για πρώτη φορά σ' αυτό το πλαίσιο, και με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Φώτη Κουβέλη, μολονότι τα κόμματά τους δεν είναι αναγνωρισμένα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής.

Στη συνεδρίαση πήραν μέρος πλην των υπουργών, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχος και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχ. Καρχιμάκης

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ από enet