ΣΤΡΑΦΙ 280 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ * Η ΓΣΕΒΕΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
Οι άνεργοι δεν γλιτώνουν ούτε από τη γραφειοκρατία. Ενώ βρέθηκαν, έστω λίγα, χρήματα για μια οικονομική ανάσα στους μακροχρόνια ανέργους, τα πολλαπλά αιτήματα για μονιμοποιήσεις και η τρόικα που έχει βάλει βέτο σε κάθε πρόσληψη (εάν προηγουμένως δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί 5-7 υπάλληλοι), κυβέρνηση και δανειστές μπλοκάρουν με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας και προσωρινής στήριξης των ανeργων μεγαλύτερης ηλικίας.
Συσκέφθηκαν, ξανασυσκέφθηκαν, ματαξανα-συσκέφθηκαν αλλά λύση δεν βρήκαν
Για την απορρόφηση των κοινωνικών κραδασμών από τις καθημερινές και μαζικές απολύσεις και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας (υπολογίζονται πάνω από 15% χωρίς να ...
περιλαμβάνεται η κρυφή ή η λανθάνουσα ανεργία) το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ σχεδίασαν ένα πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης.Μέσω αυτού πάνω από 50.000 άνεργοι (άνω των 55 ετών και εκτός παραγωγικής διαδικασίας για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών) θα είχαν την ευκαιρία για μια ολιγόμηνη απασχόληση. Για περίπου 5-6 μήνες με αμοιβή 625 ευρώ το μήνα συν ένσημα (ασφάλιστρα).
Ομως, για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, χρειάζεται να εντοπιστεί ο... εργοδότης. Δεν έχει βρεθεί ο φορέας υλοποίησης που θα τους προσλαμβάνει χωρίς να προκύπτει... αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Σε αυτό το σημείο οι αρμόδιοι υπουργοί, προεξάρχοντος του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, είναι επιφυλακτικοί τόσο για τα αιτήματα μονιμοποίησης που θα πυροδοτήσει αυτή η διαδικασία (με δεδομένες και τις πιέσεις για μονιμοποιήσεις-τακτοποιήσεις συμβασιούχων, απολυθέντων stagier κ.ά.) όσο και για τις αντιρρήσεις της τρόικας, καθώς στο Μνημόνιο προβλέπεται η πρόσληψη ενός μόνο υπαλλήλου για κάθε 5 αποχωρήσεις, και αυτή η σχέση τροποποιείται ήδη επί το δυσμενέστερον (7:1).
Αποτέλεσμα, 280 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς, κυρίως, πόρους να λιμνάζουν, 50.000 μακροχρόνια άνεργοι να μην έχουν πού την κεφαλή κλίνη (ενώ άλλοι δεν συμπληρώνουν ούτε τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη της βασικής σύνταξης), ενώ πολλά δημόσια κτήρια (σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.) ή κοινωνικές υποδομές (υπόγειες διαβάσεις, πλατείες κ.ά.) ρημάζουν ή μένουν βρόμικα, επικίνδυνα και μη προσβάσιμα.
«Καταφύγιο τελευταίας απασχόλησης»
Για το ξεμπλοκάρισμα της υπόθεσης, η ΓΣΕΕ έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία του «καταφυγίου τελευταίας απασχόλησης» σαν ύστατο μέτρο για την προστασία των απολυθέντων, από την ανεργία, τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση.
Αυτός ο εθνικής εμβέλειας φορέας (σε συνεργασία με τα περιφερειακά ινστιτούτα, τους δήμους, αλλά και τις εργοδοτικές ενώσεις) θα μπορεί να αναλαμβάνει την υλοποίηση των έργων κοινωνικής υποδομής και αποσχόλησης. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές του, ποιος θα έχει την αστική ευθύνη έναντι απαιτήσεων κ.ά.
Τουλάχιστον η ΓΣΕΕ αναζητεί λύση. Και τη στιγμή που η ανεργία έχει σημαδέψει κάθε ελληνική οικογένεια -ενώ οι επιχειρήσεις αναζητούν την ανταγωνιστικότητα μόνο στους μισθούς και το εργατικό κόστος-, η κυβέρνηση (υπόχρεη μόνο έναντι της τρόικας) έχει γραφειοκρατικοποιήσει κάθε κοινωνική δραστηριότητα.
Το εν λόγω θέμα συζητήθηκε πάντως χθες στην ανά μήνα -προγραμματισμένη- συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και εμπόρους). Χωρίς, πάντως, να ληφθούν αποφάσεις.
Ταμεία: Κατάρρευση εσόδων
**Στο ίδιο μήκος κύματος (κατάθεση απόψεων χωρίς ανάληψη δεσμεύσεων) έγινε και για τα έσοδα των Ταμείων, τα οποία βρίσκονται σε πρωτοφανή πίεση. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος προειδοποίησε ότι εάν οι επιχειρήσεις που κηρύσσουν στάση πληρωμών ανέλθουν στο 45% (από 33% σήμερα) το Ασφαλιστικό θα καταρρεύσει.
* Το υπουργείο Εργασίας προειδοποιεί ότι εάν δεν ανταποκριθούν και τώρα οι εργοδότες στη ρύθμιση και αποπληρωμή των εισφορών, θα υπάρξουν αναγκαστικά μέτρα επιβολής (κατασχέσεις κ.ά.).
* Αναφορικά με το κύρος των κλαδικών συμβάσεων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος δήλωσε, αμέσως μετά τη συνάντηση, ότι στο «στόχαστρο τουλάχιστον της τρόικας και των εργοδοτών βρίσκονται οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που είναι το τελευταίο ανάχωμα των εργαζομένων. Γι' αυτό προειδοποιώ», είπε, «ότι αν επιχειρήσουν να καταστρατηγήσουν τη νομοθετική πρόβλεψη που θέλει να επεκτείνονται και να κηρύσσονται υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις, τότε η σύγκρουση θα είναι πολύ μεγάλη».
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ από enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.