Νέα μέτρα φέρνει η αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat.
Νέα μέτρα τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ (και συνολικά 3 δισ. ευρώ) τη χρονιά που διανύουμε φέρνει η αναμενόμενη αναθεώρηση του ελλείμματος της Ελλάδας το 2010 από τη Eurostat, από το 9,4% του ΑΕΠ στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ. Αύριο, Πέμπτη, θα σταλούν τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2010 στις Βρυξέλλες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Στα νέα μέτρα, ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ για το 2010, πρέπει να προστεθούν και τα ήδη σχεδιαζόμενα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που κρίθηκαν αναγκαία για...
την αντιμετώπιση της υστέρησης των εσόδων το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, η οποία συνεχίστηκε και το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου.Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου καλείται να παρουσιάσει την προσεχή Δευτέρα στους εκπροσώπους της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) στην Αθήνα πλήρως κοστολογημένα μέτρα συνολικού ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ μόνο για το 2011.
Η αναθεώρηση του ελλείμματος στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ από την Eurostat θα ανακοινωθεί επισήμως τον Απρίλιο και οφείλεται, πρώτον, στις μεγαλύτερες των αναμενόμενων υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης, και, δεύτερον, στο έλλειμμα των 500 εκατ. ευρώ που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο πακέτο μέτρων «άμεσης εφαρμογής» το οποίο κρίνεται αναγκαίο ώστε να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός το τρέχον έτος, θα πρέπει να προστεθεί και το συνολικό πακέτο μέτρων, ύψους 22 δισ. ευρώ, του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, το οποίο θα τεθεί επίσης στο «μικροσκόπιο» της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) την προσεχή Δευτέρα.
Νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ το 2011
Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούνται λύσεις που θα οδηγήσουν στην κάλυψη της νέας «τρύπας» των 3 δισ. ευρώ από τη νέα αναθεώρηση του ελλείμματος και την υστέρηση των εσόδων. Υπηρεσιακοί παράγοντες εισηγούνται μεταξύ άλλων:
1. Να προχωρήσει από εφέτος η μείωση κοινωνικών επιδομάτων, όπως π. χ. επιδόματα ανεργίας, πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα ΟΓΑ μέσω της θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να εξοικονομηθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ.
2. Να διευρυνθεί η περαίωση και στους υπόχρεους που δεν μπορούσαν να κλείσουν τις «εκκρεμότητες» επειδή είχαν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.
3. Να προχωρήσει η μετάταξη βασικών αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%, αλλά και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, με στόχο την είσπραξη 300 εκατ. ευρώ.
Το προσχέδιο μέτρων 22 δισ. ευρώ το 2012-15
Μέσω αλλεπάλληλων συσκέψεων οι συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου ετοιμάζουν το προσχέδιο των μέτρων ύψους 22 δις. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2012-15.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:
- Μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό όφελος 4,6 δισ. ευρώ.
- Νέες περικοπές στις ΔΕΚΟ με την εφαρμογή σχεδίων αναδιάρθρωσης και περικοπής δαπανών για την εξοικονόμηση 2,3 - 3,5 δισ. ευρώ.
- Περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 2,3 δισ. ευρώ.
- Εξοικονόμηση 2,3 δισ. ευρώ από τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας.
- «Ψαλίδι» στα κοινωνικά επιδόματα και κυρίως στον αριθμό των δικαιούχων με εκτιμώμενο όφελος από 2,5 ως 4,5 δισ. ευρώ.
- Περικοπή των φοροαπαλλαγών για την είσπραξη 4,6 - 9,2 δισ. ευρώ μέσω φορολογίας.
Παράλληλα, το μνημόνιο προβλέπει την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:
- Εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, προκειμένου να εισπραχθούν περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι πιθανό να αντικατασταθεί από άλλη παρέμβαση, ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος, καθώς εκτιμάται ότι η επιβάρυνση για τα φτωχά κυρίως νοικοκυριά θα είναι πολύ μεγάλη.
- Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά μέσο όρο 30% σε δύο δόσεις, φέτος και το 2012, με στόχο την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ
- Επιβολή φόρου στα αναψυκτικά, για να εισπραχθούν 300 εκατ. ευρώ
- Επιβολή «πράσινου» φόρου στις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες που ρυπαίνουν
- Επιβολή ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα, με στόχο την είσπραξη 100 εκατ. ευρώ
Από το ΒΗΜΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου