ΓΙΑ 22% ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΑ 3,5 ΔΙΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΑΝΕΡΓΙΑ
Το ένα μετά το άλλο σπάει τα ρεκόρ η αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας. Μάλιστα τα χειρότερα έπονται, όπως προέβλεψε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Με αντιπροσωπεία των εργατών της Φίλκεραμ συζήτησε η υπουργός Εργασίας
Ο Σ. Ρομπόλης ενημέρωσε χθες τους βουλευτές ότι, βάσει των εκτιμήσεων, η ανεργία θα ανέλθει στα τέλη του τρέχοντος έτους στο 22% και ο αριθμός των ανέργων θα αγγίξει τα 1,2 εκατομμύρια, ενώ η όποια αναθεώρηση θα γίνει προς τα πάνω.
Ο ίδιος δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς, όπως διευκρίνισε, για να πέσει η ανεργία στα επίπεδα του 2008 (7,8%), θα πρέπει να περιμένουμε ώς το 2022-2023.
Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες, καθώς, εκτός των άλλων δεινών, πλήττονται τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν απώλεια εσόδων ετησίως 3,5 δισ. ευρώ από τη μη καταβολή εισφορών. Το ποσόν αυτό σαφώς αναφέρεται στο ποσοστό ανεργίας που ...
από την Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε καταγραφεί στο τέλος του 2010 στο 14,2%
Και λουκέτα για τις εισφορές
Στο πλαίσιο αυτό ο αν. υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι καταρτίζεται λίστα με μεγαλοοφειλέτες επιχειρηματίες και απείλησε με λουκέτο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους.
«Το πολιτικό σύστημα δίνει τις τελευταίες εξετάσεις του» είπε με νόημα ο κ. Κουτρουμάνης και συνέχισε: «Οι γενιές της μεταπολίτευσης μεγάλωσαν με τα πρότυπα του φοροφυγά, του φοροκλέφτη, του εισφοροκλέφτη, του αεριτζή. Ο συνεπής θεωρούνταν κορόιδο.
Πρέπει να πούμε τις αλήθειες στον κόσμο, ότι και ο αγρότης οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές του και ο επαγγελματίας τους φόρους του».
Ο αν. υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι κατανοεί πλήρως τις δυσκολίες, λόγω της οικονομικής στενότητας, αλλά επέμεινε κατηγορηματικά πως «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε συμπεριφορές επιχειρηματιών, που δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές για 10 και 20 έτη».*
Η Κατσέλη μίλησε για αύξηση ανεργίας κατά 3% και τη βρήκε μπροστά της
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ
Την εκτίμηση για εκτίναξη της ανεργίας έως και 3 εκατοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος του 2011, διατύπωσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη και ταυτόχρονα ήρθε και αντιμέτωπη με την αμείλικτη πραγματικότητα των ανέργων της Θεσσαλονίκης, στο πρόσωπο των εργατών της Φίλκεραμ Τζόνσον.
Εκατό από τους 250 εργαζομένους στη Φίλκεραμ Τζόνσον, που είναι απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο, βρίσκονται σε τρίμηνη διαθεσιμότητα από τον Ιανουάριο και πραγματοποιούν κατάληψη του εργοστασίου, περίμεναν την υπουργό από νωρίς το πρωί στην είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Λούκα Κατσέλη μπήκε από άλλη είσοδο και πήγε κατευθείαν στην αίθουσα συνεδριάσεων όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και αντιπεριφερειάρχες.
Προς το τέλος της συνάντησης, οι εργαζόμενοι μπήκαν στην αίθουσα, άνοιξαν πανό και φώναξαν συνθήματα, όπως «φτάνει πια η κοροϊδία», «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία».
Ζήτησαν να συναντηθούν με την υπουργό η οποία δέχτηκε αντιπροσωπεία τους, άκουσε τα προβλήματά τους και δεσμεύτηκε ότι τις προσεχείς μέρες θα γίνει τριμερής συνάντηση στο υπουργείο.
Η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε δύο προγράμματα ύψους 52.000.000 ευρώ που θα εφαρμοστούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συζήτησε γι' αυτά στις συναντήσεις με τον Π. Ψωμιάδη, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και στη σύσκεψη με δημάρχους και εκπροσώπους φορέων.
Για την απορρόφηση 9.500 ανέργων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (5.500 στη Θεσσαλονίκη), σε έργα κοινωνικού σκοπού, μέχρι 5 μηνών, θα διατεθούν 30.000.000 ευρώ και το πρόγραμμα θα αρχίσει σε λίγες εβδομάδες. Θα διατεθούν, επίσης, 22.000.000 ευρώ για ένα τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα (ΤΟΠΣΑ), διάρκειας δύο ετών, που θα προετοιμάσει το δυναμικό για να στηρίξει αναπτυξιακές δράσεις και θα αρχίσει τον Σεπέμβριο.
«Ασπιρίνη» χαρακτήρισε τα μέτρα ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος, μετέφερε την αγωνία και την απόγνωση μικρομεσαίων και νέων ανέργων που συνωστίζονται καθημερινά έξω από το γραφείο του.
Ο Γ. Μπουτάρης είπε ότι ξεναγήσεις σε μουσεία και μνημεία, εκτός ωραρίου λειτουργίας, και η εκτέλεση μικρών έργων του δήμου μπορούν να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα. Τόνισε, όμως, ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και όσοι απασχοληθούν να μην περιμένουν να μονιμοποιηθούν. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει 5.000 εργαζομένους και ο ίδιος θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά και με 2.000, είπε.
Η υπουργός παραδέχτηκε ότι τα νούμερα της ανεργίας είναι αμείλικτα στη Θεσσαλονίκη. Επισήμανε ότι χωρίς τα προγράμματα του ΟΑΕΔ η ανεργία -πανελλαδικά- θα ήταν σήμερα στο 17% ή 18% και παρέπεμψε στην επίτευξη της ανάπτυξης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
* Η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε φιλόδοξο και πολύ δύσκολο το στόχο των 50 δισ. από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ταυτόχρονα δήλωσε πως οι ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα πρέπει να παραμένουν στον έλεγχο του Δημοσίου.
Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου