Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Μουμπάρακ - Και ο στρατός στο πλευρό των εξεγερμένων
Σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ (πλατεία Ελευθερίας), στο κέντρο του Καϊρου με ένα μόνο αίτημα - την αποχώρηση του Χοσνί Μουμπάρακ.
Οι οργανωτές ευελπιστούν ότι οι σημερινές κινητοποιήσεις θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας και έχουν καλέσει σε μαζική συμμετοχή, έχοντας ...
ως στόχο την συγκέντρωση περισσότερων από ένα εκατομμύριο πολιτών.
ως στόχο την συγκέντρωση περισσότερων από ένα εκατομμύριο πολιτών.
Σημείο συνάντησης των διαδηλωτών είναι η πλατεία Ταχρίρ και αναμένεται να ακολουθήσει πορεία προς το προεδρικό μέγαρο.
Από νωρίς το μεσημέρι η πλατεία έχει κατακλυστεί από πλήθος πολιτών κάθε ηλικίας που έχουν πλέον, αν όχι την υποστήριξη, τουλάχιστον την ανοχή του αιγυπτιακού στρατού, μονάδες του οποίου έχουν αναπτυχθεί τόσο σε στρατηγικής σημασίας θέσεις στο Κάιρο όσο και κατά μήκος των οδικών αρτηριών που διασυνδέουν μεταξύ τους τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Η διαβεβαίωση του στρατού ότι δεν θα εμποδίσει τη συμμετοχή των πολιτών στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας φαίνεται πως έκανε και τους πιο συγκρατημένους να αφήσουν τα σπίτια τους και να δώσουν το παρών στην πλατεία Ταχρίρ. Ανταποκριτές του τηλεοπτικού σταθμού Αλ Τζαζίρα περιέγραφαν σκηνές όπου δεκάδες κάτοικοι του Καϊρου έβγαιναν από τα σπίτια τους με προορισμό την πλατεία, ενώ μεγάλες πορείας σχηματίστηκαν από διαδηλωτές που ξεκίνησαν για την πλατεία από τα περίχωρα της πόλης.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκόψει την Αίγυπτο από τον υπόλοιπο κόσμο, κλείνοντας και την Noor, την τελευταία εταιρεία παροχής υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο που λειτουργούσε στη χώρα, έπεσε για άλλη μια φορά στο κενό. Η λειτουργία από την Google μίας υπηρεσίας που επιτρέπει στους Αιγύπτιους να δημοσιεύουν φωνητικά μηνύματα μέσω του twitter δημιούργησε μια πρώτη "γέφυρα" επικοινωνίας. Αρκετοί Αιγύπτιοι δημοσιεύουν επίσης πληροφορίες για την πορεία της διαδήλωσης μέσω απλών dialup συνδέσεων, ενώ όπως φαίνεται πολλοί είναι και εκείνοι που ξεπερνούν τις δυσκολίες από την προβληματική λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Μέγα πλήθος, μέγα και το ερώτημα
Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα στην πλατεία Ταχρίρ και στις γύρω περιοχές βρίσκονται συγκεντρωμένοι 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται και στις άλλες αιγυπτιακές πόλεις, με χρήστες στο twitter να κάνουν λόγο για μέχρι και 6 εκατ. διαδηλωτές σε όλη τη χώρα.
Ζητούμενο παραμένει το επόμενο βήμα των διαδηλωτών. Πολλοί φέρονται διατεθειμένοι να φτάσουν ως το Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο βρίσκεται σε μια απόσταση 10-15 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πλατείας Ταχρίρ. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το Μέγαρο φρουρείται από μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, ο οποίος φέρεται να δηλώνει πως δεν θα επιτρέψει στους διαδηλωτές να πλησιάσουν.
Ενωμένη η αντιπολίτευση
Την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και την εκ βάθρων αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας ζήτησαν με κοινή τους δήλωση τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απέκλεισαν κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με το καθεστώς, ενώ από τη διεθνή κοινότητα ξεχωρίζει η έκκληση Ερντογάν προς τον Μουμπάρακ να σεβαστεί τα αιτήματα των διαδηλωτών και, επί της ουσίας, να αποχωρήσει από το προσκήνιο.
Υπέρ μεταρρυθμίσεων η Ε.Ε.
Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ζήτησαν να γίνουν στην Αίγυπτο "ουσιαστικές, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις" που θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή "δίκαιων και ελεύθερων" εκλογών.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τον Μουμπάρακ να αρχίσει "αμέσως" διάλογο με την αντιπολίτευση.
Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε ότι επιθυμεί μία "ειρηνική μετάβαση".
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να βοηθήσει την Αίγυπτο στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της.
Ισλαμικό κίνδυνο "βλέπει" το Ισραήλ
Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε για την πιθανότητα εγκαθίδρυσης ενός καθεστώτος αντίστοιχου με το καθεστώς της Τεχεράνης σε περίπτωση που "ένα οργανωμένο ισλαμιστικό κίνημα αναλάβει τον έλεγχο του κράτους" στη Αίγυπτο, ευνοημένο από το "χάος".
Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ απέστειλαν ως ειδικό απεσταλμένο στην περιοχή τον πρώην πρέσβη της Αιγύπτου Φράνκ Γουάισνερ.
Αναλυτές, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν πως το ερώτημα δεν είναι αν θα αποχωρήσει από την εξουσία ο Μουμπάρακ αλλά το πότε και πως θα γίνει αυτό.
Επιβιβάστηκαν οι Ελληνες της Αιγύπτου
Ολοκληρώθηκε η επιβίβαση περίπου 180 Ελλήνων που ζουν στην Αίγυπτο στα τρία ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 που προσγειώθηκαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη, ο οποίος επέβαινε στο πρώτο αεροσκάφος.
Η επιβίβαση ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς δεν επετράπη σε κανέναν από την ελληνική αποστολή του υπουργείου Εξωτερικών να μεταβεί στις αίθουσες του αεροδρομίου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εξωτερικών, τα αεροσκάφη αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα τις πρώτες απογευματινές ώρες.
Παρών και στις τρεις επιβιβάσεις ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος καλωσόριζε έναν προς έναν τους Ελληνες της Αιγύπτου, που με έκδηλη συγκίνηση έμπαιναν στα αεροσκάφη.
"Ουδείς Έλληνας ομογενής βρίσκεται σε κίνδυνο, παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει πλήρως και με απόλυτο σχέδιο τον σχετικό μηχανισμό και είμαστε πανέτοιμοι να τους μεταφέρουμε με ασφάλεια, εάν και όποτε αυτό χρειαστεί", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Επίσης όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο, στο αεροδρόμιο του Καΐρου παραμένουν εγκλωβισμένοι, από χθες το μεσημέρι, 30 Κύπριοι που προσπαθούν να επιστρέψουν στην Κύπρο.
Όπως έχει γίνει γνωστό το αεροδρόμιο υπολειτουργεί, αφού έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις των αιγυπτιακών αερογραμμών, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες μέχρι τις δέκα σήμερα το πρωί.
Ο Διευθυντής Διαχείρισης Κρίσεων στο κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, Ανδρέας Ζήνωνος, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, διότι δεν απογειώνονται αεροπλάνα από το αεροδρόμιο του Καίρου και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ώστε σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε πτήση ελληνικού αεροπλάνου από την Αίγυπτο να επιβιβαστούν και Κύπριοι.
Σημειώνεται ότι αργά χθες βράδυ, 10 Κύπριοι επαναπατρίσθηκαν με αμερικανική ναυλωμένη πτήση των Λιθουανικών Αερογραμμών, με την οποία μεταφέρθηκαν 138 ξένοι υπήκοοι, οι περισσότεροι Αμερικανοί.
Και άλλες ξένες κυβερνήσεις επισπεύδουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους που ζουν μόνιμα ή προσωρινά στην Αίγυπτο.
Περίπου 200 Έλληνες στην Αλεξάνδρεια είχαν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ενώ στην παροικία του Καΐρου, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ελληνικής κοινότητας εκεί, Χρήστου Καβαλή, προς το παρόν μόνο έξι εκπαιδευτικοί και όχι περισσότεροι από δέκα πάροικοι έχουν εκφράσει επίσημο αίτημα να επαναπατριστούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.