Δεν στοιχηματίζει καν τον μισθό του ο Γιώργος Παπανδρέου για την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας δηλαδή του δικού του προγράμματος. Οι δημοσιογράφοι της γερμανικής "κίτρινης" BILD του είπαν τοι βάζουν στοίχημα και λίγα χρήματα, αλλα ο πρωθυπουργός το απέφυγε. Ο αποκαλυπτικός διάλογος:
Δημ: Κύριε, Πρωθυπουργέ, όλοι οι Γερμανοί διερωτώνται, αν η Ελλάδα θα εξοφλήσει ποτέ τα χρέη της. Θα στοιχηματίζατε και το δικό σας μισθό;
Γ. Παπ.: Ένα λεπτό, δεν έχω τόσα πολλά χρήματα. Άλλωστε, έχω περικόψει κατά 20% την αποζημίωση τη δική μου- καθώς και των υπουργών –με τα μέτρα λιτότητας που έχουμε λάβει.
Δημ: Λαμβάνοντας υπόψη τα δημόσια οικονομικά σας, στοιχηματίζουμε και με μικρά ποσά!
Ολόκληρη η συνέντευξη του ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «BILD» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ NIKOLAUS BLOME ΚΑΙ JORG QUOOS
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, όλοι οι Γερμανοί διερωτώνται, αν η Ελλάδα θα εξοφλήσει ποτέ τα χρέη της. Θα στοιχηματίζατε και το δικό σας μισθό;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ένα λεπτό, δεν έχω τόσα πολλά χρήματα! Άλλωστε, έχω περικόψει κατά 20% την αποζημίωση τη δική μου - καθώς και των Υπουργών - με τα ...
μέτρα λιτότητας που έχουμε λάβει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λαμβάνοντας υπόψη τα δημόσια οικονομικά σας, στοιχηματίζουμε και με μικρά ποσά!
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σοβαρά τώρα. Σας υπόσχομαι ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει και το τελευταίο σεντ. Η ελληνική οικονομία έχει μεγάλη δυναμική και αυτή τη στιγμή βιώνει μία πραγματική έκρηξη των εξαγωγών της. Και αυτό, χάρη στις διαρκείς δομικές μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που υπέστη ο Ελληνικός λαός την προηγούμενη χρονιά και συνεχίζει να υφίσταται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνατε περικοπές και στις παράλογες συντάξεις, π.χ. για τις άγαμες θυγατέρες τέως στρατηγών; Στη Γερμανία, όπου όλοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται μέχρι την ηλικία των 67 ετών, δεν έχουν κατανόηση για κάτι τέτοιο.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα υπήρξε εδώ και δεκαετίες πολύπλοκο και, σε τελευταία ανάλυση, αδιαφανές. Αυτό το αλλάξαμε. Υλοποιήσαμε εντός λίγων μηνών μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες άλλες χώρες χρειάστηκαν δεκαετίες. Οι γυναίκες π.χ. δεν μπορούν πλέον, όπως συνέβαινε σε μεμονωμένες περιπτώσεις, να συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 45 ετών, αλλά συνταξιοδοτούνται όλες στα 65. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο άλμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στην Ελλάδα απασχολείται στο δημόσιο τομέα. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σωστά. Παλαιότερα, κάθε Υπουργός μπορούσε να «τακτοποιεί» τους ανθρώπους του στο δημόσιο τομέα, για να εξασφαλίζει ψήφους. Επρόκειτο για ένα σύστημα οικογενειοκρατίας. Αλλά κι αυτό, το αλλάζουμε. Στην Ελλάδα, θα υπάρξει μία νέα πολιτική κουλτούρα. Για κάθε πέντε δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται, προσλαμβάνεται ένας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνετε την οργή των Γερμανών φορολογούμενων, όταν πρέπει να πληρώσουν για μία χώρα, η οποία δεν εκπληρώνει τα καθήκοντά της;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κατ’ αρχάς, πρόκειται για δάνεια, για τα οποία πληρώνουμε τόκους, και όχι για δώρα. Και δεν θέλουμε τα δάνεια, για να τα αφήσουμε όλα όπως ήταν. Αλλά αντιθέτως, προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Κατανοώ την οργή ορισμένων Γερμανών. Εκείνο που μπορώ να κάνω, είναι να τους ευχαριστήσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είπατε όμως ευχαριστώ, όταν η Bild σας πρότεινε να πουλήσετε ελληνικά νησιά, προκειμένου να μειώσετε τα χρέη σας.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι, δεν ευχαρίστησα γι’ αυτό. Κάτι τέτοιο αποκλείεται. Πρέπει να καταλάβετε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα νησιά για τους Έλληνες και για την ελληνική ιστορία. Έχουν διατεθεί τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό για την άμυνα, προκειμένου να προστατευτούν τα νησιά που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές. Εκτός αυτού, τα νησιά αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά, την οποία εκτιμούν και οι Γερμανοί τουρίστες. Αν πουλούσαμε τα νησιά μας σε κάποιους πάμπλουτους, δεν θα είχε πια κανένας πρόσβαση σε αυτά. Θέλουμε να αναπτύξουμε με ευαισθησία και με οικολογικό τρόπο αυτά τα μοναδικά φυσικά τοπία. Αυτό θα μας αποφέρει πολύ περισσότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι ελληνικές κυβερνήσεις εξωράιζαν επί μακρόν τα στατιστικά στοιχεία και την πραγματική κατάσταση των ελληνικών δημοσίων οικονομικών. Τι απέγιναν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που φέρουν την ευθύνη;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Διεξάγονται σχετικές έρευνες και έχουν κινηθεί διαδικασίες. Διαθέτουμε πλέον σήμερα μία απολύτως ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία. Κάθε ευρώ που δαπανά το κράτος, μπορεί να το δει κανείς σήμερα στο Διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, έχουμε τη μεγαλύτερη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά μας από κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. - περισσότερη διαφάνεια και από την ίδια την Γερμανία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο θα αντέξουν οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα τη σκληρή πορεία λιτότητας; Ακόμη και κατά την επίσκεψή σας στο Βερολίνο, κάποιοι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν κατά της πολιτικής σας.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εμείς, οι Έλληνες, έχουμε συνηθίσει να διαδηλώνουμε. Η Κυβέρνησή μου ανήγαγε τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις - και τις κερδίσαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι αγορές φαίνεται ότι εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται τις προσπάθειες της Ελλάδας.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τους τελευταίους 15 μήνες, προχωρήσαμε σε δραστικές τομές - περισσότερες από ό,τι πολλές άλλες κυβερνήσεις μαζί. Κανείς δεν περίμενε ότι θα το πετυχαίναμε, αλλά τα καταφέραμε. Δεν το κάνουμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Και οι Γερμανοί επωφελούνται από αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα διαπραγματεύεται την περίοδο αυτή την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων. Πώς θέλετε να σας εμπιστευθούν οι αγορές;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θέλω να είμαι ειλικρινής: το συνολικό χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2012 και, για το λόγο αυτό, είναι ρεαλιστική μια παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής. Οι αγορές δεν δίνουν τόση σημασία σε συγκεκριμένες προθεσμίες, αλλά στο κατά πόσον ένα σχέδιο είναι έξυπνο και υλοποιήσιμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αν εγκατέλειπε για ένα χρονικό διάστημα η Ελλάδα την Ευρωζώνη;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι, ούτε κάτι τέτοιο έχει νόημα. Όπως δεν θα είχε νόημα ούτε για τη Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ. Θα οδηγούσε τις τράπεζες στην κατάρρευση και, μαζί με αυτές, και την οικονομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απομένει το σημαντικό ερώτημα: ποιο είναι το όφελος της Ευρωζώνης από την παραμονή σε αυτήν των Ελλήνων - εκτός από ελλείμματα και χρέη.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τα οφέλη για την Ευρώπη είναι πολλά. Ας αναφερθώ μόνο σε δύο πλεονεκτήματα: πρώτα- πρώτα, αγοράζουμε πολλά γερμανικά προϊόντα και υπηρεσίες, κάτι που εξασφαλίζει δικές σας θέσεις εργασίας. Και δεύτερον, αποτελούμε άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή, αν ληφθεί μάλιστα υπόψη η κατάσταση στη Βαλκανική και οι πρόσφατες αναταράξεις στις αραβικές χώρες πέριξ της Μεσογείου. Είναι γείτονές μας, με τους οποίους διατηρούμε στενές επαφές. Μεγάλα κύματα προσφύγων από αυτές τις περιοχές, θα προκαλούσαν μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη. Εμείς, οι Έλληνες, μπορούμε να συνεισφέρουμε πολλά στο θέμα αυτό.
Από το Διαδίχτυ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου