Το γεγονός ότι η κυβέρνησή μας έχει εμπιστευτεί τη σωτηρία (!) της χώρας στην τρόικα μπορεί και να μην είναι τελικά ένδειξη φυγοπονίας καιενδοτισμού, αλλά… απλής, καθημερινής ανθρώπινης αδυναμίας. Δυστυχώς, κανένας από μας δεν είχε την ευαισθησία να σκεφτεί πως ίσως και να μη δύνανται, βρε αδελφέ, να αντεπεξέλθουν στα νέα, απαιτητικά δεδομένα διακυβέρνησης οι Έλληνες επιτελείς...
Και είναι μάλιστα προς τιμήν των αδίκως στοχοποιημένων γραφειοκρατών που κάθε τόσο εγκαταλείπουν το ορθολογικό τους σύμπαν και μας επισκέπτονται, ο εθελοντικός χαρακτήρας της προσφοράς τους, δεδομένου ότι συντελούν μεν στο να κερδίζουν το ...
κατιτίς οι οπισθογλέντηδες τραπεζίτες και επιχειρηματίες (αυτοί που το γλεντούν όπισθεν της προβληματικής κατάστασης), οι ίδιοι δε… δεν πληρώνονται, δεν πληρώνονται...
Δυστυχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο και στο εσωτερικό της χώρας. Ουδείς προσφέρει εκουσίως και ανιδιοτελώς τη βοήθειά του στους κυβερνώντες. Όσοι ξέρουν δυο πράγματα παραπάνω, θεωρούν αυτονόητο ότι θα προηγηθεί το σχετικό κονδύλι και αμέσως μετά θα παράσχουν τις υπηρεσίες τους. Εξ ου και το γεγονός ότι, για να μοιραστούν τα άχυρα των τριών γαϊδουριών της εξυγίανσης, η κυβέρνηση καταφεύγει με το αζημίωτο σε αναθέσεις έργων. Στις 27 Ιανουαρίου, π.χ., αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο η ανάθεση της «μελέτης του νέου μισθολογίου και της δυναμικής απασχόλησης στον δημόσιο τομέα που προβλέπεται από το πρόγραμμα στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας (Μνημόνιο )»…, για τις ανάγκες του Υπουργείου Οικονομικών. (Αρ. Πρωτ. Δ5 1015067 ΕΞ 2011).
Τη σπάνια τύχη να συνδράμει το «πελαγωμένο» κυβερνητικό καστ στην προκειμένη περίπτωση θα έχει, όπως όλα δείχνουν, η Ένωση Εταιρειών HAY GROUP A.E & ICAP GROUP A.E… Αντί του όχι και τόσο αστρονομικού – ευτυχώς – ποσού των 71.955 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), οι ανάδοχοι θα εντρυφήσουν στο μισθολογικό μας αύριο και θα δώσουν τα φώτα τους στους ανειδίκευτους που απλώς βάζουν υπογραφές.
Το περιεχόμενο της μελέτης αναλύεται ως εξής:
α. Παρουσίαση της δομής του ισχύοντος μισθολογίου, των προβλεπόμενων αμοιβών και των πραγματικών αμοιβών.
β. Δυναμική της απασχόλησης.
γ. Θεμέλια του νέου μισθολογίου.
Αυτό που προκαλεί πραγματική έκπληξη είναι το γεγονός πως το επίσημο κράτος εμφανίζεται να αδυνατεί να οργανώσει τα τρέχοντα στοιχεία (παρά τις ηρωικές προθέσεις που εκδηλώθηκαν αρχικά με τη διενέργεια εκείνης της πολυσυζητημένης απογραφής), γι’ αυτό και ζητάει από τους ιδιώτες να του πουν:
♦ Ποια είναι η δομή και οι πραγματικές κατανομές των σημερινών εργαζομένων.
♦ Ποια είναι η μέση αμοιβή.
♦ Ποιο είναι το ποσοστό των εργαζομένων που περιλαμβάνεται σε κάθε δεδομένο εύρος της κατανομής των πραγματικών αμοιβών του συνόλου των εργαζομένων.
♦ Ποια είναι η ηλικιακή κατανομή των εργαζομένων ανά μισθολογικό κλιμάκιο.
♦ Ποιο είναι το επίπεδο μόρφωσής τους.
♦ Ποιες είναι οι πρόσθετες αμοιβές ανά κατηγορία.
♦ Ποιοι λαμβάνουν έξτρα επιδόματα και ποια είναι αυτά…
Βaseline scenarios
Εν συνεχεία, οι ανάδοχες εταιρείες θα κληθούν να πραγματοποιήσουν τα λεγόμενα baseline scenarios
(όχι, δεν καταλάβατε καλά, δεν πρόκειται για βαζελινούχα σενάρια, παρ’ ότι κάτι τέτοιο δεν θα απείχε και πολύ από την πραγματικότητα), στα οποία θα συνυπολογίζεται τόσο η νυν δυναμική της απασχόλησης όσο και η δυναμική της απασχόλησης με βάση τους όρους του μνημονίου (1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις κ.λπ.)…
Το τρίτο και φαρμακερό μέρος της μελέτης θα περιλαμβάνει data για τη δομή και το ύψος των μισθολογίων άλλων χωρών, ίσως και των οργάνων της Ε.Ε., προτάσεις για τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να έχει το νέο μισθολόγιο, δεδομένων των αρχών που έχουν ήδη τεθεί στο πλαίσιο του διαλόγου με ΑΔΕΔΥ, καθώς και υποδείξεις για τα βήματα που πρέπει να γίνουν προσεχώς… προκειμένου να διαμορφωθεί στη λεπτομέρειά του και να νομοθετηθεί το νέο μισθολόγιο.
Και πότε πρόκειται να παραδοθεί το μεγαλεπήβολο έργο; Μα, τώρα δα… που μιλάμε. Ως dead line της ανάθεσης που αναρτήθηκε για τη δημοκρατική ενημέρωση του κοινού στις 27.1 ορίζεται το τέλος του Φεβρουαρίου του 2011… Πρόκειται δηλαδή για τετελεσμένο. Οι στατιστικές δηλητηριώδεις πίτες εκφουρνίζονται οσονούπω. Καλοφάγωτες…
"Ποντίκι"
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου