Για εμφύλιο πόλεμο προειδοποιεί ο γιος του Καντάφι
Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Λιβύη καθώς οι νεκροί φτάνουν τους 400 σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH). Οι κινητοποιήσεις έχουν πλέον εξαπλωθεί και στην Τρίπολη. Οι διαδηλωτές επιχειρούν να θέσουν κάτω από τον έλεγχό τους πόλεις της Λιβύης, όπως η Βεγγάζη και η Τρίπολη, ωστόσο οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Ο Μουαμάρ Καντάφι παραμένει σιωπηλός, ωστόσο, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του χθες το βράδυ, ο γιος του Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, προειδοποίησε για εμφύλιο πόλεμο και λουτρό αίματος.
Το Παρατηρητήριο για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμά ότι κατά τις τετραήμερες συγκρούσεις τουλάχιστον 233 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) ωστόσο, ανεβάζει τον ...
αριθμό των νεκρών στους 400.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το καθεστώς προσέλαβε μισθοφόρους από την υποσαχάρια Αφρική οι οποίοι πραγματοποιούσαν επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών.
Για πρώτη φορά το κύμα των διαδηλώσεων μεταφέρθηκε και στην πρωτεύουσα Τρίπολη, κάτι που θεωρείται πλήγμα για το καθεστώς, που προσπαθούσε να περιορίσει τις κινητοποιήσεις στα ανατολικά της χώρας. Αστυνομικά τμήματα και τοπικά γραφεία επαναστατικών επιτροπών παραδόθηκαν στις φλόγες χθες, όπως και ένας τηλεοπτικός σταθμός και ένας κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός. Εξήντα ένας άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις στην Τρίπολή, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.
Στις φλόγες παραδόθηκε και κεντρικό κυβερνητικό κτίριο στο κέντρο της Τρίπολης. Πρόκειται για την "Mέγαρο του Λαού" στο οποίο συνεδριάζει το Λαϊκό Κογκρέσο (το κοινοβούλιο) όταν βρίσκεται στην Τρίπολη.
Ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, σε διάγγελμά του δήλωσε ότι ο λαός της Λιβύης έχει να διαλέξει είτε να οικοδομήσει μία "νέα Λιβύη" είτε να βυθίσει τη χώρα στον "εμφύλιο πόλεμο". "Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε συμφωνούμε σήμερα σε μεταρρυθμίσεις...είτε ποταμοί αίματος θα κυλήσουν σε ολόκληρη τη Λιβύη", δήλωσε ο Σάιφ Αλ-Ισλάμ. Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ επανέλαβε πολλές φορές τον αριθμό 84 αναφερόμενος στους νεκρούς των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών και δήλωσε ότι τα νούμερα που δίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι "πολύ υπερβολικά". Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση είναι διατιθεμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι το Γενικό Λαϊκό Κονγκρέσο θα συνέλθει σύντομα για να ψηφίσει νέο ποινικό κώδικα και νέους νόμους που θα δίνουν "προοπτικές ελευθερίας" στον Τύπο και την κοινωνία των πολιτών, καθώς και ότι θα αρχίσει διάλογο για τη θεσμοθέτηση νέου συντάγματος.
"Από την πρώτη στη δεύτερη Τζαμαχιρία...εάν θέλετε να αλλάξουμε σημαία και εθνικό ύμνο, θα το κάνουμε", είπε. Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ο οποίος ηγείτο της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας του καθεστώτος από το 2007 πριν ανακοινώσει έναν χρόνο αργότερα ότι αποσύρεται. Ακόμη δήλωσε ότι η Λιβύη είναι στόχος ξένης συνωμοσίας και παραδέχθηκε ότι πόλεις όπως η Βεγγάζη και η Αλ-Μπάιντα έχουν γίνει πεδία σφοδρών συγκρούσεων και ότι οι "ταραξίες" έχουν πλέον στην κατοχή τους όπλα του στρατού. "Τώρα ολόκληρος ο λαός της Λιβύης είναι οπλισμένος. Απευθύνομαι σε εσάς για τελευταία φορά πριν από την προσφυγή στα όπλα", είπε προσθέτοντας ότι η Λιβύη δεν είναι "ούτε Τυνησία, ούτε Αίγυπτος". "Το ηθικό μας είναι υψηλό και ο ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, εδώ στην Τρίπολη, ηγείται της μάχης και τον υποστηρίζουμε, όπως και οι ένοπλες δυνάμεις... δεν θα εγκαταλείψουμε την Τρίπολη και θα πολεμήσουμε μέχρι τελευταίου ανδρός, μέχρι τελευταίας γυναίκας και μέχρι τελευταίας σφαίρας".
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλ-Μπαγκντάντι Αλ-Μαχμούντι είχε δηλώσει ότι η Λιβύη έχει το δικαίωμα "να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα" για την διαφύλαξη της ενότητας της χώρας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τρίπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Jana.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη του στρατού της Λιβύης λιποτάκτησαν και "απελευθέρωσαν" τη Βεγγάζη από τις προσκείμενες στον Μουαμάρ Καντάφι στρατιωτικές δυνάμεις.
Ο Χαμπίμπ αλ Ομπαϊτι επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Αλ Τζαλάε και ο δικηγόρος Μοχάμεντ Αλ Μάνα δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι διμοιρία "Κεραυνός" έφτασε στο νοσοκομείο μεταφέροντας συμπολεμιστές τους που έδωσαν μάχη και νίκησαν την προσωπική φρουρά του Καντάφι τονίζοντας παράλληλα πως συμμάχησαν με το λαό.
Νέες διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στις πόλεις Τομπρούκ, Αλ Μπάιντα και Μισράτα.
Πλήγμα στον Καντάφι θεωρούνται και οι δηλώσεις στο Αλ Τζαζίρα του αρχηγού της φυλής Αλ-Ζουβάγια, ο οποίος απείλησε ότι θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου, εάν οι αρχές δεν σταματήσουν "την καταστολή των διαδηλωτών". Ο Σάιχ Φαράζ αλ Ζουβάι δήλωσε: "Θα σταματήσουμε όλες τις εξαγωγές πετρελαίου προς δυτικές χώρες εντός 24 ωρών", εάν δεν σταματήσει η βία.
Και ο ηγέτης της φυλής Αλ Ουαρφάλα, ο Άκραμ αλ-Ουαρφάλι, δήλωσε στο Al Jazeera: "Λέμε στον αδελφό (Καντάφι), αν και δεν είναι πια αδελφός, να εγκαταλείψει τη χώρα".
Επίσης ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε σήμερα το BBC.
Η αραβόφωνη υπηρεσία του, του BBC μετέδωσε πως ο πρεσβευτής Αλι αλ-Εσάουι κατηγόρησε επίσης την λιβυκή κυβέρνηση ότι κινητοποιεί ξένους μισθοφόρους κατά των διαδηλωτών.
Ο αντιπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο, Αμπντέλ Μονέιμ αλ Χόνι, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την "καταπίεση εις βάρος των διαδηλωτών", μετέδωσε επίσης το Al Jazeera.
Ο μέχρι πριν από ένα μήνα κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μοχάμεντ Μπαγιού, κάλεσε τον γιο του Καντάφι να ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση, ζήτησε από την ηγεσία της χώρας να προχωρήσει στη θέσπιση συντάγματος και χαρακτήρισε λανθασμένη την απειλή της προσφυγής στη βία.
Οι διεθνείς πετραλαϊκές εταιρείες, η μία μετά την άλλη, εκκενώνουν από προσωπικό τις εγκαταστάσεις τους και φροντίζουν για τον επαναπατρισμό των εργαζομένων στις χώρες τους. Στο μεταξύ η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε σήμερα στο Λονδίνο, τα 105 δολάρια το βαρέλι.
Το κανάλι Αλ Τζαζίρα κατηγορεί την κυβέρνηση Καντάφι ότι παρεμποδίζει το σήμα του στη χώρα από τις 2 Φεβρουαρίου, με στόχο την μη κάλυψη των γεγονότων.
Η αστυνομία εκκένωσε την πόλη Ζαουία, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ενώ Λίβυοι τελωνειακοί και αστυνομικοί εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, στο βασικό πέρασμα της συνοριογραμμής Λιβύης - Τυνησίας, στο Ρας Χντιρ, σύμφωνα με στρατιωτικές και τελωνειακές πηγές.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης Μουσταφά Μοχάμεντ Αμπούντ Αλ Ντζελέιλ, ανακοίνωσε την παραίτησή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών, σύμφωνα με την εφημερίδα "Κουρίνα" της Λιβύης. Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό. Η παραίτησή του δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα μέχρι στιγμής.
Σύνοδος της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με σχέδιο κοινής διακήρυξης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στη Λιβύη και εκφράζει τη λύπη του για τη βία και τους θανάτους...Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι ειρηνικά αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται", αναφέρεται στο κείμενο. Επίσης οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δήλωσαν ότι θα ετοιμάσουν σχέδιο εκκένωσης των ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται στη Λιβύη.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη, κυριαρχήσαν στις συζητήσεις των 27 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες που ξεκίνησαν χθες το βράδυ.
"Πραγματικά ανησυχώ για ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Λιβύη. Κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, είναι πολύ σημαντικό...να τερματιστεί η βία", είχε δήλωσε χθες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν καταδίκασε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει ότιδήποτε χρειαστεί προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ξεσπάσματος ενός εμφυλίου πολέμου στη χώρα. "Έιμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι και σοκαρισμένοι. Ανησυχούμε για την αδικαιολόγητη βία που μπορεί να οδηγήσει σε έναν υπερβολικά βίαιο και μακρόχρονο εμφύλιο πόλεμο" δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει δραστική αντιμετώπιση του ζητήματος και συντονισμός των πρωτοβουλιών Ε.Ε και ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Η Αυστρία ανακοίνωσε χθες ότι θα στείλει στρατιωτικά αεροπλάνα στη Μάλτα προκειμένου να αρχίσουν οι προετοιμασίες για την απομάκρυνση Αυστριακών πολιτών και άλλων ευρωπαίων πολιτών από τη Λιβύη και άλλες αραβικές χώρες.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πριν από το διάγγελμα του γιού του Καντάφι εξέφραζε τις σοβαρές ανησυχίες των ΗΠΑ για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη που έχουν όπως ανέφερε προκαλέσει εκατοντάσες νεκρούς και τραυματίες επικαλούμενο αξιόπιστες πληροφορίες. Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, έπειτα και το τηλεοπτικό μήνυμα του υιού του Καντάφι, " ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώνεται διαρκώς για κάθε νέα εξέλιξη στη Λιβύη, εξετάζοντας όλες τις κατάλληλες ενέργειες ".
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αναλύονται προσεκτικά όσα δήλωσε ο γιος του Καντάφι ώστε να μετρηθούν, ρεαλιστικά, οι προοπτικές μιας πραγματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό και ενώ οι ΗΠΑ, αναμένουν " διευκρινήσεις " για τις προθέσεις των Λίβυων αξιωματούχων, συνεχίζουν να επιμένουν στην αποφυγή χρήσης βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν απηύθυνε έκκληση "για μη προσφυγή στη βία και για τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών" στις χώρες της Βόρειας Αφρικής της Μέσης Ανατολής.
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τοΣάιφ αλ Ισλάμ, πριν από το διάγγελμα του τελευταίου, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη κλιμάκωση της βίας στην περιοχή.
Από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου