Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

«Κάποια στιγμή οι Ελληνες θα επαναστατήσουν»

Αναδιάρθρωση χρέους και έξοδο από την ευρωζώνη θεωρεί τη μόνη λύση για την Ελλάδα και τις λοιπές χώρες του μεσογειακού νότου ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων.
«Γιατί δεν μπορεί να διασωθεί η Ελλάδα κύριε Μπόσομγουερθ;», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Ζιντντόιτσε Τσάιτουνγκ» στη σειρά «Αναλυτές απαντούν πως θα εξελιχθούν οι χρηματαγορές».

Ο Άντριου Μπόσομγουερθ είναι διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pimco Europa, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ομολόγων ....
στον κόσμο. Διαχειρίζεται ένα τρισ. δολάρια παγκοσμίως.

Ο Μπρόσομγουερθ εκτιμά η ευρωζώνη δεν πρέπει να συνεχίσει τα «μπαλώματα», δηλαδή την αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης για τις προβληματικές χώρες και τη συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Με αυτόν τον τρόπο η ευρωζώνη αγοράζει μόνον χρόνο και ελπίδα. Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει κάποτε να βγουν από τον φαύλο κύκλο. Και τα μέτρα αυτά αμφιβάλλω ότι θα φέρουν οικονομική ανάκαμψη. Για κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε ένα θαύμα», υποστηρίζει ο Μπόσομγουερθ αμφιβάλλοντας για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει σε προβλέψιμο χρόνο: «Δεν υπάρχει στην ιστορία κανένα παρόμοιο παράδειγμα».

Κάποια στιγμή οι Ελληνες θα επαναστατήσουν

Ο Νεοζηλανδός μάνατζερ αμφιβάλλει αν οι Έλληνες, αλλά και οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τόσο ακριβά τη συμμετοχή τους στο ευρώ. «Μάλλον θα επαναστατήσουν κάποια στιγμή κατά των δρακόντειων περικοπών, όπως συνέβη και με την Αργεντινή». Επομένως ο καλύτερος δρόμος είναι, κατά τη γνώμη του, η χρεοκοπία και η αποχώρηση από την ευρωζώνη. Έτσι θα κρατηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα η ανεργία και θα συγκρατηθεί η καθοδική πορεία του ΑΕΠ.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι πολιτικοί δεν ακολουθούν εύκολα αυτό το δρόμο, αλλά αυτό δεν βοηθά κανέναν, διότι, όπως λέει ο Μπόσομγουερθ, «αναγκαστικά θα γίνει κάποια αναδιάρθρωση του χρέους, το ζητούμενο είναι εάν θα γίνει νωρίς ή αργά. Επίσης είναι σίγουρο ότι το ευρώ θα επιβιώσει, αλλά το θέμα είναι σε ποια μορφή και με ποιες χώρες».


Υποστηρίζοντας την άμεση μετάβαση σε ένα «σχέδιο Β», ο Αντριου Μπόσομγουερθ, δηλώνει: «Το σχέδιο Β είναι η άμεση αναδιάρθρωση του χρέους Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και η αποχώρησή τους από την ευρωζώνη. Πρέπει να διαγραφούν 255 δισεκατομμύρια ευρώ», υπολογίζει ο μάνατζερ και εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα πλήξει σοβαρά τους πιστωτές αυτών των χωρών και τις τράπεζες, όχι μόνον στις προβληματικές χώρες, αλλά κυρίως τις τράπεζες στη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Πιθανές πηγές άντλησης ρευστού θα ήταν για τις τράπεζες, εκτός από τις μετοχές, ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ οι εναπομείνασες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εγγυήσεις προς την Ιταλία και την Ισπανία.»

Πηγή:deutshewelle
Από το ΕΘΝΟΣ