Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των δανειστών με την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κουτρουμάνη, όπου θα συζητηθούν όλες οι εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις
Ασφυκτικό πρέσινγκ για τη μείωση των μισθών μέσα από τις επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλά και την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (κυρίως των συμβάσεων ορισμένου χρόνου) ασκεί η τρόικα. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των δανειστών με την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κουτρουμάνη, όπου θα συζητηθούν όλες ...
οι εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις.
Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν τα θέματα των μισθών και των εργασιακών σχέσεων, με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν πρόσθετα μέτρα κυρίως όσον αφορά στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Τα μέτρα αυτά μπορεί μεταξύ άλλων να είναι η επέκταση των συμβολαίων ορισμένου χρόνου, η εφαρμογή του ελαστικού οκταώρου και η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης.
Αναλυτικά η «ατζέντα» των εκπροσώπων των δανειστών μας περιλαμβάνει:
1. Την άμεση εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων. Οι εμπειρογνώμονες ασκούν κριτική επειδή μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει γενικευμένη εφαρμογή αυτών των «νέων» συμβάσεων και ζητούν να αρθούν τα όποια εμπόδια. Από την πλευρά του υπουργείου επισημαίνεται πάντως πως ο νόμος έχει μόλις ένα μήνα ζωής και δεν χρειάζεται νέα παρέμβαση.
Σημειώνεται πως γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων θα οδηγήσει σε μείωση μισθών έως και 25%. Μέχρι τώρα το ενδιαφέρον είναι εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα, την Αττική και τη Δυτική Ελλάδα.
Οσον αφορά στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, αυτή τη στιγμή στο γραφείο της Λούκα Κατσέλη βρίσκονται πέντε αιτήματα. Το επόμενο διάστημα τα τέσσερα πρόκειται να εγκριθούν, ενώ για μία σύμβαση (αυτή των σεκιούριτι) θα ζητηθεί περαιτέρω αιτιολόγηση, καθώς προβλέπονται αυξήσεις που υπερβαίνουν σημαντικά την εθνική συλλογική σύμβαση.
Σημειώνεται πως στο μνημόνιο προβλεπόταν ότι οι κλαδικές συμβάσεις δεν επεκτείνονται σε όσους εργοδότες δεν έχουν συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, στον νόμο δεν συμπεριελήφθη η συγκεκριμένη ρύθμιση, με την οποία διαφωνούσαν ακόμα και οι εργοδότες.
2. Τη μεγαλύτερη χρήση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Ουσιαστικά οι εργοδότες θα μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να τους απολύουν χωρίς την ανάλογη αποζημίωση. Επιπλέον θα ζητηθεί ακόμα και αν οι συμβάσεις αυτές είναι επαναλαμβανόμενες, να μην είναι υποχρεωτική η μετατροπή τους σε σύμβαση αορίστου χρόνου.
12μηνη... δοκιμή
Σημειώνεται πως πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος, που προβλέπει δοκιμαστική περίοδο 12 μηνών για τις νέες προσλήψεις. Στη συνέχεια ο εργαζόμενος μπορεί να απολύεται χωρίς αποζημίωση, κάτι που η ΓΣΕΕ εκτιμά πως οδηγεί στην «ανακύκλωση» του προσωπικού των επιχειρήσεων.
3. Τον επανακαθορισμό ρυθμίσεων που αφορούν στο χρόνο εργασίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν η ευκολότερη εφαρμογή του μέτρου της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, η άρση των εμποδίων στη μερική απασχόληση (π.χ. σήμερα προβλέπεται πως πρέπει να υπάρχει ασφάλιση για τέσσερις ώρες), ακόμα και η μείωση του κόστους των υπερωριών. ?η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου