ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
4 χρόνια φαγούρα
Η Δικαιοσύνη επί μία τετραετία προχώρησε με ρυθμούς χελώνας στη διερεύνηση του σκανδάλου. Οι δε πολιτικοί έκαναν μια τρύπα στο νερό
Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, πέντε μέρες κοσκινίζει», λέει ο λαός και στην περίπτωση της Siemensη παροιμία ταιριάζει γάντι. Ολοι δήλωναν πως ερευνούσαν σε βάθος το τεράστιο σκάνδαλο, όμως δεν «ζύμωσαν» ποτέ. Το «κοσκίνισμα» αντίθετα, ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής.
Σχεδόν τέσσερα χρόνια η ελληνική Δικαιοσύνη και επί ένα χρόνο η ελληνική Βουλή προσπαθούν να λύσουν τα μυστήρια με τις διαδρομές του μαύρου χρήματος, τους αποδέκτες των μιζών, τα παράνομα κομματικά ταμεία και τις ύποπτες ζημιογόνες συμβάσεις. Αυτό που κατάφεραν μέχρι σήμερα είναι μια «τρύπα στο νερό».
Η παραγραφή των αδικημάτων που φέρονται ότι τέλεσαν υπουργοί της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, πριν από το 2007, πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με τους νομικούς, δεδομένη (πλην του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος). Οι παραπομπές στην προκαταρκτική επιτροπή ήταν ...
προϊόν συμψηφισμού και παζαριού και όχι αξιολόγησης πραγματικών περιστατικών. Οι αποδέκτες του μαύρου χρήματος παραμένουν άγνωστοι. Τα κόμματα εξουσίας που εγκαλούνται ότι εισέπρατταν υπέρογκες προεκλογικές χορηγίες από τη Siemens έμειναν στο απυρόβλητο.
Το πολιτικό προσωπικό άρχισε να ερευνά την υπόθεση μόλις το 2010, καθώς μέχρι τότε η κυβέρνηση Καραμανλή αρνιόταν πεισματικά, με αστείες δικαιολογίες, τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή. Την ίδια στιγμή η Δικαιοσύνη που είχε επιληφθεί, με αρκετή καθυστέρηση, του ζητήματος, προχωρούσε με ρυθμούς χελώνας στη διερεύνηση του σκανδάλου.
*Οι δικαστικές αρχές για να ξεδιαλύνουν μια τόσο σοβαρή υπόθεση ανέθεσαν σ' έναν μόνο εισαγγελέα Πρωτοδικών, τον Παν. Αθανασίου, να διεξαγάγει την προκαταρκτική εξέταση, χωρίς βοήθεια!
*Την έρευνα αυτή διεξήγαγε επί σχεδόν δύο χρόνια ο κ. Αθανασίου, παίρνοντας καταθέσεις και ζητώντας το άνοιγμα όσων λογαριασμών μπόρεσε να εντοπίσει. Η εμπλοκή ονομάτων πολιτικών σε αγορές προϊόντων της Siemens δεν θεωρήθηκε αρκετή, συναινούντος και του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, για να σταλεί η δικογραφία στη Βουλή.
*Στα μέσα του 2008, Χριστοφοράκος, Μαυρίδης κ.ά. κλήθηκαν για εξηγήσεις, ως ύποπτοι, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι.
*Μετά την άσκηση διώξεων η δικογραφία ανατέθηκε στον άπειρο πρωτοδίκη Ν. Ζαγοριανό και όχι σε εφέτη-ανακριτή, όπως είχε γίνει σε πολλές σοβαρές υποθέσεις.
*Ελλιπή κατηγορητήρια, ανοργάνωτη δικογραφία, έλλειψη περιοριστικών μέτρων επέτρεψαν σε δύο βασικούς κατηγορούμενους (Χριστοφοράκο, Καραβέλα) να εγκαταλείψουν ανενόχλητοι τη χώρα. Ο κ. Χριστοφοράκος εντοπίσθηκε στη Γερμανία, αλλά δεν εκδόθηκε ποτέ. Στις αρχικές καταθέσεις μίλησε για χρηματισμό των δύο μεγάλων κομμάτων και κατονόμασε τους ταμίες. Ομως, αργότερα, συμβιβάστηκε με το γερμανικό κράτος και τα αναίρεσε. Την ίδια στάση τήρησε και στην κατάθεσή του στην εξεταστική (από τη χώρα διέφυγε πρόσφατα και τρίτος κατηγορούμενος, ο Γερμανός Φ. Γιουνγκ).
*Ο κ. Ζαγοριανός δεν συμπεριέλαβε στα κατηγορητήρια αδικήματα μετά το 2004, προκαλώντας την απόρριψη των ευρωπαϊκών ενταλμάτων παράδοσης του κ. Χριστοφοράκου. Του αφαιρέθηκε η δικογραφία και διώχθηκε πειθαρχικά και ποινικά, για κατάχρηση εξουσίας. Ομως, η εισαγγελική πρόταση εισηγείται την απαλλαγή του.
*Οι εφέτες ανακριτές Μ. Νικολακέα και Ι. Φιοράκης που ανέλαβαν στη συνέχεια την υπόθεση άρχισαν το έργο τους σχεδόν από το μηδέν. Οργάνωσαν τη δικογραφία, κατέταξαν το υλικό και έκαναν εφόδους στα γραφεία της Siemens.
*Η Βουλή ξεκίνησε έρευνα στις αρχές του 2010, με πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά πέραν των λογαριασμών Μαντέλη-Τσουκάτου δεν εντόπισε άλλη ροή χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της Siemens προς πολιτικά κόμματα και υπουργούς. Ομως, ούτε η παραδοχή Τσουκάτου ότι 1 εκατ. μάρκα μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ούτε η κατάθεση Χριστοφοράκου στη Γερμανία αξιοποιήθηκαν (το ΠΑΣΟΚ επιμένει μέχρι τώρα ότι τα χρήματα δεν μπήκαν στα ταμεία του).
*Η αρχική θέση περί διανομής μιζών 2% του ετήσιου τζίρου στον ελληνικό πολιτικό κόσμο για τις συμβάσεις που υπέγραφε με το Δημόσιο η Siemens, σύμφωνα με τις καταθέσεις Σίκατσεκ, δεν προέκυψε από άλλη κίνηση λογαριασμών ή μαρτυρία μεταφοράς χρημάτων. Οι λογαριασμοί χρηματιστών και άλλων παρένθετων προσώπων που ενεπλάκησαν στη διανομή ποσών δεν οδήγησαν στους δράστες.
*Ο έλεγχος «πόθεν έσχες» και των λογαριασμών όλων των εμπλεκόμενων υπουργών δεν έγινε από το ΣΔΟΕ και ήταν ελλιπής. Οι στενές επαφές των πολιτικών με τον Μ. Χριστοφοράκο, όπως καταδεικνύει και το ημερολόγιο της γραμματέως του, χαρακτηρίσθηκαν «αθώες κοινωνικές σχέσεις».
*Τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής εξακολουθούν να σκοντάφτουν σε διαδικαστικές δυσχέρειες. Αίτημα για άνοιγμα των λογαριασμών Χριστοφοράκου και άλλων που υποβλήθηκαν σε Ελβετία και Λιχτεστάιν από το καλοκαίρι έχουν μπλοκαριστεί, καθώς ζητούνται συνεχώς νέα στοιχεία.
*Η κυβέρνηση δεν «πίεσε» όσο υποσχέθηκε τη Siemens (με αγωγές και αποκλεισμούς από διαγωνισμούς) για να αποκαλύψει ποιους είχαν ως αποδέκτες οι μίζες, ενώ η ακριβής ζημιά του Δημοσίου δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί.
*Βασικές πτυχές του σκανδάλου, όπως οι συμβάσεις των εξοπλισμών και των προμηθειών των νοσοκομείων δεν ερευνήθηκαν σε βάθος από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη.
Για να ριχτεί λοιπόν φως στο σκοτεινό σκάνδαλο πρέπει να εντατικοποιηθεί η δικαστική ανάκριση και να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία του πολιτικού συστήματος, τονίζουν όσοι γνωρίζουν καλά την ογκώδη δικογραφία.
***Το έργο της εξεταστικής επιτροπής, με την αμέριστη συμπαράσταση της Δικαιοσύνης, έφτασε στο τέλος του. Και το ομόφωνο πόρισμα καταλογίζει ευθύνες και στα πέντε κόμματα της Βουλής, με το κύριο βάρος βέβαια στα δύο μεγαλύτερα. Για το πόρισμα της κοινής γνώμης μιλάμε...
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου