Ποδαρικό στα δάνεια με crash test για Γερμανία-Πορτογαλία
καθώς "κάνουν πρεμιέρα" στις αγορές χρέους για φέτος η Γερμανία και η Πορτογαλία.
Η Γερμανία αποτελεί βαρόμετρο και βάση υπολογισμού των spread για όλη την Ευρώπη, ενώ η Πορτογαλία … θυμίζει όλο και περισσότερο Ελλάδα. Η χώρα μας έχει κάθε συμφέρον στην παρούσα φάση να εξελιχθούν ευνοϊκά τα πράγματα για τους δύο ευρωπαίους εταίρους, αν και στο οικονομικό επιτελείο εκφράζονται και κάποια …σκωπτικά σχόλια ότι ίσως είναι καιρός «να δει τη γλύκα» των κερδοσκοπικών επιθέσεων και η "σιδηρά κυρία" Άγκελα Μέρκελ.
Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ το επιτόκιο για το 10ετές Γερμανικό ομόλογο τον περασμένο Αύγουστο ήταν μόλις 2,087% και για ολόκληρο το 2010 διαμορφώθηκε στο 2,78% σε μέσα επίπεδα, ήδη δανείζεται με πάνω από 3% και η πρόβλεψη του Bloomberg είναι πως θα πάει και πάνω από 3,28% φέτος.
Ισχυρά διδάγματα για το τι θα πρέπει να περιμένει η χώρα μας από τις αγορές αναμένονται και από το …"ποδαρικό" που θα κάνουν Γαλλία και Ισπανία την Πέμπτη.
Τα κρίσιμα συμβούλια
Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο παίρνει ήδη "θέσεις μάχης" ενάντια στους Οίκους Αξιολόγησης που απειλούν με νέα υποβάθμιση την ελληνική οικονομία, και τους στέλνει μήνυμα να μην προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, πριν τουλάχιστον τις 18 Ιανουαρίου και τα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, όπου αναμένεται να κλειδώσουν οι όροι για την επιμήκυνση του δανείου της Τρόικα.
Νέα δεδομένα δημιουργούν όμως και οι αποκαλύψεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι η προχωρά το σχέδιο για αγορά ελληνικών ομολόγων από την Κίνα.
Το υπουργείο Οικονομικών δίνει μάχη με το χρόνο και με ορίζοντα την 18η Ιανουαρίου, για να αποτρέψει δυσμενείς εξελίξεις και υποβαθμίσεις πριν τα κρίσιμα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, όπου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ευελπιστεί να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης των ευρωπαίων εταίρων για την 4η δόση των δανείων, αλλά και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. (ίσως ακόμα και μια καλύτερη προοπτική για την έκδοση ευρωομολόγου)!
Όπως δήλωσε ο κ.Παπακωνσταντίνου στο REUTERS "θα θέλαμε η επιμήκυνση να καλύψει το σύνολο του πακέτου και όχι μόνο το τμήμα που δεν έχει ακόμα εκταμιευθεί. Αυτό είναι κάτι που η Κομισιόν εξετάζει θετικά, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε την τελική απόφαση από το Eurogroup".
Υποβαθμίσεις και “υποβαθμίσεις”
Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται πάντως σε διαρκή επαφή με τους "συνήθεις υπόπτους" (Moody’s, Fitsch, S&Ρ), τους αποστέλλει στοιχεία, αλλά θέλει και να τους πείσει πως δεν μπορούν να αγνοήσουν στις αποφάσεις τους, τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η επιμήκυνση και πως αλλιώς πρέπει να αντιμετωπίζουν μια χώρα που καλείται να πληρώσει 110 δισ. σε 5 χρόνια, και αλλιώς σε 11 (εφόσον εξασφαλίσει την επιμήκυνση).
Ακόμα και αν προχωρήσουν όμως τελικά στην υποβάθμιση, αυτή δεν μπορεί να είναι το ίδιο μεγάλη όσο εάν δεν υπήρχε επιμήκυνση. Η κυβέρνηση επικαλείται και τα στοιχεία για τα έσοδα που δείχνουν πως το 2010 πέτυχε να εισπράξει (σχεδόν) και τα 56 δισ. ευρώ που γράφτηκαν στο Μνημόνιο.
Στο κλίμα αυτό το οικονομικό επιτελείο… οργανώνει τα επόμενα βήματα στο δανεισμό. Στις 11 και 18 του μηνός παίρνει το βάπτισμα του πυρός για φέτος…
αντλώντας 4 δισ. με έντοκα γραμμάτια τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Συνολικά το 2011 θέλει να δανειστεί 69,5 δισ. ευρώ, τα 46,5 από την Τρόικα και τα 23 απευθείας από τις αγορές με ομόλογα… αλλά με πιο χαμηλά επιτόκια δανεισμού από αυτά που του προσφέρουν σήμερα.
Στο οπλοστάσιο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πάντως υπάρχουν και τρία ακόμα όπλα: το ομόλογα της Διασποράς με κεφάλαια από έλληνες ομογενείς που θα αγοράσουν κρατικά ομόλογα από την πατρίδα (το σχέδιο συζητήθηκε σε σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών με τη συμμετοχή της ηγεσίας και του υπουργείου Εξωτερικών), το σχέδιο για το ευρωομόλογο (στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να αναλάβουν σύντομα σχετική δράση στο ευρωκοινοβούλιο οι έλληνες ευρωβουλευτές), αλλά και οι μαζικές αγορές ελληνικών ομολόγων από την Κίνα –σχέδιο για το οποίο ο κ.Παπακωνσταντίνου ανέφερε στο Reuters πως σημειώνει μεγάλη πρόοδο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου