Χιλιάδες στους δρόμους, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονταν το Σάββατο οι διαδηλώσεις στο Κάιρο και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου κατά του προέδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ.
Παρά την παράταση -από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το πρωί- της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε ο στρατός, με εντολή Μουμπάρακ, αλλά και τη διάλυση της κυβέρνησης, χιλιάδες Αιγύπτιοι παρέμεναν στους δρόμους και συγκρούονταν με δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ αγκαλιάζονταν και φώναζαν συνθήματα μαζί με τις δυνάμεις του στρατού!
Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, 17 άτομα σκοτώθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου σε σκληρά επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στην πόλη Μπένι Σουέιφ, νοτίως του Καΐρου.
Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να επιτεθούν σε ένα αστυνομικό τμήμα στην πόλη αυτή, που απέχει 140 χιλιόμετρα από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα οι ...
αστυνομικοί να χρησιμοποιήσουν πυρ για να τους απωθήσουν και να προκαλέσουν το θάνατο 17 εξ αυτών.
Παράλληλα, η αστυνομία σκότωσε τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές στο Κάιρο, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να εισβάλουν στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
Ταυτόχρονα, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμες χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και πυροβόλησαν στον αέρα, προσπαθώντας να απωθήσουν εκατοντάδες διαδηλωτές, που προσπαθούσαν να εισβάλουν σε κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας, σε ένα προάστιο του Καΐρου.
Χιλιάδες διαδηλωτες στην Αλεξάνδρεια επίσης συγκρούστηκαν με την αστυνομία, που χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πραγματικά πυρά εναντίον τους. «Δεν μοιάζει με απαγόρευση κυκλοφορίας, βλέπω χιλιάδες να διαδηλώνουν δίπλα μου» δήλωσε στο Reuters ένας αυτόπτης μάρτυρας από την Αλεξάνδρεια.
Δεκάδες μαγαζιά λεηλατήθηκαν σε συνοικίες του Καΐρου, την ώρα που η αστυνομία ήταν απούσα, όπως μεταδίδει ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. «Δεν υπάρχει πια αστυνομία, οι ληστές έχουν αποδράσει από τις φυλακές. Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο στη ζωή μου» δήλωσε ένας ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA), Ζάχι Χαουάς, μεταξύ άλλων λεηλατήθηκε και το Αιγυπτιακό Μουσείο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο μούμιες.
Παραιτήθηκε η κυβέρνηση - Ορίστηκαν πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος
Όλα δείχνουν ότι μόνο η παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτόνωση της κρίσης. Ο ίδιος ωστόσο δεν δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει την εξουσία και μοιάζει να αρκείται, προς το παρόν, στη διάλυσητης κυβέρνησης και στο σχηματισμό νέας.
Μια κίνηση ωστόσο, που στην πράξη δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, παρά την -και τυπική- ολοκλήρωσή της, με την παραίτηση όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι του Σαββάτου.
Σε συνέχεια της παραίτησης της κυβέρνησης, ο υπουργός Αεροπορίας, στρατηγός Άχμαντ Σαφίκ, διορίστηκε νέος πρωθυπουργός της Αιγύπτου, κατόπιν σχετικού διατάγματος του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Σαφίκ, που αντικαθιστά τον Άχμαντ Ναζίφ, θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου.
Παράλληλα, ο Ομαρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτης του Αιγύπτιου προέδρου, ορκίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, μία θέση που δημιουργείται πρώτη φορά από το 1981, όταν και ανέλαβε την προεδρία ο Μουμπάρακ.
Πολιτικοί αναλυτές, αλλά και ανταποκριτές ξένων πρακτορείων προσπαθούν να εμηνεύσουν την κίνηση αυτή του Μουμπάρακ. Ο Σουλεϊμάν θεωρείται στενός συνεργάτης του και πολλοί εκτιμούν ότι ο ορισμός στην στην αντιπροεδρία ενδέχεται να αποτελεί προπομπό είτε της φυγής του Αιγύπτιου προέδρου από τη χώρα είτε της απόφασής του να μην διεκδικήσει ξανά ο ίδιος ή κάποιος διάδοχός του την προεδρία.
«Αλαλούμ» με τον αριθμό των νεκρών
Οι αιματηρές διαδηλώσεις συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση, με τον αριθμό των θυμάτων να παρουσιάζει συνεχώς αυξητικές τάσεις.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τουλάχιστον 102 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, όπως αναφέρουν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και πρώτων βοηθειών που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και απολογισμός του Reuters βάσει δηλώσεων από ιατρικές πηγές, νοσοκομεία και αυτόπτες μάρτυρες.
Δεν υπάρχει έως τώρα επίσημος απολογισμός του αριθμού των θυμάτων και στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, δεδομένης της σύγχυσης στη χώρα.
Το Σάββατο στο Μπένι Σουέιφ, νότια του Καΐρου, αστυνομικοί σκότωσαν 17 ανθρώπους που επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικά τμήματα, άλλοι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια διαδηλώσεων, και άλλοι οκτώ στη διάρκεια απόπειρας κρατουμένων να αποδράσουν από τη φυλακή Άμπου Ζααμπάλ, στο Κάιρο.
Ιατρικές πηγές δηλώνουν ότι περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε όλη την Αίγυπτο, χωρίς όμως να μπορούν να διευκρινίσουν πόσοι από αυτούς είναι διαδηλωτές και πόσοι αστυνομικοί.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου