Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

«Μνημόνιο» για χρεωμένους δήμους

Πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης των ΟΤΑ στα πρότυπα του ΔΝΤ προανήγγειλε ο Γ. Ραγκούσης σε συνάντησή του με τον δήμαρχο Πειραιά Β. Μιχαλολιάκο. Αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ τα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης στις τράπεζες

Λύση «πακέτο» για όλους τους υπερχρεωμένους δήμους στα πρότυπα της... τρόικας, μέσω του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης των ΟΤΑ, προανήγγειλε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Πειραιά κ. Β. Μιχαλολιάκο.

Στη συνάντηση που παρευρέθη και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ), κ. Α. Αντωνόπουλος, συζητήθηκε η ανεύρεση βιώσιμης οικονομικής λύσης για τον Δήμο Πειραιά, που υπολογίζεται ότι έχει συνολικό χρέος 170 εκατ. ευρώ και  ...
με τους τόκους των δανείων φτάνει τα 273 εκατ. ευρώ. Ο Πειραιάς αναμένεται ότι θα είναι από τους πρώτους δήμους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης των ΟΤΑ.

Τα συνολικά χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης στις τράπεζες αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1,7 δισ. αφορά δάνεια σε ελληνικές τράπεζες και τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν δανεισμό από ξένα τραπεζικά ιδρύματα.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι ο μεγαλύτερος «δανειστής» των δήμων, αφού τους έχει χορηγήσει ποσά ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ενώ μόνο 400 εκατ. έχουν παραχωρηθεί από ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες.

Με την απογραφή των οικονομικών και περιουσιακών στοιχειών των ΟΤΑ που θα ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση θα έχει μία συνολική εικόνα των χρεών της τοπική αυτοδιοίκησης.

Υπάρχουν δήμοι, όπως για παράδειγμα ο Πειραιάς, όπου το σύνολο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που τους κατανέμεται από το κράτος -χωρίς να υπολογίζονται οι παρακρατήσεις- δεν αρκούν για την καταβολή της μισθοδοσίας. Αυτοδιοικητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η πλειονότητα των ΟΤΑ αποπληρώνουν με κανονικούς ρυθμούς τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται το περιεχόμενο δύο υπουργικών αποφάσεων που θα αφορούν το πρόγραμμα εξυγίανσης των χρεωμένων δήμων και την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμοι που τα δάνειά τους θα ξεπερνούν το 60% των τακτικών ετήσιων εσόδων και η τοκοχρεολυτική δόση θα υπερβαίνει το 20% των ετήσιων εσόδων (όρια που έχει θέσει ο νόμος του «Καλλικράτη») θα εντάσσονται αυτόματα σε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, στα πρότυπα του δανείου που έχει λάβει η χώρα μας από την τρόικα.

Προβλέπεται η δημιουργία Λογαριασμού Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης στο Ταμείο Παρακαταθηκών που θα χρηματοδοτηθεί από ποσοστό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Ο δήμος που αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα (στο σύνολό του ή σε μία δημοτική ενότητα) θα πρέπει να συντάξει ένα τοπικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για να δανειοδοτηθεί με χαμηλό επιτόκιο από τον Λογαριασμό Αλληλεγγύης.

Θα αναλαμβάνει δεσμεύσεις σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα αφορούν τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, το «πάγωμα» των προσλήψεων, ακόμα και τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων.

Στο πρόγραμμα εξυγίανσης θα μπορούν να ενταχθούν και δήμοι έπειτα από αίτημά τους, που θα επικυρώνεται από τα 3/5 του δημοτικού συμβουλίου.

Δεκάλογος
Το πλέγμα των μέτρων που εισάγει ο «Καλλικράτης»

1. Τέλος στα δάνεια για λειτουργικές δαπάνες. Οι ΟΤΑ δεν θα μπορούν να δανειστούν για να πληρώσουν λειτουργικά έξοδα.

2. Μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 1,5 δισ. μέχρι το 2013, δηλαδή 500 εκατ. κάθε χρόνο από φέτος.

3. Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί χωρίς εικονικά έσοδα. Με υπουργική απόφαση οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεσμεύονται να μην «παράγουν» ελλείμματα, με βάση τα «πραγματικά» οικονομικά στοιχεία και όχι με εικονικά έσοδα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

4. Ελεγχος των εσόδων από το Ελεγκτικό Συνέδριο για όλους τους ΟΤΑ.

5. Μηνιαίες αναφορές οικονομικών στοιχείων σε κεντρική βάση δεδομένων του ΥΠΕΣ.

6. Ελεγχος νομιμότητας των αποφάσεων από τις Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας ΟΤΑ, που συγκροτούνται ως ανεξάρτητες αρχές στις επτά αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις.

7. Θέσπιση κανόνων πιστοληπτικής ικανότητας ΟΤΑ (όριο συνολικού δανεισμού το 60% των τακτικών ετήσιων εσόδων και της δόσης στο 20% των ετήσιων εσόδων).

8. Τήρηση διπλογραφικού συστήματος με παράλληλο έλεγχο των οικονομικών από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες.

9. Ολες οι αποφάσεις των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αναρτώνται από το Μάρτιο στον ιστοχώρο της Διαύγειας.

10. Οι δήμοι που δεν θα εφαρμόζουν τις οικονομικές ρήτρες του «Καλλικράτη» προβλέπεται ότι θα «τιμωρούνται» με μείωση των ΚΑΠ.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ από τα ΝΕΑ