Το παρασκήνιο από τη σύνοδο κορυφής της 28ης Οκτωβρίου δημοσίευσε την Παρασκευή η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίας «Guardian» κάνοντας λόγο για ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, στο οποίο για πρώτη φορά ακούστηκε από επίσημα γερμανικά χείλη η σκέψη αποχώρησης της Γερμανίας από την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου επικαλούμενος μη κυβερνητικές πηγές οι οποίες ήταν παρούσες κατά τη διάρκεια του δείπνου που ακολούθησε τη σύνοδο κορυφής, η κα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της φραστικής διένεξης απείλησε και με έξοδο της Γερμανίας από τη ζώνη του ευρώ.
Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με τον «Guardian» όταν η καγκελάριος της Γερμανίας άρχισε να ...
επιχειρηματολογεί υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης της Λισσαβόνας στο πλαίσιο της δημιουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Βασικό όπλο της Άνγκελα Μέρκελ ήταν η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου για τις χώρες με υψηλά δημοσιονομικά έλλειμμα.
Όπως είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «αν αυτό μπορεί να συμβεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ίδιος βαθμός προστασίας θα πρέπει να εφαρμοστεί και για τη ζώνη του ευρώ».
Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας φέρεται να κατηγόρησε την καγκελάριο της Γερμανίας για παρουσίαση «αντιδημοκρατικών προτάσεων».
Η αντίδραση της κας Μέρκελ άμεση: «Αν αυτό είναι το κλαμπ στο οποίο μετατρέπεται η ζώνη του ευρώ, τότε η Γερμανία ίσως πρέπει να αποχωρήσει» φέρεται να απάντησε, υπονοώντας προφανώς ότι η Ευρωζώνη μετατρέπεται σε κλαμπ υπερχρεωμένων χωρών. Είναι η πρώτη φορά, όπως σημειώνεται και στο άρθρο της εφημερίδας, κατά τη διάρκεια των 10 μηνών στους οποίους το ευρώ δίνει μάχη για την επιβίωσή του, που η Γερμανία, η κινητήριος δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπονόησε ότι υπάρχει και η επιλογή της αποχώρησης από την Ευρωζώνη.
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Σάιμπερτ, βέβαια, όταν ρωτήθηκε από τον «Guardian», δεν σχολίασε τη συγκεκριμένη αναφορά αλλά αρκέστηκε στο σχόλιο, ότι «η κα Μέρκελ αντιμετωπίζει το ευρώ ως το κεντρικό ευρωπαϊκό σχέδιο, θέλει να το προστατεύσει και να το υπερασπιστεί και η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να αποχωρήσει από το ευρώ».
Τελικά η Άνγκελα Μέρκελ δεν επέμεινε στο αίτημά της για αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου αλλά κατάφερε να τεθεί επί τάπητος το θέμα της μερικής αλλαγής της συνθήκης της Λισαβόνας ως προϋπόθεση για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2013.
Από zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.