Η μεγάλη αγωνία του 2011
"Με αίμα και θυσίες" παλεύει η χώρα για να εξασφαλίσει τα σχεδόν 70 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται να δανειστεί το 2011. Η κυβέρνηση βάζει στόχο να αντλήσει συνολικά 69,5 δισ. ευρώ, ενώ για το 1/3 εξ αυτών θα πρέπει για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο και πάλι τις διεθνείς αγορές.
Ο χρόνος πάντως μετράει πλέον αντίστροφα αλλά όχι υπέρ της χώρας μας. Το δάνειο της Τρόικας που για το 2011 μεταφράζεται σε 46,5 δισ. ευρώ, μικρή μόνο ανάσα δίνει ...
στην κυβέρνηση αφού θα καλύψει μόνο τις τρέχουσες λήξεις ομολόγων και έντοκων γραμματίων της χρονιάς, που ανέρχονται σε 46,1 δισ. (από αυτά τα 18 δισ. θα είναι με έντοκα γραμμάτια).
Για να λειτουργήσει στοιχειωδώς το Κράτος, παρά τις περικοπές και την άγρια λιτότητα, το 2011 θα πρέπει να δανειστεί άλλα 23 δισ. ευρώ, εξ ολοκλήρου από την αγορά.
Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στο δάνειο της Ομογένειας, ώστε να εξομαλύνει την είσοδό της στις αγορές. Ωστόσο η αφετηρία της νέας χρονιάς είναι διπλά αρνητική. Σαν να μην έφταναν το πανάκριβο spread και τα θηριώδη ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων (ξεπερνούν τις 930 και 1000 μονάδες αντίστοιχα), άρχισε και η Γερμανία ακόμα (που αποτελεί τη βάση αναφοράς για ολόκληρη την ευρωζώνη) να δανείζεται ακριβότερα. Έτσι το επιτόκιο, αν δανειζόταν σήμερα η Ελλάδα, υπολογίζεται σε 12,4% (!), όταν η Γερμανία δανειζόταν μέχρι προ μηνός με 2,7% και πλέον με πάνω από 3%!
Τον Ιανουάριο του 2011 η Ελλάδα πρέπει να ανανεώσει περίπου 3 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμων τίτλων, με νέες μηνιαίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, αφού από το Σεπτέμβριο ήδη επέλεξε να διεξάγει ανά μήνα δημοπρασίες εντόκων αντί τριμηνιαίες.
Δύσκολος μήνας θεωρείται ο Μάρτιος, οπότε λήγουν πολλά παλαιά ομόλογα, ενώ ιδιαίτερο βάρος πέφτει στον Μάιο και τον Αύγουστο.
Του Κωστή Πλάντζου από το Πρώτο ΘΕΜΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου