Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Οι παρέες και το παρασκήνιο που οδήγησαν σε αποπομπή τον πρόεδρο του ΟΔΙΕ

Αποκαλύψεις από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΦΤΕΛΗ (πρώην πρόεδρο του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος) στον ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ
ΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ που κινούν τα νήματα και ασκούν διοίκηση σε δημόσιους οργανισμούς με βάση περισσότερο τα συμφέροντά τους και λιγότερο των οργανισμών και του Δημοσίου καταγγέλλει σε συνέντευξή του στην «Κ.Ε.», ο προσφάτως αποπεμφθείς πρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης ΟΔΙΕ, Δημήτρης Σεφτελής.

Ο Δημήτρης Σεφτελής εξηγεί γιατί τον έδιωξε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, από τον ελλειμματικό οργανισμό, παρ' ότι έλαβε τα εύσημα από το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών ...
για την προσπάθεια εξυγίανσης που κατέβαλε.

Περιγράφει με λεπτομέρειες τις παρεμβάσεις της αυλής του υπουργού Πολιτισμού αλλά και άλλων, δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή καταγγελία των κτηνιάτρων του ΟΔΙΕ για υπερβολικές δαπάνες και ξεσκεπάζει, άθελά του, δημοσίως τον ρόλο που παίζει το πρώην αφεντικό του Παύλου Γερουλάνου, ο Ανδρέας Γαβριηλίδης της εταιρείας Egon Zehnder, ο οποίος λειτουργεί ως «κρυφο-σύμβουλος» για τις προσλήψεις στελεχών στο Δημόσιο.

Διοριστήκατε σε μια προβληματική ΔΕΚΟ, όπως είναι ο ΟΔΙΕ. Από ποιον έγινε η πρόσληψή σας και με ποια διαδικασία;

Οταν προκηρύχθηκαν οι θέσεις του ΟΔΙΕ υπέβαλα αίτηση στο opengov το βιογραφικό μου σημείωμα. Εν συντομία σας λέω ότι είμαι 74 ετών και κομματικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσα γενικός διευθυντής του ΟΠΑΠ 1981-1989 και πρόεδρος του ΟΔΙΕ την περίοδο 1995-1996. Έναν μήνα μετά, η κυρία Κατερίνα Χατζοπούλου, ως δ/ντρια του γραφείου του αρμόδιου υπουργού Πολιτισμού, κ. Παύλου Γερουλάνου, με κάλεσε να επισκεφθώ τον κ. Γαβριηλίδη.

Ποιος είναι ο κ. Γαβριηλίδης;

Ο άνθρωπος ο οποίος θα με αξιολογούσε.

Πού έγινε η συνάντηση;

Στα γραφεία της εταιρείας Egon Zendher στο Μαρούσι. Εκεί, παρουσία της κυρίας Χατζοπούλου, έγινε μια ενημέρωση. Μετά εκλήθη πάλι από την ίδια για να με γνωρίσει ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος μου είπε ότι έχω τη στήριξή του και ότι ο συνδετικός μας κρίκος θα είναι η κυρία Χατζοπούλου, η οποία παράλληλα διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΔΙΕ. Ο διορισμός έγινε τέλος Μαρτίου 2010.

Γνωρίζατε ότι η Egon Zendher είναι πρώην εργοδότης του υπουργού Πολιτισμού, ο οποίος διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος;

Δεν είχα τέτοια ενημέρωση.

(σ.σ.: Είναι η πρώτη φορά που δημοσίως αποκαλύπτεται η ενεργός σχέση της Egon Zendher και του κ. Ανδρέα Γαβριηλίδη στις προσλήψεις στελεχών στον δημόσιο τομέα. Ο τύπος έχει γράψει σχετικώς, αλλά τόσο το υπουργείο όσο και ο κ. Γαβριηλίδης διέψευδαν τη σχέση).

Πότε συνεκλήθη το πρώτο δ.σ. του ΟΔΙΕ και ποιοι άλλοι συμμετείχαν;

Με τη δημοσιοποίηση των μελών, τους κάλεσα να γνωριστούμε φιλικά λίγες ημέρες πριν από το πρώτο δ.σ. που έγινε στις αρχές Απριλίου. Τα μέλη ήταν επτά και δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων. Αρκετά ήταν επιλογές της κυρίας Χατζοπούλου.

Πώς το γνωρίζετε;

Ηταν εμφανές. Ο κ. Τσάμης είναι φίλος της οικογένειας Χατζοπούλου, τον γνωρίζω και ο ίδιος. Είναι ο οδοντογιατρός της. Ο κ. Ζαχαρής, διευθύνων σύμβουλος, είναι προσωπική επιλογή και φίλος της κυρίας Χατζοπούλου. Επίσης η ίδια είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Γιατί μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα διαταράχθηκαν οι σχέσεις σας με τα μέλη του δ.σ.;

Οι σχέσεις μας ήταν καλές στην αρχή. Το θέμα της αλλαγής του διευθυντή της κτηνιατρικής υπηρεσίας δημιούργησε εντάσεις, ειδικά από τον κ. Τσάμη. Ο κ. Τσάμης ζήτησε να γίνει εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου και να αναλάβει την εποπτεία του κτηνιατρείου.

Ποια είναι η διαφορά του εκτελεστικού μέλους από το ανεξάρτητο;

Το εκτελεστικό έχει μεγαλύτερη αμοιβή και επίσης έχει ενεργό ρόλο στη διοίκηση. Με απόφαση του δ.σ. έγινε εκτελεστικό μέλος. Η πρώτη του ενέργεια ήταν η εισήγηση αλλαγής του προϊσταμένου κτηνιάτρου και η προκήρυξη διαγωνισμών αρχικά ύψους περί τα 400.000 ευρώ για την προμήθεια παραϊατρικού υλικού φαρμακευτικού για τις ανάγκες των ζώων και των εργαζομένων.

Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του κ. Τσάμη, όμως συγχρόνως με τη λήψη της απόφασης εκδηλώθηκαν έντονες αντιδράσεις από τους ιπποδρομιακούς φορείς, τη Φίλιππο Ενωση και την ένωση των προπονητών. Υπήρξαν συγκεκριμένες καταγγελίες, που αφορούσαν είτε την προσωπική είτε την υπηρεσιακή και επιστημονική επάρκεια του υποψήφιου που πρότεινε ο κ. Τσάμης. Επίσης εγέρθηκαν ερωτήματα για την προμήθεια των φαρμακευτικών υλικών.

Κατόπιν τούτου υποχρεώθηκα σε αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης για περαιτέρω έλεγχο για να υπερασπιστώ την εύρυθμη λειτουργία του ιπποδρόμου και την αποτροπή μεγαλύτερου σκανδάλου.

Μετά από αυτήν την απόφαση μου ασκήθηκε πίεση τόσο από τον κ. Τσάμη όσο και από εξωθεσμικά πρόσωπα.

Τι είδους εξωθεσμικοί παράγοντες ήταν αυτοί;

Ηταν συγγενείς των ανθρώπων που δεν προωθήθηκαν στο κτηνιατρείο και συνδέονταν άμεσα με στελέχη της κυβέρνησης.

Αλλες παρεμβάσεις έγιναν;

Δέχτηκα διαβιβαστικό από την κυρία Χατζοπούλου μετά από γραπτή καταγγελία του ενδιαφερομένου για τη θέση του επικεφαλής του κτηνιατρείου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν υλοποιήθηκε η τοποθέτησή του και άλλα τινά.

Δηλαδή το μέλος του δ.σ. και συνδετικός κρίκος με το υπουργείο, η κ. Χατζοπούλου, δεν ήξερε τι γινόταν στον ΟΔΙΕ;

Η πραγματικότητα είναι ότι παρέστη μόνο σε τρεις από τις 14 συνεδριάσεις του δ.σ. που έγιναν μέχρι αρχές Οκτωβρίου. Σε κάποιες εξουσιοδοτούσε τον διευθύνοντα σύμβουλο. Παρ' όλα αυτά απάντησα γραπτώς ως όφειλα.

Δεν κάνατε προσπάθειες να επικοινωνήσετε με το υπουργείο;

Η συνεργασία με το υπουργείο και η ανταπόκριση ήταν ανύπαρκτη. Η κυρία Χατζοπούλου μόνο δύο φορές μας δέχτηκε στο υπουργείο με τον διευθύνοντα σύμβουλο για συγκεκριμένα θέματα, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν, όπως π.χ. η εκκρεμότητα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Οσες φορές ζήτησα συνάντηση δεν πήρα ποτέ απάντηση. Η ενημέρωση που υπήρχε σε ό,τι αφορά τις θέσεις του υπουργείου ήταν πάντοτε προφορική μέσω του διευθύνοντος συμβούλου, του κ. Ζαχαρή, ο οποίος μετέφερε σχόλια από συζητήσεις που είχε με την κυρία Χατζοπούλου σε κατ' ιδίαν συναντήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος τι έκανε στην εταιρεία;

Δεδομένης της ελλειμματικής κατάστασης του οργανισμού και της καθημερινής πίεσης για εξυγίανση έπρεπε να δουλεύουμε με εντατικούς ρυθμούς. Ο διευθύνων σύμβουλος είχε τους δικούς του ρυθμούς. Ερχόταν αργά στον οργανισμό ή καθόλου. Ενοχλημένος από αυτό, του συνέστησα να έρχεται νωρίτερα και να ασκεί πραγματική διοίκηση. Ο ίδιος μου έλεγε καθησυχαστικά ότι «το γεγονός αυτό είναι σε γνώση του υπουργείου και να μην ανησυχώ». Το ίδιο μου είπε όταν κάποια blogs αμφισβήτησαν τις πανεπιστημιακές σπουδές του. Πάντως φάκελο με τους τίτλους σπουδών δεν έχει καταθέσει στον οργανισμό.

Ακόμα και στην περίπτωση της εφαρμογής των γαλλικών ιπποδρομιών, ένα σχέδιο που έπρεπε οπωσδήποτε να τεθεί σε εφαρμογή για να αυξηθούν τα έσοδα του οργανισμού, ασκήθηκε έντονη πίεση εκ μέρους μου για να τις υλοποιήσουμε όσο το δυνατό συντομότερα. Μάλιστα, ενώ οι Γάλλοι στις διαπραγματεύσεις με τον κ. Ζαχαρή είχαν ζητήσει ως αμοιβή ποσοστό 3,25% επί των εσόδων κατάφερα και επέβαλα να συμφωνηθεί ποσοστιαία αμοιβή 1,5% και μειούμενη ανάλογα με την αύξηση του τζίρου. Ακολουθούν οι αγγλικές ιπποδρομίες αυτή την περίοδο δίχως να γνωρίζουν εάν και τι έχει συμφωνηθεί.

Επίσης ένα άλλο από τα αγκάθια του ιπποδρόμου είναι και οι σχέσεις με την Ιντραλότ, που έχει τη μηχανογράφηση. Υπάρχει μεγάλη οικονομική εκκρεμότητα. Το δ.σ. του ΟΔΙΕ συνέστησε επιτροπή διαπραγμάτευσης με επικεφαλής τον κ. Ζαχαρή και δύο ακόμα διευθυντικά στελέχη από τον Αύγουστο του 2010. Μέχρι σήμερα είναι άγνωστο στο δ.σ. του οργανισμού το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Ο ίδιος είχε πάντοτε το επιχείρημα ότι, για να λειτουργήσει όπως πρέπει ο οργανισμός, πρέπει να προσλάβει συμβούλους. Η δική μου η άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Προτάθηκε η πρόσληψη νομικής συμβούλου, της κυρίας Ευθαλίας Σιαμάνη, φίλης της κυρίας Χατζοπούλου και μέλος παράλληλα του διοικητικού συμβουλίου της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Προσελήφθη η κυρία Σιαμάνη;

Οχι, για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους, δεδομένης της ελλειμματικής λειτουργίας του οργανισμού. (σ.σ.: Η κυρία Σιαμάνη τακτοποιήθηκε αλλού. Παραιτήθηκε από μη εκτελεστικό μέλος του δ.σ. του ΟΠΑΠ, χωρίς αμοιβή, και ανέλαβε νομική σύμβουλος στον ΟΠΑΠ με μηνιαίες απολαβές 7.000 ευρώ. Στη θέση της κυρίας Σιαμάνη στο δ.σ. του ΟΠΑΠ διορίστηκε ο κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος, συνεργάτης του υπουργείου Πολιτισμού και φίλος της κυρίας Χατζοπούλου).

Πότε σας ζήτησε ο υπουργός την παραίτηση;

Εκλήθην από το γραφείο της κυρίας Χατζοπούλου στις 29 Οκτωβρίου 2010, όπου, παρουσία του κυρίου Αλέξη Σωτηρόπουλου, μου ζητήθηκε η παραίτηση.

Ερώτησα γιατί. Μου απάντησε ότι υπάρχουν χιλιάδες λόγοι, οι οποίοι δεν πρέπει να βγουν στη δημοσιότητα. Κατόπιν τούτου, απάντησα ότι δεν παραιτούμαι και απαιτώ να δοθούν στη δημοσιότητα οι χιλιάδες λόγοι. Και δήλωσα ότι, αν θέλει ο υπουργός, ας με διώξει.

Με πίεσαν να παραιτηθώ, χρησιμοποιώντας διάφορα επιχειρήματα, μεταξύ αυτών και το ότι η άρνησή μου δεν θα ωφελούσε το ΠΑΣΟΚ. Τους είπα ότι δεν δέχομαι μαθήματα κομματικής συμπεριφοράς. Μετά συνέταξα επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού, αναφέροντας όλα τα περιστατικά και απαντώντας σε όλες τις κατηγορίες που προσπάθησαν να μου επιρρίψουν. Κοινοποίησα την επιστολή στον συναρμόδιο υπουργό Οικονομικών και το γραφείο του πρωθυπουργού, διότι είναι αυτονόητο ότι εθίγη η αξιοπρέπεια και η υπόληψή μου με την ενέργεια αυτή.

Μεταξύ άλλων μου καταλογίστηκε ευθύνη ότι κατέθεσα τις απόψεις μου ως πρόεδρος του ΟΔΙΕ στη διαβούλευση για τον νόμο περί τυχερών παιχνιδιών, δίχως την άδειά τους. Εκεί ανέπτυξα τις θέσεις μου περί πλήρους εκμετάλλευσης όλων των δυνατοτήτων του ελληνικού ιπποδρόμου. Αυτό κατά την άποψη των κυρίων ήταν παράπτωμα και δεν επέτρεπε να το κάνω.

(σ.σ.: Στην εισήγηση περιλαμβάνονται προτάσεις για την εμπορική αξιοποίηση, και όχι μόνο, των εγκαταστάσεων -ο ΟΔΙΕ διαθέτει για αξιοποίηση κτιριακούς χώρους και 2.300 στρέμματα, για τη συντήρηση των οποίων επιβαρύνεται σήμερα με σημαντικά ποσά και των πρακτορείων του οργανισμού - έτσι ώστε να έχει έσοδα και να μην γίνει «θύμα» ενόψει πιθανής πώλησής του).

Στις 8 Νοεμβρίου δέχθηκα τηλεφώνημα από τον υπουργό κ. Γερουλάνο, ο οποίος μου είπε ότι η επιστολή και η κοινοποίησή της δημιούργησαν τετελεσμένο. Την επόμενη ημέρα μου έστειλε επιστολή διακοπής της συνεργασία μας, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες για τη συμβολή μου στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ΟΔΙΕ. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Κυριακός, γενικός γραμματέας ΔΕΚΟ, έπλεκε το εγκώμιο της διοίκησης του ΟΔΙΕ στα μέσα ενημέρωσης για την προσπάθεια εξυγίανσης