Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Φταίει ο Χατζηπετρής!...

Χοντρό παζάρι στα κόμματα για τη Siemens
Η αδυναμία των μελών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνούν τα σκάνδαλο Siemens να βρουν ποιοι είναι εκείνοι οι Έλληνες πολιτικοί οι οποίοι χρηματίστηκαν από τα «μαύρα» ταμεία της γερμανικής εταιρείας προκαλεί δυστοκία στην σύνταξη του πορίσματος και κυρίως στο ουσιώδες τμήμα του όπου καταγράφονται τα συμπεράσματα και προτείνεται η παραπομπή συγκεκριμένων πρώην υπουργών για προανακριτική έρευνα.

Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει κατά την 10μηνη έρευνά τους τα μέλη της επιτροπής μπορεί να καταλήγουν σε πολιτικές ευθύνες ...

αρκετών στελεχών προηγούμενων κυβερνήσεων, ανεπαρκούν όμως για την στοιχειοθέτηση ποινικών αδικημάτων.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το δια ταύτα του πορίσματος θα εστιάζει σε εκείνους τους πολιτικούς που από το 1998 έως το 2007 υπέγραψαν ή τροποποίησαν συμβάσεις με την Siemens ή έδωσαν την συγκατάθεσή τους για την παραλαβή έργων.

Υπο αυτά τα δεδομένα λοιπόν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μετέχουν στην επιτροπή και αποτελούν την πλειοψηφία, καλούνται να «βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά» και αυτό γιατί οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν το πρώτο βήμα και να μιλήσουν για ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων πρωην υπουργών.

Αναλυτικά, η ΝΔ – για την ώρα – αναφέρει δια του εκπροσώπου της κ. Κώστα Τζαβάρα πως επιδιώκει κοινό πόρισμα όπου θα καταγράφονται τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης και τις πολιτικές ευθύνες που φέρει ο καθένας γι’ αυτά. Στο ερώτημα αν θα προτείνει συγκεκριμένα πρόσωπα για παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή απαντά πως όχι μόνο δεν έχει συνταγματική υποχρέωση να καταδείξει ποινικές ευθύνες αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο. Στην ουσία «πετά το μπαλάκι» στις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που έπονται της κατάθεσης του πορίσματος.

Επιπλέον, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης επιμένουν να κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, αρνούμενα να ανοίξουν τον «χορό» της ονοματολογίας αν πρώτα δεν τους δοθεί συγκεκριμένος κατάλογος ονομάτων από τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Σήφη Βαλυράκη.

Τα σενάρια

Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Τα σενάρια που μελετούν και οι δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν είναι τα εξής:

-Να καταλήξουν σε συγκεκριμένους πρώην υπουργούς της ΝΔ ζητώντας την παραπομπή τους. σε αυτή την περίπτωση γνωρίζουν πως θα υπάρξει αντίστοιχος κατάλογος από τα υπόλοιπα κόμματα και άρα όσο μεγαλύτερη είναι η δική τους η λίστα τόσο θα μεγαλώνει και αυτή όπου θα αναφέρονται ονόματα πρώην ή νυν «συντρόφων» τους. Επίσης, ανησυχούν και για την αποδοχή που θα έχει ένα τέτοιο πόρισμα από τα υπόλοιπα μέλη του κοινοβουλίου και κυρίως τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς το φιάσκο των Βατοπεδινών είναι ακόμα νωπό.

-Το δεύτερο σενάριο θέλει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να καταλήγουν σε κοινό πόρισμα υιοθετώντας την «γραμμή Τζαβάρα». Θα παραδέχονται το σκάνδαλο αλλά δεν θα μιλούν για πραγματικά υπεύθυνους. Θα καταλογίζουν πολιτικές ευθύνες δεν θα αναφέρονται όμως σε ενδείξεις ποινικής εμπλοκής πρώην υπουργών.

Σε μια τέτοια εξέλιξη γνωρίζουν πως η αντίδραση της κοινής γνώμης θα είναι οργισμένη καθώς θα θεωρήσει ότι η εξεταστική δεν ήταν τίποτε περισσότερο από «πλυντήριο» που ξέπλυνε τις ευθύνες των ενόχων.

Το σκηνικό πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα. Τότε θα έχει τελειώσει η συζήτηση για τα πραγματικά γεγονότα και θα ξεκινήσουν οι κρίσεις. Ποιοι δηλαδή ευθύνονται.

Του Χρήστου Μπόκα από το Πρώτο ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.