Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Χρονιά-σταθμός το 2011

Το χρονοδιάγραμμα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση δίνει με άρθρο του στο «Εθνος της Κυριακής» ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός τονίζει πως «μπορούμε πλέον να ονειρευτούμε την Ελλάδα που θέλουμε και να κάνουμε τους στόχους μας πραγματικότητα».

«Αν συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάναμε το 2010, επιμένοντας στις μεγάλες αλλαγές, το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 η πατρίδα μας θα επανέλθει στην ανάπτυξη», σημειώνει. «Ωστε το 2013 να έχουμε αφήσει πίσω μας τις ....
παθογένειες, συνήθειες, νοοτροπίες και πρακτικές που μας οδήγησαν στην κρίση και να είμαστε όλοι περήφανοι για την πατρίδα μας, σίγουροι για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας».

Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός φέρνει τις προσδοκίες πιο κοντά, ώστε να καταπολεμήσει την αίσθηση της χαμένης γενιάς που έχουν όσοι βρίσκονται σε παραγωγικές ηλικίες. Ταυτόχρονα, θέλει να προλάβει την κόπωση ή τον φόβο του πολιτικού προσωπικού και, κυρίως, της κοινωνίας, καθώς οι πολίτες βλέπουν αλλαγές που πίστευαν ότι δεν θα γίνουν στην Ελλάδα ποτέ.

«Η πολιτική του μνημονίου, η πολιτική της διεξόδου διά της... ασφυξίας, είναι ήδη φανερό ότι δεν οδηγεί πουθενά», επισημαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαράς. Επισημαίνει πως η ώρα ισχυρών ανατροπών είναι κοντά, αλλά επισημαίνει πως «το ζητούμενο είναι να πραγματοποιηθούν όσο γίνεται πιο ομαλά, με το λιγότερο ρίσκο για την κοινωνική συνοχή και για τη διεθνή θέση της χώρας». Σε κάθε περίπτωση, δηλώνει πως «το 2011 η Ελλάδα θα κληθεί να αλλάξει την πολιτική της για διέξοδο από την κρίση δανεισμού και το πολιτικό και οικονομικό της μοντέλο».

Για αποφασιστικές μάχες μιλά στο δικό της άρθρο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Α. Παπαρήγα. «Ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση με τη στήριξη της τρόικας, προκειμένου να διασφαλίσει τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, θα κλιμακωθεί και θα γίνει πιο αδυσώπητος», προσθέτει. «Η αναμέτρηση των εργαζομένων με τις δυνάμεις που εκφράζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων είναι αναπόφευκτη», καταλήγει.

«Για να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία, χρεοκοπούν τον λαό», δηλώνει ο Α. Τσίπρας και επισημαίνει την ανάγκη ενός ενωτικού μετώπου «από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ μέχρι τα αριστερά της Αριστεράς»! «37 χρόνια από τη μεταπολίτευση ο Ελληνας φοβάται», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης και εκφράζει την πίστη του πως η απάντηση στην κρίση βρίσκεται στις εθνικές αξίες, ιδέες και πρότυπα.

«Ο προϋπολογισμός του 2011 δεν θα διατηρηθεί ούτε δύο μήνες», προβλέπει ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης, εκτίμηση την οποία αποδίδει στον προφανή αντιλαϊκό του χαρακτήρα. Ενα σύμφωνο με ριζικούς εκσυγχρονιστικούς προσανατολισμούς προβάλλει ως λύση η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντ. Μπακογιάννη, η οποία βάλλει συνολικά κατά του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.