Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

2 αναχώματα ορθώνει η ΓΣΕΕ

ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΚΛΑΔΙΚΩΝ, ΘΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΦΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΡΩΝ
Σε κινούμενη άμμο με σκληρές δημόσιες δηλώσεις και «κόκκινες γραμμές» συνεχίστηκε χθες η άτυπη διαπραγμάτευση γύρω από τις δρακόντειες προβλέψεις του Μνημονίου και τη διατήρηση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων.

Η κατ' αρχήν συμφωνία των κοινωνικών εταίρων με διαμεσολαβητή τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, μοιάζει να υπέστη βελτιώσεις μετά την απόρριψη του σχεδίου από τη ΓΣΕΕ και την εμμονή της εργατικής πλευράς πάνω σε τρία θέματα, τα οποία ο πρόεδρος της εργατικής συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος έθεσε ως «κόκκινες γραμμές» και συνόψισε ως ακολούθως: ...
1. Καθολική ισχύ των κλαδικών συμβάσεων με ευθεία αμφισβήτηση του Μνημονίου τουλάχιστον σε αυτό το σημείο, κάτι που εν μέρει αποδέχεται ο ΣΕΒ.

2 Σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων μόνο στις εταιρείες όπου λειτουργεί σωματείο και με ευθύνη του.

3. Σαφή περιγραφή των προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες θα συνάπτονται οι «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις».

«Απορρίψτε ευθέως τις επιχειρησιακές»

Ειδικά ως προς την προβλέψη του Μνημονίου για μη επέκταση των κλαδικών ρυθμίσεων στα μη μέλη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επιμένει στην ευθεία απόρριψη της πρόβλεψης και όχι «σε παράκαμψη ή τροποποίησή της γιατί θα τη βρούμε μπροστά μας».

Στη βελτιωμένη πρόταση, την οποία όμως δεν εγκρίνει η ΓΣΕΕ που επιμένει σε ανοιχτό και δεσμευτικό διάλογο όλων των μερών, που φέρεται να διαβίβασε χθες στην υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη ο Δ. Ασημακόπουλος, περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:

Το Μνημόνιο, σκληρότερο και από τον ΣΕΒ

* Η επέκταση των συμβάσεων θα είναι καθολική για το σύνολο των εργαζομένων. Ετσι θα καλύπτονται και όσοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις. Επ' αυτού συμφωνεί και ο ΣΕΒ, ενώ το Μνημόνιο απαγορεύει την επέκταση.

* Επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, όπως το λέει και η έκφραση, θα υπογράφονται μόνο όπου λειτουργεί σύλλογος εργαζομένων. Στις άλλες περιπτώσεις την ευθύνη θα έχει η κλαδική ομοσπονδία.

* Οι αμοιβές μέσω της ειδικής (επιχειρησιακής) συλλογικής σύμβασης δεν θα μπορούν να κινούνται κάτω του 10%-12% των κλαδικών μισθών.

* Η σύναψη «ειδικής σύμβασης» θα είναι εφικτή και πέραν της συμφωνίας του οικείου σωματείου, η οποία είναι αναγκαία προϋπόθεση, μετά την παρουσίαση της «κατάλληλης δικαιολογίας».

Οι ανωτέρω προβλέψεις τελούν υπό την αίρεση της τρόικας και, εάν εγκριθούν, θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα στον υπουργικό συμβούλιο! Και αυτό είναι η αντίφαση που αποκαλύπτει και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

Δεν είναι δυνατόν οι επιχειρηματίες, «εκτός από δύο τράπεζες και 1-2 καναλαρχών» -όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ασημακόπουλος- να θέτουν τα όρια κάτω από τα οποία θα εργαστούν οι υπάλληλοι, η ΓΣΕΕ να αντιδρά θεωρώντας ότι απελευθερώνονται... φεουδαλιστικές δυνάμεις εκμετάλλευσης των εργαζομένων και η τρόικα να υπαγορεύει ποιο θα πρέπει να είναι το συμφέρον των επιχειρήσεων. Το οποίο δήθεν... απολακτίζουν οι ίδιοι οι εργοδότες.

Το θέμα αφορά «200 μεγάλες επιχειρήσεις που θα έχουν την ευχέρεια υπογραφής ειδικής σύμβασης», σημείωσε στην «Ε» ο κ. Ασημακόπουλος.

ΓΣΕΕ: Δεν συμφωνήσαμε

Η κατ' αρχήν άτυπη συμφωνία με μεσολαβήτρια τη ΓΣΕΒΕΕ συνέπεσε με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ για τη σαββατιάτικη εργασία και την 10ωρη ημερήσια απασχόληση χωρίς υπερωριακή αμοιβή, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τη γενική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου.

Ετσι προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ. Με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «δεν συμφώνησε και δεν θα συμφωνήσει σε ανατροπές του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων και ούτε πρόκειται να συνομολογήσει περικοπές μισθών». Και συνεχίζει: «Δεν αρνούμαστε το διάλογο και την αναζήτηση λύσεων, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε σε καμιά περίπτωση την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων».

Αντιθέτως ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι «στις συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους το κλίμα είναι πάντα καλό. Τα μπερδέματα έρχονται πάντα από αλλού».

Τέλος, ο κ. Παναγόπουλος επιτέθηκε κατά του Τύπου, που αποκάλυψε την κατ' αρχήν συμφωνία για την παράκαμψη του Μνημονίου, κάνοντας λόγο για «μια μεθοδευμένη αθλιότητα που εξυπηρετεί συμφέροντα εργοδοτικών κύκλων». Φαίνεται ότι επέλεξε την αδικαιολόγητη επίθεση στις εφημερίδες προκειμένου να μην κατηγορηθεί σαν αναθεωρητής. Η αντίσταση της ΓΣΕΕ ας παραμείνει ως πίεση προς την κυβέρνηση, η οποία, έστω και τώρα, πρέπει να διαπραγματευτεί υπεύθυνα με την τρόικα.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.