Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Για «τρoϊκό» πόλεμο ετοιμάζεται η κυβέρνηση

Εκτακτη σύσκεψη αύριο στο Μαξίμου για τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού και την εξοικονόμηση 3,5 δισ. ευρώ το 2011
Κόκκινο συναγερμό σε ό,τι αφορά τη σύνταξη του νέου κρατικού προϋπολογισμού αλλά και την απάντηση που θα δώσει η κυβέρνηση στις πιέσεις της τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων έχει σημάνει για αύριο ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει καλέσει σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη το μεσημέρι του Σαββάτου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους υπουργούς στους οποίους πέφτει το βάρος της περιστολής των κρατικών δαπανών, έτσι ώστε να συμφωνηθούν...
οι κυβερνητικές δράσεις με τις οποίες θα εξοικονομηθούν επιπλέον 5 δισ. ευρώ, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει το υπουργείο Οικονομικών σε περικοπές μισθών ή αύξηση της φορολογίας, μέτρα για τα οποία έχει άλλωστε δεσμευθεί δημοσίως ότι δεν θα ληφθούν. «Ξεκινάμε τον Τρ(ο)ικό πόλεμο» παρατηρούσαν χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που αρχίζουν τη Δευτέρα θα είναι ιδιαίτερα σκληρές και με περιορισμένα περιθώρια διαπραγμάτευσης από την ελληνική κυβέρνηση μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος από την Εurostat που θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα.

Το βασικό επιχείρημα, πίσω από το οποίο θα οχυρωθεί το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι κατόρθωσε σε λιγότερο από δώδεκα μήνες να περιορίσει το έλλειμμα κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες και γι΄ αυτό δεν θα πρέπει τώρα να ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις για νέα μέτρα που θα επιτείνουν την ύφεση.

Από την άλλη πλευρά οι απεσταλμένοι της τρόικας έχουν ήδη επισημάνει στην κυβέρνηση (και πιέζουν με δημόσιες δηλώσεις του αρμοδίου επιτρόπου της ΕΕ κ. Ολι Ρεν και του επικεφαλής του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ) ότι εφόσον η μείωση του ελλείμματος δεν είναι στο επίπεδο που είχε προβλεφθεί στο μνημόνιο, θα πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο το 2011 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το τέλος του επόμενου χρόνου.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» ο Πρωθυπουργός κατ΄ αρχάς θα έχει κατ΄ ιδίαν συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να ενημερωθεί για τους γρίφους και τις δυσκολίες του νέου προϋπολογισμού, ενώ στη συνέχεια θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στην οποία θα μετέχουν επίσης ο υπουργός Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας και ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει επίσης κληθεί ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λ. Παπαδήμος, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμοδίων υπουργείων προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τους στόχους και τα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλο τμήμα των κρατικών δαπανών που θα επιχειρηθεί να εξοικονομηθούν θα προκύψει από την κατάργηση θέσεων προσωπικού σε οργανισμούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα οποία προσφέρουν ελάχιστα στη δημόσια διοίκηση και μπορούν να περιέλθουν στον ιδιωτικό τομέα. Εχει ήδη αποφασιστεί, για παράδειγμα, να καταργηθεί το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών (ΟΔΙΕ) και η Ικάριος Αθλητική Ακαδημία και πολλοί άλλοι οργανισμοί, ενώ πολλοί ακόμη θα συγχωνευθούν και θα λειτουργούν στο εξής με πολύ λιγότερο προσωπικό.

Ταυτόχρονα δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις υπαλλήλων που προσλήφθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα οι συμβασιούχοι υπάλληλοι της ΑΜΕΛ και του Τραμ, οι οποίοι τριπλασιάστηκαν επί κυβέρνησης Καραμανλή, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2009.

Το υπουργείο Οικονομικών επίσης εισηγείται στον Πρωθυπουργό μια σειρά δράσεις σε άλλα υπουργεία που θα μειώσουν τις κρατικές δαπάνες κατά 3,5 δισ. ευρώ εντός του 2011, όπως:

* Η μείωση των δαπανών στα νοσοκομεία και στον τομέα της Υγείας γενικότερα κατά 2,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011, με τη μηχανοργάνωση των μονάδων Υγείας και με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. * Η αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία, αλλά με ταυτόχρονη μείωση των φόρων υπέρ τρίτων στην ακτοπλοΐα.

* Περικοπές επιδομάτων και πλασματικών υπερωριών σε δημοσίους υπαλλήλους και κατάργηση ειδικών προνομίων.

* Πάγωμα όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων και περικοπές στα προγράμματα προμήθειας ανταλλακτικών και αναλωσίμων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο απολύσεων προσωπικού στον δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση επανέλαβε και χθες ότι δεν μπορούν να απολυθούν μόνιμοι υπάλληλοι, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Οθωνας κάνουν λόγο για ανάγκη εξορθολογισμού στον δημόσιο τομέα. «Οπου δεν χρειάζονται και είναι υπεράριθμοι, ή παρασιτούν ή είναι αργομισθίες, εγώ προσωπικά δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό, αλλά νομίζω ότι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας έχει περιθώριο εξορθολογισμού του προσωπικού του, εξυγίανσης και ανακατανομής του, με τρόπο που να μην οδηγεί σε απολύσεις. Προφανώς όμως η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί πιανα έχει θέματα ταμπού» υπογράμμισε χθες ο κ. Οθωνας, μιλώντας στον Βήμα FΜ.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμεείναι να εξυγιάνουμε τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ηδη, εδώ και έναν χρόνο, έχουμε ξεκινήσει ενέργειες, έτσι ώστε να υπάρχει εξορθολογισμός και στον δημόσιο ακόμη και με το σύστημα των προσλήψεων» σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

Οι ξένοι προεξοφλούν τη λήψη νέων μέτρων το 2011
Αποκάλυψη... τη Δευτέρα. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει τις αναθεωρημένες προβλέψεις της για το 2009 και το 2010, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση των ελλειμμάτων πάνω από 15% και 9% αντίστοιχα και οδηγούν σε έκρηξη του δημοσίου χρέους. Χθεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal» αναφέρει ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ, επιπλέον αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί, για να υλοποιηθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος το 2011. Η αμερικανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις αξιωματούχου του οικονομικού επιτελείου (χωρίς να τον κατονομάζει) ο οποίος επιβεβαιώνει ότι θα ληφθούν «επιπλέον μέτρα», αλλά διευκρινίζει ότι θα είναι περικοπές δαπανών και όχι νέοι φόροι ή μειώσεις μισθών. Το ίδιο πρόσωπο εκτιμά ότι το έλλειμμα του 2010 θα κλείσει στο 9,3% του ΑΕΠ. Εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα, τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, αλλά και της ανακοίνωσης των στοιχείων για το έλλειμμα από τη Εurostat την ίδια ημέρα, στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίστηκαν χθες οι συσκέψεις για τον προϋπολογισμό.
Παραλλήλως ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και οι στενοί του συνεργάτες ετοιμάζουν τη διαπραγματευτική γραμμή που θα τηρήσουν κατά το κρίσιμο τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου όταν και θα «κλειδώσουν», κατά τις διαβουλεύσεις με το ευρωατλαντικό κλιμάκιο, τα νέα μέτρα. Την ερχόμενη Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, στο οποίο θα αποτυπώνονται αναλυτικά αυτά τα μέτρα.

Ο Κυριάκος προτείνει απολύσεις
Νεοφιλελεύθερος άνεμος φύσηξε χθες στη ΝΔ με την παρέμβαση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη που εμφανίστηκε θετικός σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα εάν περισσεύει προσωπικό και μετά τις μετατάξεις που αναμένονται. Η παρέμβασή του ενόχλησε και τη Ρηγίλλης μιας και είναι σε τελείως διαφορετική γραμμή από αυτή που υιοθετεί ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι υποστήριξε τότι εάν ολοκληρωθούν οι μετατάξεις και υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο θα πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση των απολύσεων.

«Ολοι θέλουμε να βγούμε από αυτό,αλλά πρέπει να βρούμε τις πολιτικές εκείνες που θα μας βγάλουν» υπογράμμισε. Ακόμα και αυτή η αναφορά του προβλημάτισε κεντρικά στελέχη της ΝΔ, καθώς η επισήμανση για την εξεύρεση των πολιτικών που θα οδηγήσουν τη χώρα εκτός μνημονίου μπορεί να ερμηνευτεί και ως αποστασιοποίηση από την επίσημη θέση του κόμματος.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ από το ΒΗΜΑ