Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Αποκαλύπτονται τα «κρυφά» μέτρα του μνημονίου

Τον Δεκέμβριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων
Θα ανέλθουν στα 13 δισ. ευρώ και θα αφορούν στην περίοδο 2012-2014
Μέτρα, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ και δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί αν και περιλαμβάνονται από τον περασμένο Μάιο στο Μνημόνιο, θα ενσωματώνει το «μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στρατηγικό πλαίσιο 2012-2014. Το κείμενο, που θα συνταχθεί από κοινού με την τρόικα, θα γίνει νόμος του κράτους στο τέλος Απριλίου του 2011. Το χρονοδιάγραμμα για την αποκάλυψη των "κρυφών" μέτρων του μνημονίου ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ σχετική αναφορά ...
έκαναν και οι εκπρόσωποι της τρόικας οι οποίοι μίλησαν για λήψη μέτρων που θα αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τρεις ώρες μετά τις ανακοινώσεις των εκπροσώπων της τρόικας, ο υπουργός έκανε αναφορά στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στρατηγικό πλαίσιο. Διευκρίνισε πως το συγκεκριμένο σχέδιο θα αναλύει τα μη προσδιοριζόμενα μέτρα του μνημονίου, με τα οποία στόχος θα είναι η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014.

Για τις εργασιακές σχέσεις, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως δεν θα γίνουν μειώσεις αποδοχών κάτω από το κατώτατο όριο που ορίζει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Το τελικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει επίσης πως υπό προϋποθέσεις οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών, θα κατατεθεί στη Βουλή το Δεκέμβριο, αφού έχει εξασφαλιστεί πρώτα η σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Αναφερόμενος στη στελέχωση του Δημοσίου και στην εφαρμογή του κανόνα "1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις", διευκρίνισε πως το 2010 αποχώρησαν 40.000 υπάλληλοι. Ο αριθμός αυτός δίνει τη δυνατότητα για 8.000 προσλήψεις (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι μετατάξεις) εντός του 2011. Ο υπουργός σημείωσε πως οι μεγαλύτερες ανάγκες για προσλήψεις εντοπίζονται στην Υγεία, την εκπαίδευση, τη Δικαιοσύνη και τα σώματα ασφαλείας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις με μια ενδεχόμενη παράταση στους χρόνους αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την τρόικα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε να βλέπει θετικά τη σχετική πρόταση του ΔΝΤ. Πρόσθεσε, πάντως, πως στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2011, αναγνωρίζοντας επίσης πως το πρόγραμμα δανεισμού εμφανίζει δυσκολίες για την περίοδο 2013-2015. Σημειώνεται πως για αυτή την τριετία η Ελλάδα καλείται να δανειστεί περισσότερα από 120 δισ. ευρώ.

Για "δέκα προκλήσεις" έκανε λόγο στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μετά και τη δεύτερη "επιθεώρηση" από την τρόικα. Ξεχωρίζουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η αναδιοργάνωση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, οι συγχωνεύσεις Εφοριών και οι εσωτερικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία του υπουργείου Οικονομικών και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Δημόσιες δαπάνες
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε προφανές και αυτονόητο ότι "η πιστή υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011 είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ο,τιδήποτε άλλο". Στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα, πρόσθεσε, υπάρχει μεταξύ άλλων δέσμευση για την τοποθέτηση οικονομικών επιθεωρητών στους σημαντικότερους φορείς της κυβέρνησης. Παράλληλα προωθείται η δημιουργία ενός "μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου", που όπως διευκρίνισε ο υπουργός "δεν θα απαριθμεί κάθε μέτρο και υπομέτρο αλλά τις βασικές κατευθύνσεις" για το πώς θα περιοριστούν οι δαπάνες, πώς θα αυξηθούν τα έσοδα και πώς θα επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Το σχέδιο θα συζητηθεί κατά την επόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων της τρόικας, το Φεβρουάριο, προκειμένου να προωθηθεί προς ψήφιση από τη Βουλή το ερχόμενο καλοκαίρι.

Φοροδιαφυγή
Κατατίθενται εντός του Δεκεμβρίου δύο νομοσχέδια για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στη φοροδιαφυγή. Την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει συγχωνεύσεις ΔΟΥ, ενώ για τις αρχές του 2011 προσδιορίζεται η αναδιοργάνωση του υπουργείου Οικονομικών.

ΔΕΚΟ
Εχει σχεδόν ολοκληρωθεί ένα μητρώο με όλες τις ΔΕΚΟ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε οριζόντιες παρεμβάσεις σε όλες τις ΔΕΚΟ, ενώ στο 1ο τρίμηνο του 2011 η κυβέρνηση θα παρουσιάσει προτάσεις για καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων

Μεταρρύθμιση Δημοσίου
Ο υπουργός επανέλαβε πως από το 2011 θα ισχύει "χωρίς εξαιρέσεις" ο κανόνας με τον οποίο 1 πρόσληψη θα αντιστοιχεί σε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Στον κανόνα εντάσσονται και οι μετατάξεις, ενώ κάθε υπουργείο θα πρέπει να εκπονήσει πρόγραμμα προσλήψεων. Στο πρώτο μισό του ερχόμενου έτους θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί το ενιαίο μισθολόγιο για το Δημόσιο, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει το νέο πλαίσιο για τις κρατικές προμήθειες.

Υγεία
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε μέτρα όπως η λίστα φαρμάκων και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ήδη εφαρμόζεται σε ένα ταμείο και σταδιακά θα επεκταθεί η χρήση της, η τοποθέτηση εσωτερικών ελεγκτών στα νοσοκομεία, ο έλεγχος των δαπανών Υγείας κ.λ.π.

Εργασιακές σχέσεις
Ο υπουργός εξήγγειλε αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα "σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους". Παράλληλα, αλλάζει το πλαίσιο για τη διαιτησία, ενώ οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών υπό προϋποθέσεις και περιορισμούς. Παράλληλα εξαγγέλλονται ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της "μαύρης" εργασίας και την ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Κλειστά επαγγέλματα
Ως το τέλος του έτους ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση σειράς κλειστών επαγγελμάτων.

Επιχειρηματικό περιβάλλον
Περιλαμβάνονται μέτρα για την απλοποίηση της αδειοδότησης των νέων επιχειρήσεων, καθώς και για την άρση των 30 σημαντικότερων εμποδίων. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε επίσης αναφορές για νέο πλαίσιο για τον τουρισμό και το εμπόριο, ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επιτάχυνση δημοσίων έργων και επενδύσεων, μέτρα ενίσχυσης των εξαγωγών και επιτάχυνση στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Χρηματοπιστωτικός τομέας
Προχωρά η αναδιάρθρωση της Αγροτικής Τράπεζας σε συμφωνία με την τρόικα και, κυρίως, τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Ταυτόχρονα προχωρά ο λειτουργικός διαχωρισμός στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στα μέτρα για τη διάθεση επιπλέον εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Δημόσια περιουσία και αποκρατικοποιήσεις
Η κυβέρνηση προσδοκά σε έσοδα ενός δισ. ευρώ εντός του 2011 και θα παρουσιάσει σχετικό πρόγραμμα ως το τέλος του έτους. Παράλληλα θα προχωρήσει η καταγραφή της δημόσιας περιουσίας που, όπως σημείωσε ο υπουργός, θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2011. Συνολικά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για έσοδα 7 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Μήνυμα Παπακωνσταντίνου σε υπουργούς
Μήνυμα με αποδέκτες τους συναδέλφους του υπουργούς έστειλε ο Γιώργος Παπακωνταντίνου, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για την επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Ανέφερε ότι όλα τα κείμενα για τα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση και θα υπογράψει το υπουργείο Οικονομικών είχαν προηγουμένως συζητηθεί με όλους τους υπουργούς.

"Η τελική διαπραγμάτευση, βεβαίως, γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών", πρόσθεσε.

Κάνοντας έμμεση αναφορά στις διαφωνίες για τις πολιτικές που ζητά η τρόικα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε πως "όλοι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα, μέσα πάντοτε στο πλαίσιο μιας τεράστιας δανειακής σύμβασης και των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει".

Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.