Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

«Η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε καραμπινάτη απάτη το 2009»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Αϊχελ λέει ότι η Ελλάδα ξεγέλασε τις Βρυξέλλες όχι το 2000 αλλά το 2009
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Στην κυβέρνηση Καραμανλή επιρρίπτει αποκλειστικά τις ευθύνες για την ελληνική κρίση ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Χανς Αϊχελ ο οποίος υπέγραψε το 2000 την ένταξη της χώρας στο ευρώ. Ο κ. Αϊχελ, μιλώντας προς «Το Βήμα», είναι αποκαλυπτικός για το τι συνέβη και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι της κρίσης. «Το 2000 κανείς δεν ξεγέλασε τις Βρυξέλλες, αλλά αυτό που συντελέστηκε το 2009, όταν πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση έλεγε ότι το έλλειμμα είναι 6,4%,ενώ αμέσως μετά αποδείχθηκε ότι...

ήταν 13,6% και ύστερα μάλιστα από την πρόσφατη διόρθωση της τρόικας 15,4%, δεν είναι πια τέχνασμα, είναι καραμπινάτη απάτη».

- Κύριε Αϊχελ, τις προάλλες η Ανγκελα Μέρκελ αποκάλεσε επιπόλαιη την απόφασή σας, που ήταν και απόφαση της κυβέρνησης Σρέντερ το 2001, να δώσετε «πράσινο φως» στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Το «ναι» στην ένταξη ήταν άφρων πράξη;

«Πρόκειται για παραχάραξη της Ιστορίας. Η ένταξη έγινε στη βάση μιας θετικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και μιας θετικής σύστασης της Επιτροπής των Βρυξελλών. Υπέρ της ένταξης τάχθηκε και ο γνωστός ως “σκληροπυρηνικός” επίτροπος Οικονομικών Πέδρο Σόλμπες, καθώς και ο επικεφαλής των οικονομολόγων της ΕΚΤ Οτμαρ Ισινγκ, ο οποίος είναι σήμερα ο κύριος σύμβουλος της καγκελαρίου σε θέματα ελέγχου των αγορών. Οι κυβερνήσεις δεν είχαν θεσμικό λόγο σε αυτή τη διαδικασία. Το ότι η Ελλάδα δεν βρισκόταν τότε στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία και τη Γερμανία ήταν γνωστό, όπως επίσης ότι η στατιστική υπηρεσία της δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Ξέραμε επίσης ότι η Ελλάδα δεν τηρεί το ένα από τα δύο κριτήρια του Μάαστριχτ, ήτοι εκείνο για το συνολικό έλλειμμα. Αυτό ίσχυε ωστόσο και για την Ιταλία και το Βέλγιο, δυο χώρες που ανήκαν στην ιδρυτική ομάδα της ευρωζώνης και είχαν έλλειμμα πάνω από 100%. Αυτό λοιπόν δεν ήταν λόγος αποκλεισμού για την Ελλάδα».

- Ηδη τότε όμωςπολλοί έλεγαν ότι η Αθήνα έκανε δημιουργική λογιστική και ξεγελούσε με «τρικ» τις Βρυξέλλες.

«Η λέξη “τρικ” είναι μάλλον ευφημισμός. Πρόκειται για απάτη. Οχι βέβαια εκείνη που έγινε το 2000, αλλά αυτή που συντελέστηκε το 2009, όταν πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση έλεγε ότι το έλλειμμα ήταν 6,4%, ενώ αμέσως μετά αποδείχθηκε ότι ήταν 13,6%, και ύστερα μάλιστα από την πρόσφατη διόρθωση της τρόικας 15,4%. Αυτό δεν είναι πια τέχνασμα, είναι καραμπινάτη απάτη. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν υπάρχει άλλη λέξη γι΄ αυτό. Κανείς δεν μπορεί να με πείσει ότι οι τότε υπεύθυνοι δεν είχαν αντιληφθεί αυτό το φοβερό άλμα. Αυτό είναι των αδυνάτων αδύνατον. Για το 2000 όμως υπάρχουν μόνο φήμες και εικασίες, όχι αποδείξεις, ότι έγινε όντως απάτη».

- Την εποχή εκείνη ήσασταν ένας πανίσχυρος πολιτικός στην ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης. Δεν θα έπρεπε ήδη τότε να έχετε ερευνήσει τέτοιες φήμες;

«Γιατί εγώ; Ρωτήστε παρακαλώ την ΕΚΤ και την Επιτροπή. Αυτοί μας έδιναν τις σχετικές πληροφορίες. Ρωτήστε και την τότε δική σας κυβέρνηση, του Κώστα Σημίτη, για τον οποίο εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι ένας έντιμος πολιτικός άνδρας, όπως εξάλλου και ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος, αν δεν απατώμαι, διηύθυνε τότε την Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για δύο αξιοσέβαστα πρόσωπα».

- Η Ανγκελα Μέρκελ σάς κατηγορεί για επιπολαιότητα.Εσείς πώς κρίνετε τους χειρισμούς της;

«Βρίσκω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι άργησαν απελπιστικά. Το Βερολίνο έπρεπε να πει αμέσως καθαρά “ναι, είναι αυτονόητο ότι θα σας βοηθήσουμε”, η Αθήνα έπρεπε να κάνει επίσης αμέσως ξεκάθαρο ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει. Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν έτσι κι αλλιώς αργότερα. Αυτό που γίνεται τώρα είναι φοβερά σκληρό, αλλά πρέπει να γίνει. Αν είχε συμβεί όμως νωρίτερα, η κρίση δεν θα είχε πάρει τόσο ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΛΙΑΝΟΣ από το ΒΗΜΑ