Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Οι Βατοπεδινοί... ξαναψέλνουν

Μετά τη στήριξη σε Καραμανλή, ο Αντ. Σαμαράς βρίσκεται μπροστά σε νέο γύρο συζητήσεων για το μέλλον όσων ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο
Τις επιπτώσεις της πολιτικής στήριξης του κ. Καραμανλή βιώνει αυτές τις ημέρες ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος καλείται από τα ίδια του τα στελέχη να εξηγήσει την αντίφαση από τη μια να δηλώνει ότι το Βατοπέδι δεν ήταν σκάνδαλο και την ίδια ώρα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση να παραμένουν εκτός ΝΔ...

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος προσπαθεί να «κλείσει» τους λογαριασμούς του με το παρελθόν, παρατηρεί τη νέα συζήτηση που εξελίσσεται στο εσωτερικό του κόμματός του σχετικά με το πολιτικό μέλλον των λεγόμενων «Βατοπεδινών».

Μέλη της νέας ηγετικής ομάδας της ΝΔ, όπως είναι οι κ. Στυλιανίδης και Μανώλης, έθεσαν ευθέως το θέμα της επανα-δραστηριοποίησης στη ΝΔ των προσώπων που «κόπηκαν» από τις λίστες τον Οκτώβρη του 2009.

Δύο γραμμές
Η απάντηση προήλθε, όμως, από ένα άλλο μέλος της ηγετικής ομάδας της ΝΔ, τον κ. Κ. Μαρκόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε «σωστές» τις αποφάσεις που ελήφθησαν και τότε αλλά και αργότερα, όταν ο κ. Σαμαράς απέπεμψε με δημόσια δήλωσή του τους κ. Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη.

Τα πρόσωπα, τα οποία επανέρχονται στο πολιτικό προσκήνιο, μετά την τοποθέτηση Καραμανλή αλλά και τη δήλωση Σαμαρά ότι «το Βατοπέδι δεν είναι σκάνδαλο», δεν ακολουθούν την ίδια πορεία.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα, ο καθένας έχει ακολουθήσει τον δικό του δρόμο και σίγουρα οι φιλοδοξίες διαφέρουν από στέλεχος σε στέλεχος.

Οι φιλοδοξίες των πέντε
Με διαφορετική τακτική διεκδικούν εκ νέου ρόλο


Ο Θ. Ρουσόπουλος προφανώς αναθάρρησε μετά την επιστολή του κ. Καραμανλή, η οποία ουσιαστικά κάλυψε πολιτικά και τον πρώην υπουργό. Ο κ. Ρουσόπουλος, ωστόσο, δεν συγχωρεί τον κ. Σαμαρά που τον απέπεμψε από τη ΝΔ με μια δήλωση έξω από τη Ρηγίλλης και γι’ αυτόν τον λόγο πολύ δύσκολα θα εκφράσει έστω και την επιθυμία να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Αποτελεί έναν από τους τακτικούς συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού και είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα πολιτικά του βήματα θα εξαρτηθούν εν πολλοίς και από τις προθέσεις του κ. Καραμανλή. Επί του παρόντος απέχει από κάθε πολιτική δραστηριότητα και δίνει τη μάχη του να πείσει για την αθωότητά του. Ο δρόμος για τον κ. Ρουσόπουλο, πάντως, είναι ακόμη μακρύς, καθώς δεν αποκλείεται να παραπεμφθεί στο ειδικό δικαστήριο μαζί με άλλους πρώην υπουργούς.

Ο Π. Δούκας δεν κρύβει την επιθυμία του να επιστρέψει -δικαιωμένος- στη ΝΔ. Ο πρώην υφυπουργός πρωταγωνίστησε στην αποκάλυψη άγνωστων πτυχών της υπόθεσης του Βατοπεδίου, καθώς ήταν ο πρώτος που μίλησε δημόσια για παρέμβαση του κ. Γ. Αγγέλου υπέρ της ικανοποίησης των αιτημάτων των μοναχών. Τώρα θεωρεί ότι η ΝΔ θα τον αποκαταστήσει πολιτικά και άκουσε με ικανοποίηση ακόμη και τον εσωκομματικό του αντίπαλο στην Περιφέρεια Αττικής, κ. Γ. Βλάχο, να δηλώνει ότι πρέπει να επιστρέψει στους εκλογικούς συνδέσμους του κόμματος.

Ο Β. Μπασιάκος περιμένει την απόφαση της προανακριτικής για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του. Είναι σαφώς σε διαφορετική μοίρα από τους υπολοίπους, καθώς ήταν στους εκλογικούς συνδυασμούς της ΝΔ και εάν βρίσκεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τώρα, αυτό οφείλεται στην αδυναμία του να εκλεγεί στη Βοιωτία.

Ο Αλ. Κοντός είναι σαφώς πιο ισχυρός -πολιτικά- καθώς όχι μόνον δεν «κόπηκε» από τους συνδυασμούς, αλλά κατόρθωσε και να εκλέγει. Οι σχέσεις του με τον κ. Σαμαρά δεν είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, αλλά αυτό είναι ίσως το μικρότερο πρόβλημά του. Τελεί, επίσης, εν αναμονή της απόφασης της προανακριτικής.

Ο Γ. Βουλγαράκης βρίσκεται σαφώς στην πιο δεινή θέση από όλους, μετά την κατάθεση της συζύγου του, κ. Κ. Πελέκη, στην προανακριτική. Ο πρώην υπουργός, ο οποίος πιέστηκε από τον κ. Καραμανλή να αποχωρήσει από τους συνδυασμούς της ΝΔ, δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του να επιστρέψει στο κόμμα. Διατηρεί τις επαφές του με παράγοντες του κόμματος αλλά και με στελέχη της ΟΝΝΕΔ, αλλά αντιλαμβάνεται ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ακόμη και να υπάρξει απόφαση της προανακριτικής για μη παραπομπή του, ο δρόμος προς τη Ρηγίλλης έχει πολλά εμπόδια, με πρώτο τον ίδιο τον κ. Σαμαρά. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ υπενθυμίζουν με νόημα ότι ο κ. Σαμαράς παρουσίαζε -στην πορεία για τη διαδοχή του κ. Καραμανλή- ως παράδειγμα προς αποφυγή τη δήλωση του κ. Βουλγαράκη «περί νόμιμου και ηθικού».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ από το ΕΘΝΟΣ