Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Προϋπολογισμός με περικοπές και πρόσθετους φόρους

Εισιτήριο €5 δισ. για τις αγορές
Προϋπολογισμός με περικοπές και πρόσθετους φόρους
Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά έξι ολόκληρες μονάδες
ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ και ασφαλώς πιο κρίσιμο προϋπολογισμό της θητείας της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Φιλοδοξία του είναι ο νέος προϋπολογισμός να αποτελέσει το «εισιτήριο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές» και το βασικό επιχείρημα πως θα καταφέρει ...
εφέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κατά έξι ολόκληρες μονάδες, σε 7,8%-7,9% του ΑΕΠ από το ύψος ρεκόρ 13,7%-13,9% (!) που το παρέλαβε πέρυσι τέτοιον καιρό. Ο στόχος που τίθεται με το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού είναι να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να ανακάμψουν τα έσοδα και να περιοριστεί το έλλειμμα στο επίπεδο του 7,3% του ΑΕΠ, ίσως και χαμηλότερα, εφ΄ όσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Με αυτή την πορεία η Ελλάδα θα βρεθεί σε έναν χρόνο σε καλύτερη θέση από την Ιρλανδία, όπου το έλλειμμα εκτοξεύθηκε στο 32% του ΑΕΠ (!), και πλέον είναι πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας, την Ισπανία, η οποία κλείνει τη χρονιά με έλλειμμα 9,8% της ΑΕΠ, και την Πορτογαλία, η οποία αμύνεται αποφασίζοντας και άλλα μέτρα λιτότητας για να τιθασεύσει το έλλειμμα, που ανέβηκε στο 8,5% του ΑΕΠ.


Το στοίχημα του νέου προϋπολογισμού που προβλέπει την επιβολή πρόσθετων φόρων 5 δισ. ευρώ και νέες περικοπές δαπανών της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ θα κριθεί από την αντοχή και τις αποφάσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ολα θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Για εφέτος προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 236-238 δισ. ευρώ και σε ονομαστικές τιμές θα είναι υψηλότερο από τις προβλέψεις της τρόικας. Σε πραγματικές τιμές το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 3,5%.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στο σχέδιο του προϋπολογισμού που τηρεί τις γραμμές του μνημονίου ο βασικός στόχος είναι να συγκρατηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στα 17 δισ. ευρώ (σε απόλυτα μεγέθη) από 18,5 δισ. ευρώ όπου θα ανέλθει εφέτος. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, μεταξύ άλλων, έχουν αποφασιστεί τα εξής:

* Περικοπές δαπανών:
Το 2011 οι αποδοχές- μισθοί και συντάξεις- στο Δημόσιο θα μείνουν παγωμένες.

Περιορισμένη εξοικονόμηση θα προέλθει από τη δραστική μείωση των προσλήψεων, καθώς θα τηρηθεί η αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Ωστόσο το μεγάλο κύμα φυγής από το Δημόσιο επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με καταβολή συντάξεων, με αποτέλεσμα η εξοικονόμηση δαπανών από το μέτρο να περιορίζεται στο ελάχιστο.

Ετσι το βάρος πέφτει και πάλι στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες θα «ψαλιδιστούν» κατά 400 εκατ. ευρώ, και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα περικοπεί κατά 500 εκατ. ευρώ (μόνο στο εθνικό σκέλος).

Οικονομίες θα υπάρξουν και από την εφαρμογή του νέου συστήματος πληρωμής μισθών Δημοσίου και την περικοπή όλων των αμοιβών πάνω από 6.500 ευρώ τον μήνα. Στην ουσία θα κοπούν οι διπλές αμοιβές από το Δημόσιο και οι αμοιβές από συμμετοχές δημοσίων υπαλλήλων σε δεκάδες επιτροπές που χωρίς την εφαρμογή του νέου κεντρικού συστήματος πληρωμών δεν μπορούσαν να εντοπιστούν.

Επίσης προβλέπεται να εξοικονομηθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και κυρίως από τον οικονομικό έλεγχο των δημοτικών επιχειρήσεων.

Σημαντική θα είναι η εξοικονόμηση στις δαπάνες των νοσοκομείων και γενικά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπου τα μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης άρχισαν να αποδίδουν.

* Αυξήσεις φόρων:
Το βάρος πέφτει και πάλι στην αύξηση της φορολογίας. Οπως έγραψε χθες «Το Βήμα», το μεγαλύτερο έσοδο, 600 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις επί των κερδών του 2009. Το υπουργείο Οικονομικών επίσης περιμένει σημαντικά έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από την περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009. Επίσης το υπουργείο φιλοδοξεί να εισπράξει 1 δισ. ευρώ επιπλέον από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13%. Για τον ΦΠΑ θα υπάρξουν και μειώσεις από τον συντελεστή 11% στον πολύ χαμηλό συντελεστή 6% μόνο για περιορισμένο αριθμό βασικών ειδών (γάλα, ψωμί, ζυμαρικά), αλλά για αυτή την απόφαση απαιτείται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τον Οκτώβριο του 2011 έχει αποφασιστεί να εξισωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτόν στο πετρέλαιο κίνησης, μέτρο που θα τονώσει τα έσοδα του τελευταίου τριμήνου του νέου έτους.

Επίσης σημαντική αύξηση των εσόδων αναμένεται να προέλθει από την επιβολή των νέων τεκμηρίων διαβίωσης που ανεβάζουν χιλιάδες φορολογουμένους- κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες- για πρώτη χρονιά πάνω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

* Εσοδα από τα ακίνητα:
Σημαντικά θα είναι τα έσοδα από την είσπραξη των προστίμων διατήρησης στα αυθαίρετα κτίσματα σε όλη την Ελλάδα, το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων και την έμμεση επίπτωση που θα έχει στη φορολογία η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, καθώς θα αυξηθούν η βάση υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και τα έσοδα από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ).

Μπαίνει χρήμα στα ταμεία
Αύξηση 5,3% τον Σεπτέμβριο,άλμα 16,9% από ΦΠΑ


Σημαντική αύξηση πάνω από 5% σημείωσαν τα έσοδα του Δημοσίου τον Σεπτέμβριο παρά τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε στην αγορά και στα τελωνεία η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά την Παρασκευή το βράδυ,τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο σε ποσοστό 5,3%, ενώ εντυπωσιακή αύξηση 16,9% παρουσίασαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην ένταση των ελέγχων στην αγορά από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στη συλλογή αποδείξεων από τους καταναλωτές αλλά και στην καθημερινή παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των Εφοριών σε όλη την Ελλάδα που εγκαινίασε ο νέος υφυπουργός Οικονομικών κ.Δ. Κουσελάς.

ΖΩΗΣ ΤΣΩΛΗΣ από ΤΟ ΒΗΜΑ