Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Αν υπάρξει αδιέξοδο, το λόγο θα έχει ο λαός

Ανοικτό το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε αδιέξοδο μετά τις αυτοδιοικητικές , άφησε ο Γ. Παπανδρέου στην διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε.
Επανέλαβε ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα που θα πλήξουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους υποστηρίζοντας μάλιστα ότι “αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση”.
Τόνισε ότι το 2011 θα ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και έκανε λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2012. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει επαναδιαπραγμάτευση στους όρους του μνημονίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι “δεν είναι στόχος του να πάει σε εθνικές εκλογές”. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι θα εκτιμηθεί η κατάσταση...
που θα διαμορφωθεί μετά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, δηλώνοντας ότι αν η Ελλάδα βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδα, τότε το λόγο θα έχει ο ελληνικός λαός.

Ο πρωθυπουργός επιδίωξε να αποσυνδέσει το θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και αναφέρθηκε σε “παράγοντες οι οποίοι θα συνεκτιμηθούν” μετά την αυτοδιοικητική εκλογική μάχη του Νοεμβρίου. Απέφυγε να αναφερθεί στο ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες και επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι “τον λόγο θα έχει ο λαός αν η χώρα βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο”.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι “πρέπει να στέλνουμε ξεκάθαρα μηνύματα στο εξωτερικό αλλά και σε όσους επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας για μικροπολιτικούς ή άλλους λόγους”.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε “ψήφο αλλαγής και ελπίδας και όχι ψήφο διαμαρτυρίας”. Χαρακτήρισε πρωτόγνωρη την εκλογική μάχη του Νοεμβρίου υποστηρίζοντας ότι ποτέ στο παρελθόν οι Έλληνες δεν έχουν εκλέξει τοπικούς άρχοντες με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες. Πρόσθεσε βέβαια ότι “ο συναγερμός για την Ελλάδα δεν έχει λήξει” και ότι η “χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το 2011 έτος ολοκλήρωσης των μεγάλων και διαρθρωτικών αλλαγών. Τόνισε ότι το 2012, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και ότι το 2013 θα είναι το έτος εξόδου από την επιτήρηση.

Για το μνημόνιο
Αναφερόμενος στην περαιτέρω αύξηση του ελλείμματος κατά το 2009, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό αποτελεί ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης και όχι της δικής του. Τόνισε ότι αυτό θα αναγνωριστεί και από την τρόικα η οποία διαπιστώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει και κάνει αυτό που πρέπει για να επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι δανειστές της Ελλάδας “θα αναγνωρίζουν ελαφρυντικά”.

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου αναφέροντας ως παράδειγμα την αύξηση στη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων. Έθεσε πάντως ως απαραίτητη προϋπόθεση το “να μην αλλάξει ο στόχος και να εξακολουθήσει η Ελλάδα να είναι συνεπής”.

Για τη φοροδιαφυγή
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του μέτρου της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων υποστηρίζοντας ότι είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουν συσσωρευτεί 2,5 εκατ. ανέλεγκτες υποθέσεις. Τόνισε για μια ακόμη φορά ότι από εδώ και πέρα οι φορολογικές αρχές θα είναι αμείλικτες ενώ απεύθυνε μήνυμα και στην ελληνική δικαιοσύνη: “Πρέπει να αλλάξει στάση” υποστήριξε συμπληρώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν υποθέσεις που φτάνουν στα δικαστήρια, να ολοκληρώνονται ύστερα από επτά χρόνια με αποτέλεσμα, τελικώς να καλλιεργείται η φοροδιαφυγή.

Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.