Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Επιστρέφει η τρόικα, παραμένει η σύγχυση

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: «ΕΒΡΕΞΕ» ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Στο Μνημόνιο επιστρέφει η συζήτηση για το Ασφαλιστικό μετά την επικοινωνιακή διαχείριση του καυτού ζητήματος των συντάξεων και τα πολλά «ήξεις αφήξεις» των κοινοτικών, αλλά και των Ελλήνων επισήμων. Ετσι ώστε το Μνημόνιο να προβάλλει τώρα κάτι σαν... επιτυχία.

Υστερα από αλλεπάλληλες επιστολές μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών και σωρεία απαντήσεων και ανταπαντήσεων, καθώς και πολλές δηλώσεις στον γραπτό και, κυρίως, ηλεκτρονικό Τύπο, επιβεβαιώθηκε ότι η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα αθροίζεται ...
πάνω στην ανταποδοτική (που καταβάλλει το Ταμείο). Κατά τα λοιπά παραμένουν οι δρακόντειες διατάξεις του Μνημονίου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχονται και πάλι αύριο στην Αθήνα οι επιτηρητές της τρόικας προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το νέο Ασφαλιστικό. Στόχος είναι η 16η Ιουνίου, που θα γίνει η τελική επιθεώρηση για το εάν επιτεύχθηκαν οι έως τώρα στόχοι και εάν τηρείται το Μνημόνιο.

Το Σαββατοκύριακο είχαμε άλλες τρεις επιστολές για το περιεχόμενο του Ασφαλιστικού: μία του εκπροσώπου του Ολι Ρεν στο «Βήμα», αναφορικά με το περιεχόμενο επιστολής της γενικής γραμματέως Α. Δρέττα αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου και εκπομπές των ηλεκτρονικών ΜΜΕ που ήθελαν τη βασική και ανταποδοτική σύνταξη να αθροίζεται μαζί στο 48% με 40ετία, μία απαντητική επιστολή του ίδιου του επιτρόπου σε προηγούμενη επιστολή του κ. Λοβέρδου και, τέλος, για ευχαριστήρια -του Ελληνα υπουργού- στον κ. Ρεν. Σε αυτή την τελευταία ο κ. Λοβέρδος δηλώνει ευχαριστημένος από την τελική εξέλιξη. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία:

* Η ανταποδοτική σύνταξη και μόνο, ύστερα από 40 έτη δουλειάς, θα είναι 51%. (Σε μέσα επίπεδα θα είναι 1,2% το χρόνο, αλλά αυτό αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων -από 15 έως 40 έτη. Είναι απλοϊκό, δηλαδή λάθος, ο απλός πολλαπλασιασμός του 1,2% επί 40 -έτη- για να βγει το ποσοστό αναπλήρωσης. Και αυτό γιατί μετά το 36ο έτος το ποσοστό αναπλήρωσης αυξάνει στο 3,3% και, κατά συνέπεια, ο μέσος όρος για την 40ετή ασφάλιση ανεβαίνει στο 1,26% το χρόνο).

* Δεν συνδέεται η βασική σύνταξη με την ανταποδοτική. Η βασική (360 ευρώ) θα δίνεται στο 65ο έτος.

* Μένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με την επικουρική, η οποία δεν αναφέρεται στο Μνημόνιο και ετέθη εκτός ημερήσιας διάταξης από τους επιτηρητές στις διαπραγματεύσεις με τον κ. Κουτρουμάνη τις προηγούμενες ημέρες.

Με βάση τα ανωτέρω, οι συντάξεις θα διαμορφώνονται στο 70% μαζί με τις επικουρικές (51% σε μέσα επίπεδα, αναλόγως του μισθού για 40 έτη η ανταποδοτική, περίπου 12% η επικουρική συν τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ αλλά στα 65 έτη). Κάτι τέτοιο, δηλαδή όλες οι αποδοχές στο 70% του συντάξιμου μισθού, σημαίνει μείωση των σημερινών αποδοχών κατά 30% (φτάνουν στο 100% κύρια και επικουρική). Εξάλλου και ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Α. Αλταφάζ, δέχεται, με τη δήλωσή του στο «Βήμα», ότι οι συντάξεις θα διαμορφωθούν από 65%-80%.

Αν και η επικουρική μοιάζει να είναι το νέο σημείο τριβής και αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, η βασική σύνταξη των 360 ευρώ ήταν το ζήτημα που τέθηκε όλο το προηγούμενο 20ήμερο. Αρχικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προέβλεπε -στο σχέδιο νόμου- τα 360 ευρώ να δίνονται με την έξοδο στη σύνταξη (στο σχέδιο αναφερόταν και δυνατότητα εξόδου πριν από το 60ό). Αντιθέτως, το Μνημόνιο ήταν δεσμευτικό για τη χορήγηση της κρατικής σύνταξης στο 65ο (συμβατικό όριο συνταξιοδότησης) ως εγγυημένο εισόδημα από το κράτος. Δηλαδή ο κ. Λοβέρδος επιχείρησε να διορθώσει μέρος των αρνητικών, έως κυνικών, προβλέψεων του Μνημονίου και απέτυχε. Οι κοινοτικοί, που αρνήθηκαν αυτή την παρέμβαση, έθεσαν από την πλευρά τους ζητήματα για τις συντάξεις χηρείας και τις επικουρικές, τα οποία πρέπει να αποκρουστούν.

Τώρα, με την επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν, αποκαθίσταται η ισορροπία, αλλά αυτή έχει στη βάση της το Μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα για τις συντάξεις και τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας.

Ως προς τη βασική σύνταξη το υπουργείο Εργασίας διεκδικεί τώρα τα 360 ευρώ να δίνονται -έστω μέρος- με τη συνταξιοδότηση και όχι στο 65ο στους ασφαλισμένους στα Βαρέα και στην περίπτωση της «εξόδου» με 40 έτη.

Κατά τα λοιπά το Μνημόνιο επιβάλλει:

1.  Μειωμένη σύνταξη 6% για κάθε χρόνο εξόδου πριν τα 65 (εξαιρείται η 40ετία).

2. Στα 60 έτη θα διαμορφωθεί το ελάχιστο όριο εξόδου και στα Βαρέα. Ολα τα όρια ηλικίας θα αρχίσουν να αυξάνουν από 1/1/2011, η ολοκλήρωση των νέων αυξημένων ορίων θα ολοκληρωθεί το 2015, χρονιά κατά την οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με βάση το 1,2% το χρόνο για την ανταποδοτική σύνταξη.

3. Και οι γυναίκες πάνε στα 65 (ακόμη και οι «παλαιές» -προ του 1993- ασφαλισμένες με 15ετία).

4. Υπολογισμός της σύνταξης με βάση το σύνολο των ετών ασφάλισης (σταδιακά από το 2015 ο υπολογισμός με τις εισφορές των τελευταίων 10 ετών).

5. «Πάγωμα» των συντάξεων για άλλα 3 έτη, μέχρι και το 2013 και συνολικά 5 έτη από το 2009.

6. Ασφάλιση 40 ετών για πλήρη σύνταξη (θα περιλαμβάνονται και πλασματικά χρόνια, όπως ο στρατός και τα πλασματικά χρόνια ανατροφής των παιδιών στις μητέρες). *
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

ΚΥΚΛΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Για τη «χαμένη τιμή»
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Στημένα παιχνίδια πίσω από τις πλάτες των Ελλήνων εργαζομένων, για το καυτό θέμα της συνταξιοδότησης, παίζουν από κοινού η Αθήνα με τις Βρυξέλλες.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, με πρωταγωνιστές τον υπουργό εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και τον επίτροπο Ολι Ρεν, πηγές των Βρυξελλών εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να χειριστούν το θέμα της συνταξιοδότησης, προσφέροντας ένα μικρό καρότο στους ευρισκόμενους σε πλήρη σύγχυση εργαζομένους, ετοιμάζοντας από την άλλη πλευρά το μαστίγιο...

Το καρότο είναι ότι -δήθεν- το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα είναι 48% αλλά μεταξύ 60 -65%. Το μαστίγιο είναι ότι η ενιαία σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση 40 χρόνια εργασίας και όχι 30 με 35. Επίσης, θα υπάρξει μείωση κατά 6 % για κάθε πρόωρο χρόνο που θα βγαίνει στη σύνταξη ο εργαζόμενος.

Πρόκειται για το τελευταίο «μαγείρεμα» μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών, με σκοπό να περιπαίξουν τους εργαζομένους και να σωθεί κάπως η «χαμένη τιμή» της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, συνέρχονται σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης, με βασικό σκοπό την επίτευξη συμφωνίας επί των διαδικασιών που απομένουν γύρω από τη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 440 δισ. ευρώ από τις χώρες της Ευρώπης των «16». Την περασμένη Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι οι εμπειρογνώμονες των «16» κατέληξαν σε μία συμφωνία επί τεχνικού επιπέδου. Φαίνεται, όμως, ότι παραμένουν σημεία προς διευκρίνιση, λόγω ορισμένων επιφυλάξεων της Γερμανίας, η οποία επιμένει στην επιθυμία της να επιβάλει τους δικούς της όρους στη δανειοδότηση της χώρας που θα προσφύγει στον εν λόγω μηχανισμό.
Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ