Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Δέμα θανάτου για Χρυσοχοΐδη

Πρωτοφανές χτύπημα στο υπουργικό γραφείο
Νεκρός ο υπασπιστής του υπουργού - Αμείλικτα ερωτήματα για το απροστάτευτο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Πακέτο-βόμβα, που πέρασε χωρίς να εντοπιστεί στο καλύτερα φρουρούμενο υπουργείο, εξερράγη λίγα βήματα από το γραφείο του Μιχ. Χρυσοχοΐδη προκαλώντας τον θάνατο του 52χρονου υπασπιστή του Γ. Βασιλάκη. Αναπάντητα ερωτήματα για την ανεξέλεγκτη διαδρομή της βόμβας.
Αδυσώπητα ερωτήματα εγείρει η διαδρομή του δέματος-βόμβας, μέχρι που έφτασε στο...
υπασπιστήριο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σκότωσε τον πιο έμπιστο συνεργάτη του και μετέτρεψε σε μια σουρεαλιστική σκηνή εγκλήματος τον υπουργικό όροφο του μεγάρου της Κατεχάκη.

Το πρωτοφανές γεγονός της αποστολής παγιδευμένης συσκευασίας με εκρηκτικά -που έφτασε με αδιευκρίνιστο τρόπο σε απόσταση 15 με 20 μέτρων από το γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τη στιγμή που ο ίδιος βρισκόταν μέσα με τις γραμματείς του- θέτει και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας με επίκεντρο και «θύμα» τον κυβερνητικό χώρο ευθύνης της προστασίας των πολιτών και του κράτους.

Η έκρηξη στον υπουργικό όροφο έγινε λίγα λεπτά μετά τις 8 το βράδυ, στο ατομικό γραφείο του υπασπιστή, την ώρα που ο 52χρονος αστυνομικός υποδιευθυντής, Γ. Βασιλάκης, μάλλον άνοιγε το δέμα. Ακολούθησαν σκηνές πανικού και χάους, καθώς τα γραφεία γέμισαν καπνούς και θραύσματα, ψευδοροφές κατέρρευσαν και ο ίδιος ο υπουργός αντίκρισε νεκρό τον στενό του συνεργάτη, διανύοντας τα λίγα μέτρα μέχρι το γραφείο του.

Οπως ήταν εύλογο, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έσπευσαν αμέσως δύο ασθενοφόρα και μια κινητή μονάδα, άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, πυροσβέστες, αλλά και αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής και όλες οι ειδικότητες των εγκληματολογικών εργαστηρίων. Ανακλήθηκαν στις θέσεις τους όλοι οι υπεύθυνοι ασφαλείας του κτηρίου, από την κεντρική πύλη μέχρι τα ακτινοσκοπικά μηχανήματα εισερχομένων και δεμάτων του ισογείου μέχρι και το γραφείο του υπουργού.
Και με περιπολικά και συμβατικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. αποκλείστηκε κάθε έξοδος. Οι κεντρικές πόρτες του υπουργείου έκλεισαν και κανείς -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- δεν μπορούσε να περάσει στον προαύλειο χώρο του υπουργείου. Ενώ σε κανέναν δεν επιτρεπόταν η έξοδος από το μέγαρο της Κατεχάκη.

Στην οδό Κατεχάκη δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο. Ολοι οι οδηγοί που περνούσαν από εκεί ελάττωναν ταχύτητα για να δουν τι συνέβη. Κανείς δεν πίστευε ότι είχε γίνει έκρηξη με νεκρό στην καρδιά του επιτελείου του υπουργείου.

Περίπου μια ώρα μετά το τραγικό γεγονός, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Κάποιοι άνανδροι δολοφόνησαν απόψε έναν ικανό κι έντιμο αξιωματικό. Εναν οικογενειάρχη πατέρα 2 παιδιών».

Και πρόσθεσε: «Δηλώνουμε για ακόμη μια φορά ότι δεν φοβόμαστε και δεν τρομοκρατούμαστε. Θα συνεχίσουμε αδιάκοπα τον αγώνα για να καταστήσουμε τους πολίτες, τις γειτονιές και τις πόλεις μας ασφαλείς. Οι άνανδροι δολοφόνοι θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για να δικαστούν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Προσωπικά έχασα έναν πολύτιμο φίλο και αγαπημένο μου συνεργάτη».

Στο μεταξύ ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππος Κουτσαύτης, πραγματοποιούσε τη νεκροτομή τη στιγμή που δεκάδες αστυνομικοί έκαναν ενέργειες αυτοψίας με νεκρό από τρομοκρατική ενέργεια μέσα στον όροφο που βρίσκεται το γραφείο του υπουργού.

Δεν έχει τέλος ο κατάλογος των ερωτημάτων σχετικά με τις συνθήκες εισαγωγής μιας βόμβας στο υπουργικό γραφείο.

* Υπήρξε πλημμελής έλεγχος; Ελαστική τήρηση διαδικασιών εισερχομένων δεμάτων και αλληλογραφίας;

* Εφτασε το δέμα αυτό ασυνόδευτο με το κοινό ταχυδρομείο ή με αποστολή εταιρείας ταχυμεταφοράς;

* Παραδόθηκε από γραφείο ταχυμεταφοράς με δελτίο αποστολής;

* Πέρασε όλα τα στάδια του ελέγχου από την απλή αυτοψία και αξιολόγηση μέχρι τον ακτινοσκοπικό έλεγχο που ανιχνεύει οπλισμό και εκρηκτικές ύλες;

* Τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα χειρισμού και παραλαβής δεμάτων ανάλογα με την κάθε περίπτωση;

* Μπήκε στο υπουργείο το δέμα συνοδευόμενο από πρόσωπο; Και αν ναι, καταγράφηκαν τα στοιχεία του και η ώρα άφιξής του στην είσοδο όπως είθισται;

Μεγάλη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και αναλύεται όλος ο όγκος των εισερχομένων αντικειμένων και προσώπων τις τελευταίες μέρες, όπως και το υλικό των καμερών που βρίσκονται μέσα και έξω από το κτήριο. Επισημαίνεται ότι μετά τις 3 το απόγευμα δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στους χώρους του μεγάρου σε κανέναν άλλο εκτός από διαπιστευμένα πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Με βάση την πρώτη αυτοψία των ειδικών, η έκρηξη πρέπει να προήλθε ύστερα από απόπειρα ανοίγματος του δέματος και η διαδικασία αυτή (το άνοιγμα) να λειτούργησε ως ενεργοποιητής του μηχανισμού. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππο Κουτσαύτη, που έκανε τη νεκροψία, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θάνατος προήλθε από έκρηξη σε απόσταση αναπνοής από το θύμα, του οποίου ο θάνατος υπήρξε ακαριαίος». Αναφέρεται ότι τη στιγμή της έκρηξης ήταν μόνος του και λέγεται ότι δύο λεπτά νωρίτερα υπήρχαν συνεργάτες του 52χρονου μέσα στο γραφείο του.

Είναι εδραιωμένη η πεποίθηση σε στελέχη της Κατεχάκη, ότι η εισαγωγή του δέματος-βόμβας οφείλεται σε σοβαρή αστοχία στο σύστημα ασφαλείας της διαδικασίας των εισερχομένων δεμάτων στο υπουργείο.

Από τον πρώτο έλεγχο πάντως δεν είχε διαπιστωθεί βλάβη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στις σύγχρονες συσκευές ελέγχου εισερχομένων αντικειμένων, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί στην είσοδο του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το 2004.

* Στόχος βομβιστικής επίθεσης είχε γίνει πάντως το πολιτικό γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στη λεωφόρο Θηβών 54, στο Περιστέρι, στις 17 Φεβρουαρίου, ένα 24ωρο μετά το «χτύπημα» στα γραφεία της JP Morgan στο Κολωνάκι. Ο μηχανισμός εντοπίστηκε από πολίτη στις σκάλες όπου είχε αφεθεί μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου του κτηρίου.

Η βόμβα, που περιείχε στη συνδεσμολογία και κινητό τηλέφωνο, ήταν τοποθετημένη μέσα σε μεταλλικό κουτί και αυτό μέσα σε πλαστική σακούλα.

Κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης έκρηξης από αστυνομικούς των ΤΕΕΜ προκάλεσε ζημιές σε τζάμια. Την ευθύνη είχε αναλάβει με προκήρυξή της η «Λαϊκή Θέληση». *

Ποιος ήταν ο άτυχος υπασπιστής
Κρητικός είναι ο αστυνομικός που έχασε τη ζωή του χθες το βράδυ κατά τη βομβιστική επίθεση στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο 52χρονος Γιώργος Βασιλάκης, υπασπιστής του υπουργού, καταγόταν από τη Μεσαρά Ηρακλείου.
Εφερε τον βαθμό του αστυνομικού υποδιευθυντή και βρισκόταν στο πλευρό του Μιχ. Χρυσοχοΐδη από την προηγούμενη θητεία του στην Κατεχάκη. Ηταν παντρεμένος, με δύο γιους φοιτητές, και αναφέρεται ότι κουμπάρος του ήταν ο εισαγγελέας Μιχ. Ανδρουλιδάκης που πυροβολήθηκε το 1989 από την οργάνωση 17Ν και αργότερα πέθανε από επιπλοκές στο νοσοκομείο.

Σοκ στην κυβέρνηση - ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο
Για «άνανδρους δολοφόνους που θέλουν να πλήξουν την ομαλότητα» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση, η κοινωνία, οι πολίτες δεν τρομοκρατούνται και ο σκοπός των τρομοκρατών δεν θα επιτευχθεί».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σε μια περίοδο που η χώρα και ο λαός μας δίνουν μια καθημερινή μάχη για την έξοδο από την κρίση, «άνανδροι δολοφόνοι θέλουν να πλήξουν την ομαλότητα και τη δημοκρατία μας, την ελληνική κοινωνία, τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και τις θυσίες που σήμερα κάνουν για να ορθοποδήσει ο τόπος». «Οσοι επενδύουν στην ανομία και τη βία θα λάβουν την απάντησή τους όχι μόνο από την πολιτεία, αλλά από την κοινωνία μας στο σύνολό της» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Η είδηση για το χτύπημα μέσα στο γραφείο του ίδιου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη προκάλεσε σοκ στην κυβέρνηση και όταν έγινε γνωστή στο Μαξίμου, κανείς δεν το πίστευε. Ο κ. Παπανδρέου ήταν στο γραφείο του στη Βουλή και ενημερώθηκε από τον ίδιο τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Γύρω στις 11.30 το βράδυ ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ συνεργάτες του μάς έλεγαν σε ερωτήσεις μας ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του υπουργού.

Σαμαράς: Ενότητα λαού
Για «αποτρόπαια και πρωτοφανή εγκληματική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου και προσέβαλε βαρύτατα τον νόμο και τη δημοκρατία» μίλησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Α. Σαμαράς. «Απέναντι σε τέτοια κρούσματα θηριωδίας αντιτάσσουμε την ενότητα του λαού μας και την καθολική μας απόφαση να αντιμετωπίσουμε το κακό στη ρίζα του» τόνισε. «Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου και συμπάσχω με την οικογένεια του θύματος».

Νωρίτερα ο Α. Σαμαράς επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα τραγικά συμβάντα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τού εξέφρασε «τον συγκλονισμό και τη συντριβή του για το φόνο του υπασπιστή του», όπως ανέφεραν συνεργάτες του.

Στο μεταξύ τα κόμματα καταδίκασαν το χτύπημα.

ΚΚΕ: Ακρως ύποπτη
Το ΚΚΕ την χαρακτήρισε «άκρως ύποπτη» και τόνισε ότι αυτού του είδους οι ενέργειες προσφέρονται αντικειμενικά για αξιοποίηση από τις δυνάμεις εκείνες που πασχίζουν να συκοφαντήσουν, να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν το εργατικό κίνημα που αντιπαλεύει το βάρβαρο μνημόνιο και συνολικά την πολιτική που οδηγεί τον λαό στην πτώχευση.

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδίκη
Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καταδίκασε την ενέργεια επισημαίνοντας ότι ο δικός του κώδικας αξιών δεν συμβιβάζεται με τη βία, πολύ περισσότερο αυτή που αφαιρεί ανθρώπινη ζωή. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία, οι εργαζόμενοι και νέοι πιέζονται εξοντωτικά από την πολιτική της κυβέρνησης και δυστυχώς σήμερα «δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι».

ΛΑΟΣ: Ερωτηματικά
Ο ΛΑΟΣ επισήμανε ότι δημιουργούνται έντονα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του υπουργείου και αναρωτήθηκε πώς μπορεί ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής στη γειτονιά του ή στο σπίτι του, όταν οι τρομοκράτες μπορούν να χτυπούν μέσα στο γραφείο του ίδιου του υπουργού.

* Ο Φώτης Κουβέλης, από την Ανανεωτική Πτέρυγα, δήλωσε ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες πλήττουν τη δημοκρατία, προσβάλλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξία και οι πολίτες αποδοκιμάζουν τη βία και αναζητούν δημοκρατική διέξοδο.

Πρόεδρος: Δεν θα μείνει ατιμώρητη
Τη βεβαιότητά του ότι «η δολοφονία δεν θα μείνει ατιμώρητη» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. «Με αισθήματα οργής και βαθιάς οδύνης θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στους οικείους του Γιώργου Βασιλάκη.
Η ελληνική πολιτεία θα είναι δίπλα τους. Είμαι βέβαιος ότι η δολοφονία αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη. Για να δικαιωθεί ο νεκρός και η δημοκρατία μας», αναφέρει στη δήλωσή του.

Τι μετέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ
Με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 συνδέουν τα περισσότερα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Θεωρούν ότι «από τότε πύκνωσαν οι βομβιστικές ενέργειες και τα κρούσματα βίας στην ελληνική πρωτεύουσα». Δίνουν έμφαση στον θάνατο του 15χρονου Αφγανού από την έκρηξη βόμβας τον περασμένο Μάρτιο, καθώς και στην απανθράκωση των τριών τραπεζικών υπαλλήλων κατά τις διαδηλώσεις του περασμένου Μαΐου.

Δεν παρέλειψαν μάλιστα να αναφερθούν «σε επιτυχίες του Μ. Χρυσοχοΐδη, τόσο κατά την πρωτύτερη θητεία του όσο και στην τωρινή». Ειδικά το «Ρόιτερ» περιγράφει το ζοφερό οικονομικό κλίμα της χώρας και την κοινωνική δυσαρέσκεια εξαιτίας των μέτρων λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης.

Το «Αλ Τζαζίρα» επισημαίνει το γεγονός ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε επίθεση στην καρδιά του συστήματος ασφαλείας της χώρας, στο ίδιο το κτήριο του υπουργείου, που είναι αρμόδιο για την αστυνόμευση και τη δημόσια τάξη και ένας από τους καλύτερα φυλασσόμενους χώρους του κράτους.
Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ