Τρεις εργαζόμενοι, νέοι στην ηλικία και οι τρεις, πλήρωσαν με τη ζωή τους την εγκληματική ενέργεια κάποιων κουκουλοφόρων, που στιγμάτισαν την πρωτοφανή σε μαζικότητα διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, εναντίον των ασφυκτικών οικονομικών μέτρων.
Οι τρεις υπάλληλοι της Marfin, ένας άντρας και δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες ήταν έγκυος σύμφωνα με πληροφορίες από συναδέλφους της, πέθαναν από ασφυξία μέσα στην τράπεζα, όταν το υποκατάστημα στο οποίο εργάζονταν, στην οδό Σταδίου 23, έγινε στόχος εμπρηστικής ενέργειας.
Η Αστυνομία προχώρησε σε αθρόες προσαγωγές, με βάση το υλικό που συγκέντρωσε από κάμερες ασφαλείας και περιγραφές μαρτύρων για τους δράστες, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει...
τους τρεις ή τέσσερις κουκουλοφόρους που έσπασαν την τζαμαρία της τράπεζας και πέταξαν μέσα τις βόμβες μολότοφ.
ΑνακοίνωσηΤα θύματα της εγκληματικής ενέργειας είναι σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας η Παρασκευή Ζούλια, 35 χρόνων, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 χρόνων, και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης, 36 χρόνων. Ο τελευταίος βρέθηκε νεκρός στη σκάλα της τράπεζας, ενώ οι δύο γυναίκες στον δεύτερο όροφο.
Αρκετοί άλλοι υπάλληλοι της τράπεζας κινδύνεψαν να έχουν την ίδια τύχη με τους συναδέλφους τους.
Σώθηκαν όμως την τελευταία στιγμή από τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής, μαυρισμένοι από τον καπνό και με την αγωνία και τον τρόμο χαραγμένο στα πρόσωπά τους.
Οι περισσότεροι αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Αλλοι υπάλληλοι πήδησαν από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, προκειμένου να απομακρυνθούν από το κτίριο και τον πυκνό καπνό που έβγαινε από το ισόγειο.
Η εμπρηστική ενέργεια που ξεπέρασε τα όρια της βαρβαρότητας έγινε στις 2.03 μετά το μεσημέρι, από ομάδα κουκουλοφόρων που είχε παρεισφρήσει στην πορεία με αποκλειστικό σκοπό να σπάσει και να κάψει.
Οι άγνωστοι δράστες έσπασαν τη μια τζαμαρία της Marfin και πέταξαν μέσα βόμβες μολότοφ. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, οι ίδιοι δράστες πέταξαν στο εσωτερικό της τράπεζας και μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό.
Τα υλικά που υπήρχαν στην τράπεζα (γραφική ύλη, κομπιούτερ κ.λπ.) δεν άργησαν να λαμπαδιάσουν, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να τρέξουν στους άλλους ορόφους για να σωθούν από τις φλόγες.
Η κεντρική είσοδος της τράπεζας ήταν από νωρίς κλειδωμένη, προφανώς λόγω του φόβου εισβολής κουκουλοφόρων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διέξοδος των εργαζομένων προς τον δρόμο. Ο καπνός όμως που έβγαινε από το ισόγειο του τριώροφου νεοκλασικού κτιρίου ήταν τόσο πυκνός, που κανένας υπάλληλος δεν μπορούσε να αντέξει.
Οι διαδηλωτές, βλέποντας τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι υπάλληλοι της τράπεζας, άρχισαν να αναζητούν πυροσβεστήρες σε διπλανά καταστήματα, προκειμένου να σβήσουν τις φλόγες. Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν μάταια να παραβιάσουν την πόρτα της τράπεζας.
Η Πυροσβεστική
Εν τω μεταξύ είχε ειδοποιηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά λόγω του όγκου των διαδηλωτών τα πυροσβεστικά οχήματα δεν ήταν εύκολο να προσεγγίσουν το κτίριο της Marfin.
Τελικά, με διαφορά λίγων λεπτών έφτασαν τρία πυροσβεστικά οχήματα, το ένα από τα οποία έσβησε τη φωτιά, ενώ με τα άλλα δύο έγινε ο απεγκλωβισμός των υπαλλήλων. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε μια φορητή σκάλα η οποία δεν έφτανε έως τον δεύτερο όροφο για να απεγκλωβιστούν οι υπάλληλοι της τράπεζας. Οι πυροσβέστες ωστόσο απεγκλώβισαν με αυτήν άτομα, αφού την τοποθέτησαν στο μπαλκόνι του προηγούμενου ορόφου.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ορισμένοι υπάλληλοι της Marfin κατέβηκαν από τη σκάλα όταν έσβησε η φωτιά στο ισόγειο. Την έρευνα για τον εμπρησμό στη Marfin έχει αναλάβει η Κρατική Ασφάλεια σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής.
Ερευνες αστυνομίας
Ψάχνουν στοιχεία από τις κάμερες
Οι αστυνομικοί στηρίζουν τις έρευνες στο υλικό από κάμερες ασφαλείας της τράπεζας και των γύρω κτιρίων, επειδή σύμφωνα με μία μαρτυρία ανάμεσα στην ομάδα που προέβη στον εμπρησμό υπήρχε και άτομο, το πρόσωπο του οποίου δεν ήταν πλήρως καλυμμένο.
Αλλος αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι δράστες του εμπρησμού ήταν τρεις κουκουλοφόροι, οι οποίοι φορούσαν γάντια για να μην αφήνουν αποτυπώματα στις βόμβες μολότοφ.
Τα υπολείμματα, ωστόσο, των βομβών μολότοφ συγκεντρώθηκαν από την Αστυνομία και μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για την ανίχνευση στοιχείων.
Τάκης Τερζής
Καταρρακωμένοι οι εργαζόμενοι της Marfin
Χρειάστηκαν μόλις 4 λεπτά για να πνιγεί το κτίριο στους καπνούς
Με την οδύνη να παραμορφώνει τα πρόσωπα και την απόγνωση να ξεχειλίζει, οι εργαζόμενοι στη Marfin της οδού Πανεπιστημίου προσπαθούν να περιγράψουν τον τρόμο που βίωσαν. Εξω από τα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Υγεία» κάποιοι ξεσπούν σε κλάματα για τους αδικοχαμένους συναδέλφους, άλλοι με τα χέρια και το πρόσωπο μουτζουρωμένα από τις στάχτες αγκαλιάζονται αναζητώντας παρηγοριά, οι ψυχραιμότεροι διευθετούν τα διαδικαστικά προκειμένου να εισαχθούν για προληπτικές εξετάσεις. Είναι όλοι τους καταρρακωμένοι.
Οπως περιγράφει στο «Εθνος» ένας από τους υπαλλήλους που βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα, όταν ξέσπασε η φωτιά, η κατάσταση που διαμορφώθηκε ήταν εφιαλτική.
Ηταν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι όταν αντιλήφθηκαν ότι άγνωστοι γκρέμιζαν με βαριοπούλες τη βιτρίνα της τράπεζας και στη συνέχεια εκτόξευαν στο εσωτερικό τις βόμβες μολότοφ.
«Χρειάστηκαν μόλις τέσσερα λεπτά για να πνιγεί το κτίριο στους καπνούς», διηγείται ο υπάλληλος. «Επικράτησε πανικός. Μπορεί να ήταν και λιγότερα από τέσσερα λεπτά, δεν ξέρω. Αμέσως όσοι βρίσκονταν στο ισόγειο έτρεξαν στους επάνω ορόφους για να αποφύγουν τη φωτιά, το ίδιο κάναμε και όσοι ήμασταν στον δεύτερο». Τη στιγμή εκείνη, όπως επισημαίνει ο αυτόπτης μάρτυρας, στο κτίριο βρίσκονταν περίπου 20 εργαζόμενοι, διασκορπισμένοι σε τρεις ορόφους.
«Δεν προλάβαμε να αντιδράσουμε, δεν προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτα. Ενα παλικάρι μέσα στον χαμό έπεσε από το μπαλκόνι για να ξεφύγει, ενώ στη συνέχεια, όταν ήρθε η Πυροσβεστική, αρχίσαμε να κατεβάζουμε έναν έναν τους συναδέλφους από το παράθυρο. Δυστυχώς, για τα τρία παιδιά ήταν αργά».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι υπάλληλοι της τράπεζας βρέθηκαν στην εργασία τους παρά τη γενική απεργία λόγω υπερβάλλοντος ζήλου και όχι ύστερα από απειλές και εκβιασμούς της διεύθυνσης, όπως είχε ακουστεί.
Συγκλονισμένοι από τα όσα έζησαν, δύο άλλοι εργαζόμενοι της τράπεζας -ζευγάρι στη ζωή- λένε: «Καταφέραμε να σωθούμε επειδή ένας συνάδελφός μας έσπασε την πόρτα της ταράτσας και πηδήξαμε στην ταράτσα του διπλανού κτιρίου». Την ίδια στιγμή άλλοι συνάδελφοί τους, που διακομίζονταν με αναπνευστικά προβλήματα, ζαλάδες ή για προληπτικούς λόγους, έστεκαν βουβοί σε κατάσταση σοκ.
Στο πλευρό τους βρισκόταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Marfin Εγνατία κ. Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος σε δήλωσή του σημείωσε ότι συνολικά 10 υπάλληλοι του υποκαταστήματος μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και επεσήμανε ότι η πόρτα του καταστήματος δεν ήταν κλειδωμένη, όπως είχε ακουστεί, αλλά ήταν «ασφαλείας στο πρότυπο των υπόλοιπων τραπεζών.
«Ημουν αυτόπτης μάρτυρας, την ώρα που οι συνάδελφοι ήταν κρεμασμένοι στα μπαλκόνια», σημείωσε ο ίδιος, δίνοντας μια γεύση της κατάστασης που επικρατούσε στην τράπεζα τις τραγικές εκείνες στιγμές.
Κατερίνα Ροββά
Νοσοκομεία
Δεκαοχτώ οι τραυματίεςΣτους 18 ανήλθαν οι τραυματίες των επεισοδίων, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν χθες από δημόσια νοσοκομεία. Τέσσερις από αυτούς είναι υπάλληλοι της «Marfin» και τέσσερις αστυνομικοί. Πιο σοβαρά τραύματα φέρει ένας υπάλληλος της τράπεζας, ο οποίος αναγκάστηκε να πηδήξει από τον δεύτερο όροφο του φλεγόμενου κτιρίου προκειμένου να σωθεί. Ο άνδρας διακομίστηκε αρχικά με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και, μετά από αίτημά του, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο θεραπευτήριο «Υγεία».
Στο ίδιο θεραπευτήριο διακομίστηκε ένας ακόμη συνάδελφός του, ο οποίος έφερε πιο ελαφρά τραύματα. Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακόμισαν συνολικά 12 άτομα από τα χθεσινά επεισόδια. Οι περισσότεροι έφεραν ελαφρά τραύματα και οι τρεις εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα. Οι τέσσερις αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο με εκδορές και ελαφρά τραύματα. Δύο άτομα διακομίστηκαν στο «Σωτηρία» με αναπνευστικά προβλήματα και πέντε στο «Γεννηματάς» με ελαφρά τραύματα. Πέντε ακόμη άτομα κατέφυγαν, με δικό τους μέσο, στο ίδιο νοσοκομείο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Από το ΕΘΝΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου