Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Και «καλά σαράντα» με το... εξάσφαιρο της Κομισιόν

«ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ 4 ΝΕΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΙ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ 2 ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Στην ανάπαυλα των απεργιών η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κομισιόν, βγάζει και ένα νέο «φασούλι». Αλλά αυτή την εβδομάδα έβγαλε δύο: υπαναχώρησε στο Ασφαλιστικό υιοθετώντας πιο σκληρές διατάξεις, ενώ επισπεύδεται και η απελευθέρωση των απολύσεων.

Οι, έτσι κι αλλιώς, δρακόντειες ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού, καίτοι είχαν προσυμφωνηθεί μεταξύ...
υπουργείου Εργασίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν δημοσιοποιηθεί το σχέδιο νόμου (αρχές Μαΐου), τώρα αναθεωρούνται μονομερώς. Και μάλιστα με πρωτοβουλία των εταίρων μας στις Βρυξέλλες. Σε σημείο δε να δικαιώνεται ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος δήλωσε ότι «τα σκληρά μέτρα τα εισηγούνται οι Βρυξέλλες, ενώ εμείς επιμηκύναμε στα 5 χρόνια το χρόνο εξυπηρέτησης των δανείων».
Ετσι, με επιστολή της προς το υπουργείο Εργασίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ενώ έχει συνταχθεί το Ασφαλιστικό, εγείρει 4 νέα ζητήματα, τα οποία δεν είχαν εντοπιστεί αρχικά από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.

Αυτά αφορούν τη συνταξιοδότηση με 37 έτη, τις συντάξεις χηρείας, τις συντάξεις «κορασίδων» και την ισχύ του νέου Ασφαλιστικού 3 χρόνια νωρίτερα, από το 2015.

Μαζί δε με τα δύο αιτήματα του ΣΕΒ, τα οποία υιοθέτησαν οι Βρυξέλλες, για απελευθέρωση των απολύσεων και δραστική περικοπή των αποζημιώσεων συντίθεται η «εξάδα» των νέων αντεργατικών παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Πρωτοφανής ενδοτικότητα
Το τοπίο έτσι γίνεται πιο σκληρό, και κυρίως αβέβαιο, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ενώ αυτές οι νέες απαιτήσεις των επιτηρητών και, κυρίως, η πρωτοφανής ενδοτικότητα της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των εργοδοτών (κυρίως του ΣΕΒ) στάθηκε η σταγόνα για την πλήρη ρήξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τα συνδικάτα.

Μάλιστα η ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να προσέλθει στη σύσκεψη της προσεχούς Δευτέρας με τους εργοδοτικούς φορείς, την οποία συγκάλεσε ο κ. Λοβέρδος για την αύξηση του ποσοστού απολύσεων και την περικοπή των αποζημιώσεων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος δήλωσε: «Θέλω να δω τη δικαιολογία του υπουργού Εργασίας για το πώς η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και η κλοπή των αποζημιώσεων απόλυσης βελτιώνει τα δημόσια οικονομικά και το πώς η απόλυση και η ανεργία ηλικιωμένων ανέργων στα 55 ή στα 60 τους έτη βελτιώνει τους δείκτες του Ασφαλιστικού. Γιατί τους κοινωνικούς δείκτες ορισμένοι στην κυβέρνηση φαίνεται να μην τους υπολογίζουν. Ακόμη».

Νέα γενική απεργία
* Οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν σχεδιάσει νέο συλλαλητήριο για τις 29 Μαΐου στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να κηρύξουν νέα γενική απεργία κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. *

ΣΥΝ: Εγκαταλείψτε το Σύμφωνο
«Η συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη στο ανώτερο ηγετικό επίπεδο επιβεβαιώνει τη βαθιά δομική κρίση του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου και αναδεικνύει τις μεγάλες αντιφάσεις του που οδήγησαν στη σημερινή οικονομική κρίση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο «οι απαντήσεις σήμερα δεν μπορούν να έχουν αμυντικό και διαχειριστικό χαρακτήρα. Πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να κινούνται στην κατεύθυνση της σκλήρυνσης του Συμφώνου Σταθερότητας και της πιο αντιδημοκρατικής λειτουργίας της Ευρώπης. Πρώτο βήμα θα έπρεπε να ήταν η άμεση εγκατάλειψη του Συμφώνου, που αποτέλεσε και τη νομιμοποιητική βάση των σκληρών ταξικών περιοριστικών πολιτικών, και η παράλληλη υιοθέτηση πολιτικών άρσης των περιφερειακών ανισοτήτων».

Από αύριο η κοπτοραπτική στο υπ. Εργασίας
Αύριο καταφτάνουν στην Αθήνα οι επιτηρητές της Κομισιόν προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου τις διατάξεις του Ασφαλιστικού.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις που τελικά περιελήφθησαν στο σχέδιο νόμου είχαν προσυμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες. Γίνεται σαφές ότι μετά την υποχρεωτική «έξοδο» της χώρας από τις αγορές και την πλήρη εξάρτησή της από τα δάνεια του ΔΝΤ και των κρατών-μελών (110 δισ. ευρώ την τριετία) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθίσταται καθημερινά και πιο απαιτητική. Μέχρις αναίδειας.

Την απάντηση της Κομισιόν επί του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό αποκάλυψε χθες ο κ. Λοβέρδος στην πρωινή ζώνη του «Αντέννα» (Γ. Παπαδάκης) για να ισχυριστεί ότι δίνει τη μάχη να αποτρέψει ορισμένες (ακόμη πιο δυσμενείς) ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να τεθούν:

1. Η αύξηση στα 40 έτη του ορίου συνταξιοδότησης χωρίς την προϋπόθεση της ηλικίας. Σε διαφορετική περίπτωση η έξοδος με 37 έτη (είχε θεσπιστεί μόλις το 2002 με τον νόμο 3029/02) να συνδυαστεί με το όριο ηλικίας (60ό), ενώ για κάθε χρόνο που κάποιος θα βγει νωρίτερα να προβλεφθεί πέναλτι (μείωση σύνταξης) πρόωρης εξόδου.

2.  Η σύνταξη χηρείας (θανάτου) να μη δίνεται ανεξαρτήτως ηλικίας (50% και 70% για τους άνω των 65 ετών) στον επιζώντα, αλλά με ηλικιακά κριτήρια. Αν ο/η επιζών/ζώσα είναι κάτω των 50 ετών, ακόμη και αν δεν εργάζεται, δεν θα λαμβάνει τη σύνταξη θανάτου πέραν της 3ετίας προσαρμογής. Αυτή θα επανέρχεται στο 65ο έτος όταν δεν προκύπτει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.

3.  Ζητείται από την Κομισιόν να μη χορηγηθεί άλλη σύνταξη «κορασίδας» (σ.σ. στο σχέδιο νόμου προβλεπόταν η κατάργηση της παροχής από 1/1/2011). Για δε τις καταβαλλόμενες συντάξεις να τεθούν νέα αυστηρά ηλικιακά όρια και εισοδηματικά κριτήρια. Ετσι, αναμένεται να αναθεωρηθεί σημαντικά το σημερινό όριο των 40 ημερομισθίων (1.300 ευρώ τον μήνα) άνω του οποίου περικόπτεται κατά το 1/3 η σύνταξη του πατέρα (περικόπτεται στο ήμισυ η σύνταξη για αμοιβές, εξ ιδίου δικαιώματος, άνω των 1.900 ευρώ τον μήνα, ενώ δεν τίθεται κριτήριο -κινητής ή ακίνητης- περιουσίας).
Από το 2015
4. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που οδηγεί σε μείωση των αποδοχών έως και 13-15% να μην ισχύσει από το 2018, αλλά τρία χρόνια νωρίτερα, για όσους δηλαδή συνταξιοδοτηθούν από το 2015.

5.  Η αύξηση των απολύσεων αναμένεται να πιάσει τις επιχειρήσεις από 20 άτομα και πάνω. Και αυτό γιατί το όριο των 4 ατόμων τον μήνα, το οποίο «βγήκε» με το όριο του 2% που ισχύει για τις επιχειρήσεις με 200 εργαζομένους και πάνω, αν αυξηθεί στο 4%, ο αριθμός 8 (απολύσεις τον μήνα) θα κυριαρχήσει για όλες τις μικρότερες επιχειρήσεις. Κάτω των 20 ατόμων δεν ισχύει κανένα όριο στις απολύσεις και σήμερα.

6.  Οι αποζημιώσεις απόλυσης αποκλίνουν σημαντικά μεταξύ των υπαλλήλων (αμοιβή με τον μήνα) και των εργατοτεχνιτών (αμοιβή με την εβδομάδα). Σε περίπτωση 20ετούς συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη η αποζημίωση φτάνει στα 18 μηνιάτικα στην πρώτη περίπτωση και μόλις 91 ημερομίσθια (2,5 μήνες) για τους εργάτες. Ο ΣΕΒ επιμένει να μειωθούν όλες οι απολύσεις στα επίπεδα των εργατών. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, εμφανίζεται διατεθειμένη να δεχτεί μόνο την καταβολή σε δόσεις 6 μηνών. Αλλά αυτή η πρόταση είναι εντελώς παρελκυστική, αν όχι προσχηματική. Και αυτό γιατί και με το ισχύον καθεστώς δίνεται η ευχέρεια στον εργοδότη να δώσει την αποζημίωση απόλυσης σε δόσεις. Και όχι μόνο για 6 μήνες. Σε περίπτωση που η αποζημίωση ξεπερνά τα 6 μηνιάτικα τα επιπλέον χρήματα δίνονται σε τριμηνιαίες δόσεις. Ετσι, για αποζημίωση ύστερα από εργασία 28 ετών στον ίδιο εργοδότη (24 μισθούς συν τα δώρα) η αποπληρωμή γίνεται σε 22 μήνες.

Στο μεταξύ η ρύθμιση για τις εργαζόμενες στο Δημόσιο (εξίσωση των ορίων ηλικίας) δεν έχει ακόμη ετοιμαστεί από το (αρμόδιο) υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται και η πιθανότητα ένταξης των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ, ώστε τα όρια των γυναικών και, κυρίως, των μητέρων με ανήλικο να μην ανέλθουν στο 65ο έτος. Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει αφ' ενός να πληρώνει τις αποδοχές των ήδη συνταξιούχων και αφ' ετέρου να καταβάλλει τις εισφορές στο ίδρυμα. Και αυτή η διπλή εκροή δεν είναι εφικτή σε συνθήκες δημοσιονομικής κατάρρευσης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ