Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Αδιαλλαξία πίσω απ' τα χαμόγελα

Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν μίλησαν για «ιστορική επίσκεψη». Ομως, οι 21 συμφωνίες για διμερή συνεργασία σε πολλούς τομείς που υπογράφηκαν δεν είναι αρκετές για να δικαιολογήσουν το χαρακτηρισμό, αφού ο τούρκος πρωθυπουργός δεν φάνηκε διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω από τις απαιτήσεις της χώρας του σε βάρος της Ελλάδας.
Η πολλαπλώς επιμελημένη προσπάθεια της κυβέρνησης Παπανδρέου να περιορίσει την επίσκεψη Ερντογάν στο «ανατέλλον θαύμα» της νέας ελληνοτουρκικής συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, που θα σηματοδοτήσει «τη νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών, κράτησε μέχρι τη συνέντευξη τύπου των δύο πρωθυπουργών.

Εκεί χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά της ώρας για να χαλάσει «η ωραία ατμόσφαιρα» και να εμφανιστεί ...
ένας ακραία διεκδικητικός σε βάρος της Ελλάδας και απολύτως πιεστικός πρωθυπουργός τη Τουρκίας, σε ανοιχτή διαπραγμάτευση με την Αθήνα και με απόλυτους όρους.

Συγκεκριμένα, ο Τ. Ερντογάν:

* Ζήτησε τον άμεσο αφοπλισμό των ελληνικών μαχητικών στο Αιγαίο και θέσπιση «ειδικών όρων» για τις ασκήσεις. «Επιθυμώ τον αφοπλισμό των αεροσκαφών», είπε ο Τ. Ερντογάν, και τόνισε ότι στο ΝΑΤΟ δεν καταγράφονται παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (αφού την «εικόνα» για τη δραστηριότητα στο Αιγαίο τη δίνουν κατά το δοκούν τα τουρκικά ραντάρ).

* Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να άρει την «απειλή πολέμου» σε βάρος της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι θέμα που λύνεται μονομερώς (!), αλλά είναι θέμα που θα λυθεί όταν τελειώσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα, υπονοώντας σαφώς ότι δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα την επέκταση των χωρικών υδάτων της.

* Ζήτησε πλήρη «παραλληλία» στα θέματα του οικουμενικού πατριαρχείου και της εκλογής του μουφτή στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. «Θα ζητήσουμε από τους υποψήφιους για το οικουμενικό πατριαρχείο να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα (σ.σ.: υπενθυμίζεται ότι ο οικουμενικός πατριάρχης πρέπει υποχρεωτικά να φέρει την τουρκική υπηκοότητα και τώρα δεν υπάρχουν πλέον έλληνες ομογενείς στην Κωνσταντινούπολη...), αλλά η Ελλάδα πρέπει να επιτρέψει την εκλογή του μουφτή στη Θράκη και να επικυρώσει την εκλογή αυτή». Το θέμα πρέπει να λυθεί το συντομότερο, είπε. Ζήτησε ακόμα επιτακτικά την άμεση λειτουργία του τζαμιού στο Μοναστηράκι.

* Εδειξε να πιέζει σοβαρά την ελληνική κυβέρνηση να παραβιάσει τη Συμφωνία Σένγκεν της Ε.Ε. ώστε η Αθήνα να χορηγεί βίζες και στα «γαλάζια τουρκικά διαβατήρια» (κοινά) για να μπαίνουν στην Ελλάδα για τουριστικούς σκοπούς.

* Ζήτησε τετραμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου και Τουρκοκυπρίων, με συμμετοχή και του ΟΗΕ ή και της Ε.Ε. για τη λύση του Κυπριακού, μέχρι «το τέλος του έτους».

* Ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο (παραπέμποντας στο σχέδιο Ανάν και τη διαπραγμάτευση στο Μπούργκενστοκ).

* Επανέλαβε ότι δεν θα ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στην Κύπρο, αν δεν υπάρξει αμοιβαιότητα προς τους Τουρκοκύπριους.

* Ο Τ. Ερντογάν δεν παρέλειψε εκ νέου να κάνει παρατηρήσεις προς τα ελληνικά κόμματα της αντιπολίτευσης για να στηρίξουν την οικονομική πολιτική του Γ. Παπανδρέου.

Μπροστά σ' αυτή την «ομοβροντία» των τουρκικών απαιτήσεων, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να επαναφέρει τη χαμένη προηγούμενη «ωραία ατμόσφαιρα», υπενθυμίζοντας ότι στη διμερή συνεργασία πρέπει απαραιτήτως να προστεθεί η κλιματική αλλαγή και ότι σε λίγες ημέρες θα βρεθούν και οι δύο στη Βραζιλία, όπου θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Λούλα για θέματα περιβάλλοντος.

Οταν τα πράγματα σοβάρεψαν, ο Γ. Παπανδρέου θύμισε στον Τ. Ερντογάν ότι η Τουρκία οφείλει να καταθέτει σχέδια πτήσεων των μαχητικών της στο Αιγαίο, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για αφοπλισμό των ελληνικών μαχητικών και σταμάτημα των αναχαιτίσεων.

«Οι εναέριες μάχες είναι το παρελθόν μας», είπε, «τα κοινά τουριστικά σχέδια είναι το μέλλον».

Ο Γ. Παπανδρέου ακόμα υποστήριξε την ανάγκη δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, παραδεχόμενος ότι στο Μπούργκενστοκ -αν και ο ίδιος δεν ήταν παρών- είναι σίγουρος ότι ο Τ. Ερντογάν «έκανε ό,τι μπορούσε καλύτερο...».

Αφησε ακόμα να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει σοβαρά το αίτημα της Τουρκίας να χαλαρώσει αισθητά η συμφωνία Σένγκεν για τα τουρκικά διαβατήρια. Η «καλή ημέρα» είχε φανεί όμως από το πρωί.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την άφιξη στην Αθήνα του Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης στην περιοχή της Ανδρου, οι τουρκικές δυνάμεις, όπως και προχθές, εγκλώβισαν έξι αυτή τη φορά ελληνικά αεροσκάφη, δύο F16, δύο Μιράζ και δύο Φάντομ στην περιοχή της άσκησης, μόλις πέρασαν ανατολικά τον 25ο μεσημβρινό ζητώντας τους «ταυτότητες και προορισμούς». Είναι ακριβώς το ίδιο προκλητικό επεισόδιο για το οποίο το υπουργείο Αμυνας έκρινε ότι δεν αξιολογείται από στρατιωτικής απόψεως.

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ