Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Εκτακτη εισφορά για ελεύθερους επαγγελματίες

Την επιβολή έκτακτης εισφοράς ακόμα και 10% σε ελεύθερους επαγγελματίες, με δηλωθέντα εισοδήματα για το 2009 πάνω από 18.000-20.000 ευρώ, με βάση τις δηλώσεις τους για το 2009, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση.
To θέμα άνοιξε με δηλώσεις του στο Μega o υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος. Πρόκειται για πρόσθετο μέτρο που έπεσε στο τραπέζι προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα, αλλά και...

να δοθεί η αίσθηση της δικαιοσύνης, μετά την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση ότι βάζει στο στόχαστρο μονίμως τα «εύκολα θύματα», δηλαδή τους μισθωτούς.

Η πρόταση έχει συναντήσει αντιδράσεις από ορισμένες πλευρές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα αδικηθούν οι έντιμοι και συνεπείς φορολογικά ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο αντίλογος είναι ότι οι επαγγελματίες -στον χώρο των οποίων ανθεί η φοροδιαφυγή- δεν μπορούν να εξαιρεθούν σε μια τέτοια στιγμή που καλούνται να πληρώσουν ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ετοιμη είναι, εξάλλου, η ρύθμιση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις. Το ύψος της θα ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ώς και στο 10% των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι έκτακτη εισφορά είχαν πληρώσει οι επιχειρήσεις και τον Δεκέμβριο του 2009. Τότε είχε επιβληθεί σε όλες τις επιχειρήσεις με έσοδα πάνω από 5 εκατ. ευρώ και το ύψος της κυμαινόταν επίσης μεταξύ 5% και 10% επί των κερδών.

Το θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών είχε ανάψει φωτιές στην προηγούμενη κυβέρνηση όταν ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης είχε ψηφίσει διάταξη για την κατάργηση του αφορολογήτου τους. Η διάταξη αποσύρθηκε στη συνέχεια από τον διάδοχό του κ. Γ. Παπαθανασίου.

Εξάλλου, πριν από έναν χρόνο, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιβάλει έκτακτη εισφορά σε όλους τους φορολογούμενους που είχαν δηλώσει εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ. Πολλοί από αυτούς ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Από Ιούνιο οι περικοπές
Από τους μισθούς του Ιουνίου, εξάλλου, θα αρχίσει η περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 8%, πέραν του 12% που έχει ήδη περικοπεί. Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το πακέτο των μέτρων που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Πάντως, οι περικοπές δεν θα είναι αναδρομικές, όπως έγινε την προηγούμενη φορά, ενώ δεν θα περικοπεί αναδρομικά ούτε το δώρο του Πάσχα.

Επίσης, χθες διευκρινίστηκε ότι: Οσοι παίρνουν δύο συντάξεις, θα παίρνουν στο εξής μόνον ένα δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας, εφόσον τα δικαιούνται. Το όριο των 3.000 ευρώ, πάνω από το οποίο δεν θα παίρνουν δώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα υπολογίζεται στις μεικτές αποδοχές, μαζί με τα επιδόματα, αλλά χωρίς τις υπερωρίες. Σε περίπτωση που μετά την περικοπή των επιδομάτων οι αποδοχές πέσουν κάτω από 3.000 ευρώ, ο υπάλληλος θα δικαιούται το δώρο.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ετοιμη και η ρύθμιση για έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων, που θα ανέρχεται ώς και στο 10% των κερδών τους

Ως το τέλος επέμεναν για τον ιδιωτικό τομέα
ΕΠΙΜΕΝΕΙ η κυβέρνηση ότι το θέμα του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα «παιζόταν» μέχρι την τελευταία στιγμή, διαψεύδοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το όλο θέμα ήταν επικοινωνιακό τρικ αφού οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ουδέποτε εισηγήθηκαν την περικοπή τους.

Οταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, στις 21 Απριλίου, η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και συντάξεις ήταν από τις προτάσεις που τέθηκαν κατά απόλυτο τρόπο, υποστηρίζουν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε χθες σε συνέντευξή του στο Μega και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ Π. Τόμσεν.

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, παρουσίασε στοιχεία που έδειχναν ότι οι μισθοί δεν ήταν καθοριστικός παράγων στη διαμόρφωση αυξημένου κόστους για τις επιχειρήσεις, ενώ και ο ΣΕΒ τάχθηκε κατά της μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη 28η Απριλίου υπήρξε μερική υπαναχώρηση από την «τρόικα», η οποία πρότεινε τη μετατροπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα σε μπόνους παραγωγικότητας. Στο τέλος, έπειτα από στοιχεία που δόθηκαν, τα οποία έδειχναν ότι οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα δεν αυξήθηκαν πάνω από την αύξηση του ΑΕΠ, όπως αναφέρει η πηγή του υπουργείου Οικονομικών, εγκαταλείφθηκε η πρόταση.

Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κανελλόπουλος

ΙΣΧΥΡΟ μέτωπο κατά των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης δημιουργείται στην Ευρώπη μετά τα πυρά που εξαπέλυσε εναντίον τους χθες η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κ. Λαγκάρντ δίνοντας έμφαση στον ρόλο που έπαιξαν στη μεγέθυνση, όπως τόνισε, της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Μιλώντας στη «Le Μonde» η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών ήταν καταπέλτης. Αναφερόμενη στην τριπλή υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Ρoor΄s, 15 μόλις λεπτά πριν από το κλείσιμο των αγορών, έκανε λόγο για «παρακίνηση σε έγκλημα», αφού έτσι ώθησε όσους είχαν στα χέρια τους ομολογιακούς τίτλους του ελληνικού χρέους να ξεπουλήσουν χωρίς δεύτερη σκέψη. «Θα πρέπει, φυσικά, να ελέγξουμε καλύτερα» τους οίκους αξιολόγησης επιβάλλοντας κανόνες που δεν θα επιτρέπουν την υποβάθμιση μιας χώρας με βιαστικό τρόπο, τόνισε. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι οι αρμόδιες εποπτικές αρχές θα ξεκινήσουν έρευνα για να ελέγξουν τις κινήσεις, τη δραστηριότητα και τη συμπεριφορά των οίκων αυτών.

Παρέμβαση για το φλέγον όπως εξελίσσεται για τις ευρωπαϊκές χώρες θέμα των εταιρειών αυτών που ανεβοκατεβάζουν κατά βούληση τις αξιολογήσεις των κρατών πραγματοποίησε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ και η Α. Μέρκελ. Η «σιδηρά καγκελάριος» είπε ότι «θα ήταν χρήσιμη» η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό τις ζυμώσεις που έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται στους κόλπους της Ε.Ε.

Η ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι αίρει μέχρι νεωτέρας κάθε όρο σχετικό με την πιστοληπτική αξιολόγηση των τίτλων που εκδίδει η ελληνική κυβέρνηση ως εχέγγυο για την παροχή δανείων. Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου μέτρο που έχει ως στόχο να ανακουφίσει τη χώρα μας και επιτρέπει στις τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα να συνεχίσουν να λαμβάνουν πιστώσεις από την ΕΚΤ παρά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες, που είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές ελληνικών ομολόγων, θα συνεχίσουν να δανείζονται από την ΕΚΤ με εγγύηση τα ομόλογα αυτά.
Από ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.